Språkcafé – ett sätt att umgås och lära sig svenska

Jag har tidigare skrivit en del om Kompisbyrån som är en ideell förening var syfte är att skapa möten mellan människor från andra länder och svenskar. Detta görs genom att länka samman personer som vill öva svenska med personer som vill lära ut svenska via en fika.

I min klass på Astar bageri och konditori är majoriteten av eleverna från andra länder och flera av dem har sagt att det är svårt att komma i kontakt med svenskar och på så sätt lära sig bättre svenska. Ett sätt att öva på sin svenska är att besöka ett språkcafé som man oftast finner på bibliotek, bokaffärer, caféer och även på nätet. Deltagarna tillsammans med språkcaféledaren eller volontären bestämmer tillsammans vad som ska diskuteras och ämnet kan handla om allt mellan himmel och jord. Det svenska vädret, svenska traditioner och vanor, matlagning och jämlikhet är några ämnen som jag noterat när jag googlat runt.

Hur hittar man då till sitt lokala språkcafé? Enklast är att googla på de bibliotek som ligger närmast till hands och därifrån få tips och råd. Även universitet, folkhögskolor, Svenska kyrkan och Röda korset brukar arrangera träffar.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.