Snart är det dags för glögg och pepparkakor

För två veckor sedan var jag och hälsade på Stefan Berg som driver bageriet Lillebrors på Rörstrandsgatan och när vi stod och pratade tog han plötsligt ned en stor kastrull, drog undan locket och bad mig lukta. Ur kastrullen spred sig en ljuvlig doft av egenproducerad glögg. Jösses vad sugen jag blev på glögg och pepparkakor då.

Nu har Blossa avslöjat vilken smak det blir på vinterns glögg och i år har man inspirerats av Indien med smaker såsom mango, spiskummin och chili.

I Indien hittar vi många av de smaker och kryddor som redan finns i Blossas glögg, såsom kardemumma, ingefära och kryddnejlika. I Blossa 17 Old Delhi ger mangon en tropisk fruktton som både kompletteras och kontrasteras fint med de traditionella glöggkryddorna. Den kryddiga tonen i årets glögg förstärks ytterligare av spiskummin för att i slutet få en tydlig hetta från chilin. Detta är vår tolkning av Indien”, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.

Designen på flaskan är även den inspirerad av Indien. Flaskan är dekorerad med en traditionell indisk skyltmålning, en gammal hantverkstradition där man dekorerar lastbilar, marknadsstånd och byggnader med handmålade mönster, symboler och budskap, enligt Blossa. Glöggen kostar 109 kr (750 ml) och finns redan nu på Systembolaget.

Några tidigare årgångar
2016 – Kråkbär
2015 – Earl Grey
2014 – Lavendel
2013 – Dalecarlia
2012 – Yuzu och ingefära
2011 – Arabica
2010 – Saffran
2009 – Clementin
2008 – Blåbär
2007 – Havtorn och kanel
2006 – Lingon och enbär
2005 – Hjortron och armangnac
2004 – Vinteräpple
2003 – Pomerans

Även familjeföretaget Saturnus har lanserat en nyhet för i år och det tillsammans med Åre chokladfabrik. Saturnus glögg tillverkas från grunden i företagets fabrik i Malmö, av väl utvalda råvaror och med en hantverkstradition som gått i arv i generationer. Familjeföretaget grundades 1893 och är idag Sveriges äldsta och största glöggproducent.

Årets nya glögg har smaken av choklad och hjortron och är inspirerad av Hjortrontryffeln som är ett signum för Åre Chokladfabrik, en älskad pralin som hängt med från starten för 25 år sedan. Resultatet är en alkoholfri och mustig glögg med god fruktighet, som ska serveras rykande varm.

”Vi är så glada över samarbetet med Åre Chokladfabrik eftersom de, liksom vi, gillar att överraska och utveckla sitt sortiment. Äkta, lokala råvaror och en stolthet över sitt svenska ursprung och ett gediget hantverk förenar oss också. Allt detta möts i vår glögg, till en härlig smak av mustig choklad toppad med en subtil ton av hjortron, Norrlands vilda guld,” säger Louise Ahlander, produktchef på Saturnus.

I årets glöggsortiment finns fler ekologiska varianter än någonsin. Förutom två befintliga ekologiska produkter lanseras även Ekologisk Lätt vinglögg (2,2%vol) samt en ekologisk och alkoholfri God jul glögg.

Apropå pepparkakor så noterade jag att Annan pepparkakor lanserat lakritspepparkakor. Jag är ytterst tveksam till om de är goda men givetvis skall jag smaka.

Vem har då de godaste pepparkakorna? Jo, det skall jag avslöja längre fram men så mycket kan jag avslöja att det är en småskalig aktör som skapar ljuvligt goda pepparkakor från sitt hus någonstans i Sverige.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Jag tipsar om

Dagens bild: David Pasquiet

David Pasquiet är ägare av L’Instant Chocolat och 2013 tilldelades han titeln Swiss Chocolate Master i Bern och fick därmed äran att representera Schweiz vid World Chocolate Masters samma år (där han kom på en tionde plats). L’Instant Chocolat grundades av David 2006 när han och hans…

Paste your AdWords Remarketing code here
Translate »