Snälla bagarn – var är mitt julknäcke?

I december 2016 publicerade jag ett inlägg om julknäcke eller rättare sagt avsaknaden av julknäcke på bagerier och konditorier i Stockholm.

Jag hade under flera år noterat att det var svårt att få tag på julknäcke och under november-december det året fick jag äran att göra ett uppdrag för Stockholms bagare och konditorer (en del av branschföreningen Sveriges bagare och konditorer) och då passade jag på att fråga flera ägare till bagerier varför de inte tagit fram ett juligt knäcke och svaret blev”bra fråga, jag vet faktiskt inte. Men idén är bra”.

Foto: Nordiska Museet

En del bagerier har knäckebröd i sitt utbud men det är i regel tunna och spröda och inte speciellt ”juliga” och de tål heller inte julskinkans tyngd. Inför kommande högtid vill vi konsumenter gärna ha ett lite mer julkryddigt bröd och framförallt tjockare bröd som passar att lägga en skiva julskinka på men dessvärre är det ytterst sällan man finner det på bagerier.

Nu räcker det inte bara med att ta fram ett knäckebröd utan det behöver även kommuniceras och marknadsföras på ett bra sätt. Låt brödet få en framträdande plats i butiken. Du kan även hänga upp knäckebröd med snygga röda sidenband, vilket ger synbarhet och lite ”hemma hos känsla”. Sedan är det bra att skapa ett ”vill ha begär” och det kan göras genom att exempelvis ta in senap från en lokal handlare, vilket även lyfter fram de småskaliga producenterna.

Allt jag vill ha är ett juligt och lite tjockare knäckebröd där man kan lägga på en bit julskinka utan att brödet går itu. Och jag vill köpa brödet på ett bageri/konditori. Jag har noterat att fler nu börjat baka knäckebröd inför julperioden och jag uppmanar fler att göra det.

Kom igen nu bagare, ge mig och övriga konsumenter ett gott julknäcke.

Foto: Catarina Kruusval (t.v.) och Rosendals vedugnsbageri

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.