SM i Mathantverk – här är vinnarna

I går korades vinnarna i SM i Mathantverk i Malmö Slagthus och det är Eldrimner (nationellt resurscentrum för mathantverk) som står bakom tävlingen som arrangerades för 21:a gången. Sammanlagt bedömdes över 450 produkter av 19 olika jurygrupper.

En av tävlingarnas största vinnare blev Sara Wennerström som driver Solhaga stenugnsbageri. Solhaga kammade hem tre guld och en bronsmedalj – vilket är en fantastisk bedrift. I klassen surdegsbröd med kulturspannmål vann de med sitt halländska lantbröd som fick mycket höga poäng av juryn. Det blev också guld för Slöingebrödet som tävlade i klassen surdegsbröd med vete. Dessutom delade Solhaga guldet med Hjulsjö 103 i klassen surdegsbröd med råg. Solhagas kolasnitt tog en bronsmedalj i småkaksklassen där sammanlagt 19 olika bidrag deltog.

I början av 2011 slogs portarna upp för Solhaga stenugnsbageri i det lilla samhället Slöinge som ligger ca 17 km utanför Falkenberg och 2016 slog Sara upp dörrarna till Borgmästargården kafé och konditori i Falkenberg – ett underbart fik som jag varmt rekommenderar.

Foto: Solhaga stenugnsbageri. Läs mer om Sara och Solhagas alla bidrag i tävlingen på hennes blogg här.

SM i Mathantverk har så många tävlande produkter och klasser att det krävs en jury på cirka 80 personer för att hantera alla bidrag. Bedömningen är utseende, konsistens, doft och smak. Nedan finner du ett urval av alla medaljörer.

Hårt bröd
Guld: Kopparlundens bageri – Dravknäcke
Silver: Trulls knäckeri – Äpple och rosmarin
Brons: Skogs-Hildas Stenugnsbageri – Vedugnsgräddad sesamknäcke

Hårt tunnbröd
Guld: Skogs-Hildas Stenugnsbageri & Café – Kryddat hårt tunnbröd

Klassiska sydsvenska bröd
Guld: Systrarna Lindqvist café & surdegsbageri – Kavring 3.5
Silver: Gunnebro Slott och Trädgårdar – Floras fänkål

Mjukt tunnbröd
Guld: Skogs-Hildas Stenugnsbageri & Café – Vedugnsbakade hällakakor

Smaksatt bröd
Guld: Redvägs bageri – Yoghurtsbröd
Silver: Höjdens mejeri – Höjdens schabzieger
Brons: Skåra gårds bageri – Klöverön

Surdegsbröd med kulturspannmål/lantsort
Guld: Solhaga Stenugnsbager – Halländskt lantbröd
Silver: Byns Bagare – Virvlad dinkel
Brons: Lottas Bak & Form – Fyllö

Surdegsbröd med råg
Guld: Hjulsjö 103 – Finskt råg
Guld: Solhaga Stenugnsbager – Kvarnbröd
Notis. Delat guld med samma poäng

Surdegsbröd med vete
Guld: Solhaga Stenugnsbager – Slöingebröd
Silver: Systrarna Lindqvist Cafe & Surdegsbager – Systrarnas special
Brons: Skåra Gårds Bager – Skåra

Småkakor
Guld: Systrarna Lindqvist Cafe & Surdegsbager – Hallon/rapskaka
Silver: Skogs-Hildas Stenugnsbageri & Café – Jitterbugg
Brons: Solhaga Stenugnsbager – Kolasnitt

Övriga kategorier: chutney, glögg, klassisk marmelad, klassisk sylt, kryddad marmelad, kryddad sylt, matsås, mjölksyrade grönsaker, nektar, saft, vinäger, övrig dryck, färskkorv, leverprodukter, lufttorkad korv, lufttorkat kött, Suovas, sylta och blodprodukter, värmebehandlad korv, värmebehandlat kött, fiskfärsprodukter, gravad fisk, inlagd fisk, kallrökt fisk, varmrökt fisk, olja och mjöd, övriga fermenterade drycker, blåmögelost, fermenterade mjölkprodukter, Hälsingeostkaka, mjuk och halvmjuk kittost, mjuk vitmögelost, oljemarinerad ost, pressad ost/hårdost, Småländsk ostkaka, stekost, syrad ost, övrig ost, glass och sorbet, Innovativt mathantverk.

Pristagarna finner du här och vill du se vilka matverksproducenter som anmälde sig till tävlingen så kan du göra det här. Följ gärna Eldrimner på Facebook och Instagram. Du kan även spana in en massa härliga klipp på YouTube.

Det viktigaste är inte att vinna – det är att deltaga och ha jäkligt kul med branschkollegor.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.