Robbans bästa besöker: Svartsjö Slottscafé

IMG_6133edited

IMG_6111edited

När Gustav Vasa lät bygga stenslottet år 1580 kom Svartsjö att bli en betydande del i Gustav Vasas rike. Slottet brann ned i slutet av 1600-talet och ersattes senare av dagens Svartsjö slott som byggdes under åren 1735-39 som lust- och jaktslott åt drottning Ulrika Eleonora.

Det var cirka åtta år sedan Annie och jag senast besökte Svartsjö slott ute på Ekerö och vi tycker att det mesta såg likadant ut som då. Det första som slog oss var att det var helt öde, inte en människa så långt ögat kunde se. Vi promenerade i parken och tog lite fotografier innan vi gick in till slottscaféet. De få rum man har tillträde till är vackra, dock känns rummen ganska ”nakna och kalla”. Här anordnar man idag konferenser och fester.

IMG_6106editedIMG_6136editedIMG_6154edited IMG_6139edited IMG_6142edited IMG_6145edited IMG_6151edited IMG_6150edited IMG_6153edited

Hemsidan skryter med tårtkalas och de skriver själva att det är ett tårtcafè! Här går man inte och plockar det man vill ha utan man sätter sig till bords och så får man en meny. Tårtmenyn består av fyra(4)stycken tårtbitar att välja mellan! Hallon/vanilj, pistage/körsbär, nougat/passion/mango samt choklad/hallon/nötter.

Kaffemenyn som består av ett urval från Nespresso är gott men jag får lite känsla av att vara på ett Scandic-hotell i Märsta.

Annie och jag beställer en smörgås på surdeg, rostbiff på chutney av rostade morötter och lök, Sur de lago tårtbit med hallon/choklad/nötter och en korintkaka. Jag drack en ristretto och Annie ett grönt te (päron/ingefära). Smörgåsen var ok men lite smaklös, tårtbiten var väldigt god och den var inte för söt. Bakom bakverken står Conrad Tyrsén och Ted Johansson på Dessert & Choklad i Stockholm. Både Conrad och Ted har meriter från Svenska kocklandslaget och Conrad har dessutom blivit utsedd till Årets konditor. De fick även det ärofyllda uppdraget att skapa 2012 års Nobeldessert så det är inte överraskande att tårtbiten var god.

IMG_6156edited

Det negativa var priset för en ytterst liten tårtbit, 60 kronor, det är ett rån enligt mig. Jämför vad man får i centrala Stockholm på mycket bra fik så ligger de inte ens i närheten av det priset. Att det dessutom var ganska ödsligt när vi var där och en del som vände vid dörren då de såg att det var meny som gällde, underlättar knappast för att få en god ruljangs på detta fik. Nä, gör om, gör rätt och se bla över prisbilden. Läget är väldigt off, må vara att miljön är vacker men hur många gäster kommer tillbaka till ett ställe som detta som ligger avsides när dessutom prisläget är överdrivet högt? Och om det var åtta år sedan vi var här senast så lär det dröja åtta år till nästa gång, minst.

IMG_6155editedIMG_6157edited

Miljö/omgivning: Natur/slottspark
Utomhusservering: Ja
Utbud: Meny med urval av ett fåtal tårtor, smörgås
White Guide Café 2015/16: Ej med i guiden

Svartsjö Slottscafé
Adress:
Svartsjövägen 2
Telefon: 08-121 311 00
Hemsida:
här
Facebook: här
Instagram:
Twitter:

Öppettider:
Lördag 12.00–17.00
Söndag 12.00–17.00

En kommentar

  • Göran skriver:

    Personalen verkade förvirrad och inte ha nån kolla på läget. Svindyra tårtor och mackor. Medioker inredning. Aldrig mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.