Snälla bagarn, var är mitt julknäcke?

Annie och jag köper alltid vårt bröd på ett bageri och vi varierar mellan ljust och mörkt. Sortimentet på bröd är i regel bra men så här års saknar vi en typ av bröd, nämligen julknäckebröd. Vi pratade om bröd förra helgen och så kom vi in på knäckebröd. Jag tycker mig ha någorlunda bra koll på bagerier och konditorier i STH-området men ingen oss veterligen har tagit fram ett julknäckebröd. Hur kommer det sig?

imageedit_1_5296674508
Foto: Nordiska Museet

En del bagerier har knäckebröd i sitt utbud (oftast fröknäcke) men det är i regel tunna och spröda bröd och inte speciellt juliga. Inför julen vill vi konsumenter givetvis ha ett juligt knäcke men finner vi det hos vår lokala bagare idag? Alternativet idag är istället att köpa fabriksproducerat julknäcke i mataffärer.

Inför julen vill vi gärna ha ett lite mer kryddigt och framförallt tjockare bröd som passar att lägga en skiva julskinka på. Nu när jag gör ett uppdrag för Stockholms bagare och konditorer (en del av branschföreningen Sveriges bagare och konditorer) så har jag börjat fråga bagare om varför de inte tar fram ett juligt knäckebröd och svaret har i regel varit, ”bra fråga, jag vet faktiskt inte men idén är bra”.

Nu räcker det säkerligen inte bara med att ta fram ett knäckebröd utan det behöver även kommuniceras och marknadsföras på ett bra sätt. Låt brödet få en framträdande plats i butiken. Du kan även hänga upp knäckebröd med snygga röda sidenband, vilket ger synbarhet och lite ”hemma hos känsla”. Sedan är det bra att skapa ett ”vill ha begär” och det kan göras genom att exempelvis ta in senap från en lokal handlare, vilket även lyfter fram de småskaliga producenterna.

Allt vi vill ha är ett juligt och lite tjockare knäckebröd där vi kan lägga på en bit julskinka. Och vi vill köpa brödet på ett bageri, hur svårt skall det vara? Kom igen nu bagare, ge oss julknäcke.

collageedited
Foto: Catarina Kruusval (t.v.) och Rosendals vedugnsbageri

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.