Snälla bagarn, var är mitt julknäcke?

I december förra året publicerade jag ett inlägg om knäckebröd, nämligen julknäcke eller rättare sagt avsaknaden av julknäcke på bagerier.

Jag tycker mig ha någorlunda bra koll på bagerier och konditorier i Stockholmsområdet men väldigt få erbjuder julknäcke. Hur kommer det sig?

Foto: Nordiska Museet

En del bagerier har knäckebröd i sitt utbud men det är i regel tunna och spröda och inte speciellt ”juliga” och de tål heller inte julskinkans tyngd. Inför kommande högtid vill vi konsumenter gärna ha ett lite mer julkryddigt bröd och framförallt tjockare bröd som passar att lägga en skiva julskinka på men dessvärre är det ytterst sällan man finner det på bagerier.

Förra året vid den här tidpunkten gjorde jag ett uppdrag för Stockholms bagare och konditorer (en del av branschföreningen Sveriges bagare och konditorer) och då passade jag på att fråga flera ägare till bagerier varför de inte tagit fram ett juligt knäcke och svaret blev”bra fråga, jag vet faktiskt inte men idén är bra”.

Nu räcker det inte bara med att ta fram ett knäckebröd utan det behöver även kommuniceras och marknadsföras på ett bra sätt. Låt brödet få en framträdande plats i butiken. Du kan även hänga upp knäckebröd med snygga röda sidenband, vilket ger synbarhet och lite ”hemma hos känsla”. Sedan är det bra att skapa ett ”vill ha begär” och det kan göras genom att exempelvis ta in senap från en lokal handlare, vilket även lyfter fram de småskaliga producenterna.

Allt jag vill ha är ett juligt och lite tjockare knäckebröd där man kan lägga på en bit julskinka utan att brödet går av. Och jag vill köpa brödet på ett bageri/konditori. Kom igen nu bagare, ge mig och övriga konsumenter ett gott julknäcke.

collageedited
Foto: Catarina Kruusval (t.v.) och Rosendals vedugnsbageri

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.