SM i Mathantverk – här är vinnarna

Under två dagar har SM i Mathantverk pågått i Umeå där omkring 400 produkter tävlat i över 40 olika klasser och idag presenterades samtliga vinnare. Tävlingen firar i år 20-årsjubileum och det är Eldrimner (nationellt resurscentrum för mathantverk) som står bakom upplägget. Det är inte enbart en tävling utan också en träffpunkt för branchen. Tanken med mathantverk är att skapa unika produkter med i huvudsak lokala råvaror och där man har greppet om hela produktionskedjan.

foto-robert-kwok-robbans-basta-bloggLundbergs konditori tog brons i kategorin ”Smaksatta bröd”. Levain med ekologiska äpplen och fransk cider. Rekommenderas varmt.

Här pratar vi småskaliga företag där lantbrukare och råvaruproducenter framställer sina hantverksmässiga produkter på lokala råvaror. De senaste åren har intresset för denna typ av småskalighet ökat dramatiskt, inte enbart från restaurangbranschen och turistnäringen utan även från oss konsumenter.

Annie och jag har under de senaste månaderna besökt ett flertal producenter bland annat Sussis gårdsbageri, Hornuddens trädgård och Wärmdö Musteri. Vi älskar att besöka dessa småskaliga aktörer runt om i landet. Det är genuint, äkta och jäkligt bra kvalité och dessutom är det en fröjd att kunna stå och prata med den person som producerat aktuell vara.

SM i Mathantverk har så många tävlande produkter och klasser att det krävs en jury på 80 personer för att hantera alla bidrag. Bedömingen är utseende, konsistens, doft och smak.

Nedan finner du ett urval av alla medaljörer.

Hårt bröd
Guld: Skogs-Hildas Stenugnsbageri – vedugnsgräddat barkbröd
Silver: Gunnebo Slott och Trädgårdar – linfröknäcke
Brons: Barkbrödsbagarn – barkbröd

Hårt tunnbröd
Guld: Skogs-Hildas Stenugnsbageri – tidningsbröd (osyrat gammeldags korntunnbröd)

Mjukt tunnbröd
Guld: Skogs-Hildas Stenugnsbageri – vedugnsgräddat tunnbröd

Smaksatta bröd
Guld: Kulturbageriet – pumpa och havtorn
Silver: Hagabröd – mandel och fruktbröd
Brons: Lundbergs konditori – äppelbröd
Brons: Skogs-Hildas Stenugnsbageri – vörtbröd

Surdegsbröd med råg
Guld: Hudvik bröd – gårdsbröd
Silver: Cum Pane – Cum pane
Brons: Gunnebo Slott och Trädgårdar – svedjeråg

Surdegsbröd med vete
Guld: Bagaren och bonden – vankiva/ölandsvete
Silver: Rådmansö bageributik – emmritus
Brons: Kulturbageriet – Alicia
Brons: Lottas Bak & Form Surdegsbageri – livboj

Övriga kategorier: chutney, glögg, klassisk marmelad, klassisk sylt, kryddad marmelad, kryddad sylt, matsås, saft, senap, ättiksinläggningar, övrig dryck, färskkorv, lufttorkad korv, sylta, lever- och blodprodukter, värmebehandlad korv, gravad fisk, inlagd fisk, kallrökt fisk, varmrökt fisk, innovativt mathantverk, blåmögelost, mese, mjuk kittost, mjuk vitmögelost, oljemarinerad ost, ostkaka, pressad ost/hårdost, smör, syrad ost, vit caprin, övrig ost.

Vinnarna finner du här och vill du se vilka av de cirka 450 matverksproducenter som anmält sig till tävlingen så kan du göra det här.

untitledFoto: Eldrimner

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.