Sommarkaféer – fik att älska❤


Sommarkaféerna ligger i dvala under vinterhalvåret men så fort det börjar bli lite varmare, fåglarna börjar kvittra och de första krokusarna och snödropparna börjar poppa upp ur jorden, ja då händer det saker och ting hos de små pittoreska fiken i först och främst de södra och mellersta delarna av landet där det blir barmark först.

Det är lätt att glömma bort att vi faktiskt fortfarande bara befinner oss i början på vårsäsongen men redan nu börjar sommarkaféerna/säsongskaféerna förbereda sig inför den varmare årstiden och vissa fik börjar öppna upp sina verksamheter redan i april och då främst under helgerna.

Under den varmare årstiden brukar det vara ett sant nöje för mig att söka upp små härliga ”smultronställen” som oftast ligger en bit ifrån de stora vägarna och som inte ståtar med påkostad inredning och flådiga designmöbler utan snarare en stuga med sneda väggar och tak, rangliga träbord och pinnstolar. Oftast ligger de naturnära och erbjuder en avkopplande och rogivande miljö. Helt perfekt för en fika med andra ord.

Det finns många undangömda pärlor som aldrig får någon större uppmärksamhet utöver från traktens boende och att det sommartid kommer en och annan turist som hittar till aktuellt kafé tack vara en liten blänkare i traktens turistmagasin.

De allra flesta sommarkaféer jag besökt producerar på plats, vilket uppskattas. Sortimentet är i de allra flesta fall smalt men bakat med passion och kärlek – och det är det allra viktigaste. Jag är barnsligt förtjust i gamla kaffekoppar och serviser, jag menar, vem uppskattar inte att få sitt kaffe upphällt från en vacker kaffekanna i koppar?

När jag är ute och reser runt om i landet brukar jag ha för vana att plocka på mig turistbroschyrer där det brukar finnas en hel del bra tips på fikaställen. Ju närmre semestern man kommer, desto fler broschyrer brukar det finnas tillgängligt. Du kan även googla på exempelvis ”sommarkafé + aktuell region/ort” så får du upp en del tips. Googla även på ”trädgårdskaféer”.

Givetvis kan du även skriva café med ”c”. I regel skriver media kafé med ”k” och det har att göra med att stavningen med ”k” speglar den svenska stavningsregeln medan stavning med ”c” speglar det franska ursprunget.

Jag har i dagarna påbörjat arbetet med att skapa en guide med enbart sommarkaféer/säsongskaféer på bloggen och lägger då upp dem under fliken ”fik per landskap”. Kriteriet är att enbart ha med kaféer som är öppna från exempelvis april-september, typ. Även små trädgårdskaféer som kanske enbart har öppet ett par ggr/år platsar i guiden.

Det är naturligtvis omöjligt att hålla reda på alla kaféer runt om i landet och ännu svårare blir det med de allra minsta fiken som kanske enbart har öppet några dagar om året och som kanske inte ens finns med i traktens turistbroschyr. Men du kanske vet? Och om du känner till några sommarkaféer så är du välkommen att tipsa mig eller skriva en rad här på bloggen❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.