Smørrebrød på Wärmdö Musteri

Om du gillar smørrebrød så rekommenderar jag ett besök på Wärmdö Musteri som ligger på Ingarö i Värmdö kommun och som drivs av Malin och Nikolaj Skjernov. Musteriet ligger lantligt med stora grönområden och det första Annie och jag möttes av när vi besökte musteriet vad den söta lilla jourbutiken som ligger strax utanför området med varor från Säby Gård (som ligger i närheten) och Wärmdö Musteri. En liten söt bod där man kan köpa potatis, must och lite annat smått och gott. Man lägger pengarna i en liten box eller använder Swish. Charmigt, praktiskt, kundvänligt och ja, det är kameraövervakat.

collageedited

Innan Malin och Nikolaj startade musteriet drev de ett marknadsföringsföretag med ett tjugotal anställda. 2008 startade de upp musteriet och tillsammas med övriga familjemedlemmar plus några anställda har de på bara några år byggt upp en välmående verksamhet och jag tror inte de ångrar att de byte karriärbana och satsade på ett liv som småföretagande mathantverkare.

Deras äpplemust är en storsäljare i butiker och restauranger runt om i landet och från musten gör de även cider, snaps och calvados. På deras hemsida hittade jag en bra tabell som visar olika äppelsorter, ungefärlig mogningstid och sötningsgrad. Du kan även ta med dig egen frukt och musta på plats och minimum är 50 kg. Har du mindre får du lämna in. För mer info läs här.

imageedit_3_5697096507

För två veckor sedan lånade Annie och jag ett hus av några goda vänner ute på Klacknästet alldeles vid havet och då passade vi på att ta en lunch på musteriet. Nikolaj är dansk så förutsättningarna för riktigt smarriga smørrebrød var goda. På menyn erbjöds följande: Fiskefile a rødtunge med remoulade, rejer, citron og dild (69 kr), Roastbeef af svensk oksefilet med remoulae og ristede løg (69 kr), ”Dyrlægens Natmad” med dansk leverpastej, rå, løg, saltrulle og bacon (69 kr) samt Æg med tomat og hjemmelavet mayonnaise (59 kr).

Både Annie och jag sa att det var den godaste smørrebrød vi ätit i Stockholm. Fiskfilén var helt fantastiskt god och portionerna väl tilltagna.

Övrigt på menyn: pannkakor med sylt och vaniljglass (50 kr), paj med vaniljsås eller vaniljglass (40 kr), Toscakaka (29 kr), kaffe och te (25 kr) samt givetvis äppelmust (25 kr). Från bränneriet kan man köpa cider 37,5 cl (90 kr) och 75 cl (145 kr), Calvados ”Pomme de Vie”(32 kr/cl) och så finns det fyra sorters snaps, kryddsnaps, citrussnaps, svart vinbärssnaps samt blåbär och lingonsnaps som kostar 18 kr/cl.

imageedit_5_9327494267

I gårdsbutiken finner du massor av olika drycker men även sylt, gelé och lite annat smått och gott. Vi älskar att besöka alla dessa härliga mathantverkare som finns runt om i landet som jobbar med rejäla råvaror utan konserveringsmedel och andra tillsatser. Kul kuriosa med Wärmdö Musteri, deras sylt kokas i små koppargrytor över öppen eld med 5 kg åt gången och hälls sedan upp för hand i varje syltburk.

Min rekommendation till dig är att besöka Wärmdö Musteri, ät smørrebrød och gissningsvis kommer du även köpa med dig lite annat hem från gårdsbutiken:)

imageedit_10_5398336287

Wärmdö Musteri
Adress: Eknäsvägen 25, Ingarö
Telefon: 070-857 12 00
Hemsida: Här
Facebook: Här

Vill du besöka fler småskaliga mathantverkare? Besök sajterna Gårdsnära, Gårdsbutiker eller Mathantverk där du finner lokala producenter av mat och dryck i hela Sverige. Du kan även ladda ned deras kostnadsfria appar från mobilen som du finner på App store eller Google play.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.