SM i Mathantverk – här är bagerimedaljörerna


SM i Mathantverk arrangerades i år på Frösö Park Hotel i Östersund. Det är Eldrimner – Nationellt resurscentrum för mathantverk – som står bakom tävlingen som arrangerades för 24:a gången.

Sammanlagt bedömdes över 500 produkter från 175 företag i 44 klasser av olika jurygrupper. Deltagarlistan som visar vilka mathantverksföretag som tävlade län för län finner du här.

I år genomförs tävlingen parallellt med Eldrimners idé och kunskapsforum, Særimner. Det innebär ett program fullt av seminarier, diskussioner och andra aktiviteter med såväl branschspecifika ämnen som ämnen som rör mathantverket i stort. Temat för Saerimner var Mathantverkets resiliens – den långsiktiga förmågan att hantera störningar och fortsätta utvecklas. 

Tjusigt bröd från Majas skafferi

Bagare från Jämtland lyckades bra i klasserna med hårt bröd. Undersåkers Bröd vann klassen för hårt bröd. Klassen för hårt tunnbröd vanns av paltbrödet från Halvar-Jönsgården i Börtnan.

En annan jämtländsk bagare som lyckades mycket bra med sina bröd är Eldrimners tidigare yrkeshögskoleelev Maja Olsson som driver Majas Skafferi i Undersåker. Hennes bröd tog guld i smaksatt surdegsbröd och silver i kulturspannmålsklassen med Bybrödet med Ölands lantvete och svedjeråg. Maja är en av de unga bagare som redan har mycket rutin och som dominerade surdegsbrödens prispall. Hennes goda vän och kollega Lilian Sagerfors som driver Ekenäs hantverksbageri i Ljungbyholm vann i råg och veteklassen.
– Vi hittade varandra via våra brödbilder på Instagram, blev vänner och nu peppar vi varandra till att förbättra våra bröd, säger Maja Olsson.
En annan ung bagare som tagit medalj tidigare är Märta Westling från Hjulsjö 103 i Hällefors. I år tog hennes bröd brons i veteklassen.

I startfältet fanns också tidigare vinnarbagerier som lyckades bra även i år. Cum Pane i Göteborg vann klassen för kulturspannmål med ett bröd med enkorn och Ölands lantvete. Tidigare vinnare som Rådmansö bageributik i Norrtälje, Boställets vedungsbageri i Maspelösa, Park konditori i Bromma och Järvsö gårdsbageri tog flera medaljer.
– Det är alltid väldigt roligt att smaka sig igenom Sveriges brödkarta på en och samma dag, säger juryordföranden och bagaren Sébastien Boudet.

SM i Mathantverk har så många tävlande produkter och klasser att det krävs många jurymedlemmar för att hantera alla bidrag. Bedömningen är utseende, konsistens, doft och smak.

Nedan finner du ett urval av alla medaljörer och där mitt fokus ligger på bröd och kakor.

Bröd från Ekenäs hantverksbageri

Medaljörerna i kategori bröd

Hårt bröd
Guld: Undersåkersbröd i Undersåker/Jämtlands län. Björkknäckebröd – Omdöme: Ett mycket trevligt och rustikt hårt bröd, där fullkornen ger mersmak.
Silver: Mittjas Lantbruk i Mittjasvallen/Gävleborgs län. Mittjas bröd – Omdöme: Ett gott och balanserat knäcke med tydlig doft och smak av korn.

Hårt tunnbröd
Guld: Halvar-Jönsgården i Börtnan/Jämtlands län. Vilda paltbrödet från Börtnan – Omdöme: Ett rakt igenom lyckat bröd! Hälsoaspekten med ett järnhaltigt bröd uppskattas alldeles särskilt. Med det här brödet på bordet blir det inte svårt att ta sig ett järn.
Silver: Gävbo Bakstra i Gammalkil/Östergötlands län. Agnes – Omdöme: Ett välarbetat och noggrant skapat tunnbröd.
Brons: Hägersgård i Rengsjö/Gävleborgs län. Hägers tunnbröd – Omdöme: Innovativt grepp med nässlor. Tunt, sprött och gott.

Smaksatt surdegsbröd
Guld: Majas skafferi i Undersåker/Jämtlands län. Vallmo lantbröd – Omdöme: Ett mycket trevligt bröd som verkligen tilltalade juryn i både utseende, doft och smak! Välbalanserat med härlig konsistens där vallmon fick brödet att blomma ut.
Silver: Järvsö gårdsbageri i Järvsö/Gävleborgs län. Järvsö råg – Omdöme: Ett mycket vackert och gott bröd med fina balanserade smaker, trevliga kaffetoner och fin dekoration med krossad råg.
Brons: Boställets vedugnsbageri i Maspelösa Boställe/Östergötlands län. Solrosbröd – Omdöme: Ett vackert bröd med härlig seghet och fin karaktär av solroskärnor.

Surdegsbröd med kulturspannmål/lantsort
Guld: Cum pane ekologisk bakverkstad i Göteborg/Västra Götalands län. Eviga enkorn – Omdöme: Det är den här typen av bröd som får kunden att cykla från andra sidan stan! Underbara mustiga, komplexa smaker och aromer som för tankarna till en höstmorgon i skogen. Konsistensen är perfekt. Ett professionellt hantverk rakt igenom.
Silver: Majas skafferi i Undersåker/Jämtlands län. Bybrödet – Omdöme: Vackert och inbjudande bröd i absolut toppklass! En perfekt kombination mellan frasig skorpa och krämigt inkråm. Mycket eleganta och välkomponerade smaker.
Brons: Järvsö gårdsbageri i Järvsö/Gävleborgs län. Kåsjö – Omdöme: Det här brödet lyfter fram essensen av dalavete! Ett vackert bröd med underbar konsistens i skorpa och inkråm. Högintensiva och välbalanserade smaker.

Surdegsbröd med råg
Guld: Ekenäs hantverksbageri i Ljungbyholm/Kalmar län. Svedjeråg – Omdöme: Att äta en skiva av det här brödet tar oss in på en resa från det saftigaste inkråmet till den karamelligt mörka skorpan som fastnar i tänderna som en seg fudge. När man andas ut i genom näsan skapas en karneval av sensation där alla olika kulturspannmål dansar tillsammans!
Silver: Järvsö gårdsbageri i Järvsö/Gävleborgs län. Tevsjö råg – Omdöme: Ett modernt bröd som frestar.

Surdegsbröd med vete
Guld: Ekenäs hantverksbageri i Ljungbyholm/Kalmar län. Uddens ljusa – Omdöme: En perfekt hyllning till en av våra basråvaror – vetet. Allt från
vattenhalten till formning, jäsningen, hela vägen till gräddningen är
utförd med precision och perfektion. Att baka med så få råvaror kräver
otroligt mycket yrkesskicklighet men mest av allt – passion.
Silver: Rådmansö bageributik i Norrtälje/Stockholms län. Rågarö – Omdöme: Ett elegant bröd där smakerna ligger i perfekt balans. Den kokta rågen bidrar till extra spännande textur.
Brons: Hjulsjö 103 i Hällefors/Örebro län. Lantbröd – Omdöme: Den rustika utsidan väckte vår nyfikenhet, men wow när vi fick möta insidan, hela juryn blev stum.

Småkakor
Guld: Park bageri och konditori i Bromma/Stockholms län. Syltkaka – Omdöme: En vacker och god klassisk småkaka. Den har en vacker färg, jämna former och en fantastiskt god doft! Mums.
Silver: Boställets vedugnsbageri i Maspelösa Boställe/Östergötlands län. Chokladsnittar – Omdöme: Ett mycket gott chokladsnitt med härlig, fyllig smak och spröd konsistens.
Brons: Park bageri och konditori i Bromma/Stockholms län. Kolasnitt – Omdöme: Snygg kaka i perfekt storlek, med fin färg och som doftar gott.

Regler för bageri finner du här.

Bröd från Järvsö gårdsbageri

Övriga kategorier: chutney, dessertsås, gelè, godis, klassisk marmelad, kryddad marmelad, matsås, mjölksyrade grönsaker, sylt, ättiksinläggningar, blod och leverprodukter, sylta och övrigt charkuteri, fläskkorv, lufttorkad korv, värmebehandlad korv, värmebehandlat kött, gravad fisk, inlagd fisk, kallrökt fisk, varmrökt fisk, bär- och fruktdryck, cider, fruktvin och mjöd, glögg, kolsyrad dryck, kombucha, saft, äppelmust, blåmögelost, färsk syrad ost, mjuk och halvmjuk kittost, mjuk vitmögelost, mognadslagrad syrad ost, pressad ost/hårdost, stekost, vit caprin, glass och sorbet, innovativt mathantverk.

Samtliga pristagare finner du här.
Följ gärna Eldrimner på Facebook och Instagram. Du kan även spana in en massa härliga klipp på YouTube.

Det viktigaste är inte att vinna – det är att deltaga och ha jäkligt trevligt tillsammans med branschkollegor❤

Godsaker från Park bageri och konditori

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.