Somlan – sommarens hetaste bakverk?

Den 5 juni publicerade jag ett inlägg där min fru Annie besökte Uppsala och stannade då till för en fika på anrika Landings Konditori. Annie kikade i glasmontern och fick till sin stora överraskning syn på en semla mitt i sommaren! Nu är det dock inte en semla utan en somla:) gjord av karlsbaderbulle med vaniljkräm, mandelmassa och grädde med hackade jordgubbar. Med tanke på semmelhysterin som rådde i vintras och den enorma kassako det var för många konditorier (DN dkrev en artikel i veckan om bla detta som du kan läsa om här) så kanske det inte är så underligt att man försöker spinna vidare på succén. Nyfiken som jag är så passade jag på att ställa ett par frågor till ägarna Kristina och Jens Dinges om hur idén till somlan uppkom. Läs vidare.

rsz_somla_högupplöst_002edited

rsz_1somla_högupplöst_007edited

Landings Konditori grundades 1887 och är ett mycket anrikt och välkänt konditori i Uppsala. Företaget ägs och drivs av Jens Dinges och hans fru Kristina som tog över Landings sommaren 2012 av Jens föräldrar Hans-Ole och Myrene Dinges som i sin tur drivit verksamheten i 19 år. Jens har en gedigen bakgrund som konditor och stod som segrare i Cup Choklad år 2004 på Nordiska Muséet under den årliga chokladfestivalen i Stockholm. Han har ett brinnande intresse för hantverket, har tagit gesällbrev och har över 20 års erfarenhet inom branschen.

I början på maj lanserade ni Somlan, hur kom ni på den idén och vad innehåller den?
Vi jobbar aktivt med produktutveckling och nytänkande och denna idé uppkom faktiskt kring styrelsebordet! En sommarsemla som vi gav namnet Somla. Somlan är en karlsbaderbulle med mandelmassa, vaniljkräm och grädde med hackade jordgubbar i.

Vilka reaktioner får ni från kunderna?
Vi får nästan bara positiva reaktioner från kunderna. Det är många som frågat efter semlor efter det att vi slutade göra dem vid påsk.

Finns det ingen risk att Uppsala-borna tröttnar på semlor och somlor?
Nej, vi tror inte de tröttnar då vi ser att de köper! Det märks verkligen att de flesta i Sverige känner NÅGOT för semlor, inte minst på sociala medier.

Hur länge säljer ni Somlan och vad kommer efter den?
Vi har somlan hela sommaren till att börja med, sedan får vi se vad för nytt vi hittar på. Håll utkik!

—————————————————————–-

Landings konditori
Tel: 018-13 01 61
Hemsida: här
Facebook: här
Instagram: här

collageedited

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.