Starta kafé med hjälp av crowdfunding

På senare år har ordet crowdfunding poppat upp som ett mantra för en del och media har skrivit en hel del artiklar om fenomenet. Idén är faktiskt genialisk och om du sitter med en affärsidé och vill starta upp ett företag så kan du göra det med hjälp av crowdfunding. Enkelt förklarat så innebär det att nystartade – eller etablerade företag – kan få hjälp med att hitta finansiering till den egna affärsidén genom att vända sig till ett stort antal externa finansiärer (vanligt folk). I USA har det gått så långt att många familjer använder sig av crowdfunding i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Ett exempel kan vara att ditt barn fyller år men att du inte har råd att köpa presenter eller anordna ett kalas, då kan du be vanliga människor om sponsorbidrag och tro mig, folk är benägna att hjälpa till i stor utsträckning inom alla möjliga områden.

crowdfunding

I Sverige har ett flertal välkända varumärken tagit hjälp av crowdfunding bland annat Flippin’ Burgers (se klippet med Jon Widegren i slutet på detta inlägg), STHLM RAW (som är med i årets upplaga av White Guide Café. Klicka in på deras hemsida så kan du läsa mer om hur de använt sig av crowdfunding) samt Vika brödsfabriken i Stora Skedvi.

Men hur går det då till?
Crowdfunding sker ofta genom en internetbaserad plattform där entreprenörer kan få kontakt med potentiella investerare och på så sätt få in nödvändigt kapital samt expertkunskaper till den egna verksamheten. Idag finns det ett flertal olika typer av crowdfunding men det gemensamma är engagemanget och drivet. Personer som väljer att bidra med pengar till ett företag tror på affärsidén, produkten och vill stötta entreprenören. Det kanske saknas ett bageri, konditori, kafé i ditt område och genom att nå ut till de boende i närområdet kan man samla in nödvändig kapital och insamlingen görs via exempelvis sociala medier som Facebook och Twitter. Genom att presentera sin idé på nätet får man oftast snabb respons och feedback från en dedikerad målgrupp som kan indikera om idén är bärande eller inte.

Donationsbaserad crowdfunding
Det innebär att personer skänker pengar i utbyte mot en god känsla av att ha bidragit till att hjälpa någon att exempelvis starta upp en verksamhet eller ta fram en ny produkt.

Belöningsbaserad crowdfunding
Det är den sorts crowdfunding som har etablerat sig som den största och populäraste delen i USA, bland annat genom plattformar som Indiegogo och Kickstarter (som vänder sig till folk med artistdrömmar och kreativa uppslag. Sedan oktober 2014 kan man driva svenska kampanjer på Kickstarter). Genom den här sortens crowdfunding kan människor donera pengar i utbyte mot någon slags ersättning.

Delägarbaserad crowdfunding
Även kallad equity crowdfunding. Här kan personer investera pengar i utbyte mot aktier i företaget som söker kapital. Finansiärerna blir delägare i företaget som de investerar i och det innebär att vem som helst kan investera i ett företag som söker finansiering. Skillnaden med traditionella finansieringsmodeller är att equity crowdfunding bygger på att företag presenterar sig för en stor mängd investerare som där erbjuds de att bli delägare för en relativt liten investering.

Lånebaserad crowdfunding
Enskilda personer lånar ut pengar till andra personer eller företag som är i behov av pengar. Dessa lån är vanligtvis några tiotusen kronor och är ett fördelaktigt alternativ till banklån på grund av de konkurrensmässiga räntorna.

Länkar
Funded By Me – För svenska projekt
How to crowfund a coffee shop business
Crowdfunding guide -case study “Isabellas Pastry shop” (pdf-fil från Europeiska kommissionen)
Crowdfunding case study: Honest Chocolate
Hjälp Chocodelic att växa
Flattr – Få betalt av dina läsare/tittare vilket kan passa på en blogg
Querky – E-handelsplats för uppfinnare
Crowdfunder – Bra om du vill nå den brittiska marknaden
Startnext – Bra om du vill nå den tyska marknaden
Crowdbrewed – För mikrobryggerier
Crowdculture – För svenska kulturprojekt
StartSomethingGood – Crowdfunding för sociala entreprenörer
Symbid – Var först ut på CrowdEqity marknaden
Crowdcube – För dig med ett start-up som vill hitta tidiga investerare främst i Sverige och Storbritannien
Investdor – Liknande erbjudande som FundedByMe men med sitt säte i Finland
15 steg till den perfekta crowdfundingkampanjen – bra och smarta tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.