Sommarsemlor på vift


Nu dyker den upp lite här och var i landet. Vad undrar du? Jo, sommarsemlan eller somlan som den också kallas för.

Semlor är ett bakverk jag nördat ner mig på sedan många år tillbaka och även om jag mellan åren 2014-2016 genomförde Stockholms största semmeltester så var jag semmelfrälst långt innan dess. Utvecklingen av semlorna tog rejäl fart 2015 i samband med att Mattias Ljungberg introducerade semmelwrapen på Tössebageriet. Det var som att öppna Pandoras ask för de kommande åren lanserades den ena knasiga hybridsemlan efter den andra från bagerier, konditorier och kaféer runt om i hela landet.

Redan 2010 skrev Göteborgs-Posten en kortare artikel om hur sommarsemlan splittrade branschen – för inte kunde man väl äta semlor mitt i sommaren? Läs här.

Ljuvliga sommarsemlor med hallon och vanilj från bageriet Tranås

Semlor bakas och avnjuts i regel vintertid men semmelsäsongen tänjs ut allt längre och påbörjas redan i slutet på oktober då de första saffranssemlorna dyker upp, främst i dagligvaruhandeln. Att semlor är ett av våra allra populäraste bakverk påvisas när det uppstår kortare gästspel i bagerier och/eller i dagligvaruhandeln under icke normala semmelperioder. Dessa semlor tar i regel slut snabbt för vem vill inte ha en semla ”off season”?

Redan 2015 dök somlan upp (vilket jag skrev om här) och då hos Landings konditori i Uppsala. Somlan är en karlsbaderbulle med vaniljkräm, mandelmassa och grädde med hackade jordgubbar. Men rent generellt kan du ha vilka somriga bär som helst i semlan, förlåt somlan.

Sommarsemlor är mer vanligt förekommande utanför de större städerna. I Stockholm är de ytterst ovanliga och jag har enbart sett dem kortare perioder hos exempelvis Tegnérs bageri, Josephine baker, Hagabageriet och på SurÅdeg (bara för att nämna några). En förklaring kan vara att juni-månad innehåller många högtidsdagar vilket gör att bagerierna/konditorierna prioriterar andra bakverk. En annan förklaring kan vara att många bagerier är stängda i Stockholm under främst juli månad. Sedan finns det givetvis även en viss konservatism hos en del ägare/bagerichefer att semlor bakas enbart vintertid, punkt. I dagligvaruhandeln är det dock inte helt ovanligt att de dyker upp under kortare perioder under sommar/tidig höst.

Jag som älskar semlor kan givetvis inte låta bli att äta en sommarsemla om jag råkar ”springa på en” och allra godast är den om bageriet/konditoriet lagt manken till att skapa en riktigt schysst semla med bra råvaror och som är riktigt somrig.

Jag har snappat upp några sommarsemlor i mitt Instagramflöde som du kan spana nedan och du är välkommen att tipsa mig alternativt skriva en rad här på bloggen om du känner till fler bagerier, konditorier och kaféer som erbjuder sommarsemlor runt om i landet.

Utöver nedan fik så vet jag att även Vansbro konditori & bageri brukar ha sommarsemlor och jag har även för mig att Gunnars konditori i Ulricehamn brukar erbjuda sommarsemlor.

Sommarsemlor med rabarbersylt, vaniljgrädde och jordgubbar från Kulturbageriet i Umeå
Semlor från konditori kringlan i kävlinge
Jordgubb, lemoncurd, hallon, grädde och kardemumma från Mat- & Chokladstudion i Malmö
Sommarsemla med krämgrädde och jorgubbar från Granö gårdsbageri i Granö
Sommarsemla fylld med fläderkräm, jordgubbar, grädde, mynta och lime från bageri Leve i Malmö
Semlor från konditori Finess i Ljusdal
Sommarsemlor från Schelins bageri i Sala
Sommarsemla från Billeberga stenugnsbageri i Billeberga
Tegnérs Bageri i Stockholm
Café Torgstallet i Ulricehamn
Sommarsemlor från bageri 96 i Västervik
Semlor med jordgubbar från Josephine baker i Stockholm
Swedish fika på Trandareds hembageri i Borås

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.