Svindersviks Brygghus – en oas i Nacka

Nedanför Värmdöleden i Nacka ligger charmiga Svindersviks Brygghus med anor från 1700-talet. Det är en vacker och lite undangömd oas som ligger i närheten av den stora motorvägen och om det inte vore för bruset från bilarna skulle man lätt kunna få en känsla av att befinna sig på landet.

Svindersvik är för litet för att kallas slott eller herrgård och byggdes i början av 1740-talet för bruksägaren Claes Grill som var en av dåtidens mest inflytelserika och förmögna finansmän och så småningom en av direktörerna i svenska Ostindiska Kompaniet.

Huvudbyggnaden ritades av arkitekten Carl Hårleman i franskinspirerad rokoko. 1780 såldes egendomen och efter flera ägarbyten köpte sidenfabrikör K A Almgren Svindersvik år 1863. 1949 överläts Svindersvik till Nordiska museet. Från maj-oktober kan man via Nordiska museet boka guidade visningar av Svindersviks Gård.

Jag har varit här flera gånger de senaste åren och den är en fröjd att promenera runt i området. Man kan välja att ta strandpromenaden som fortsätter till Finntorp, promenera runt viken mot Kvarnberget eller strosa omkring i det vackra parkområdet. I parken finns ett stort antal äppelträd med knotiga och vridna stammar som trots att de stått där i så många år fortfarande bär fukt.

I det gamla brygghuset nere vid vattnet ligger caféet, en vacker och sned timmerstuga som sedan 2003 drivs av Jeanette van den Bos. Hon har tidigare även drivit Fullersta gårdscafe och Café Sjöstugan. Så fort du kliver in i byggnaden möts du av dess charm och här finner man tack och lov inga bruna skinnmöbler, fantasilösa tavlor eller muffins stora som tefat.

Caféet har sittplatser både inomhus och utomhus runt huset och när det är någorlunda varmt så är det mysigt att sitta och fika vid borden som står uppställda i närheten av vattnet. I byggnaden bredvid kan man besöka brygghusets kuriosa loppis.

De brukar arrangeras hel del aktiviteter året om på fiket. Sommartid brukar det vara fordonskvällar och i regel brukar det ske på torsdagar mellan kl 16.00-20.00. Dock har aktiviteterna hittills i år ställts in pga corona. I september dukas det upp till äppelkaksbuffé med bakverk från Svindersviks egna äpplen (det brukar vara minst sju olika sorters äppelkakor). Under höst och vinter brukar det arrangeras Halloweenmys och adventsaktiviteter.

Brygghuset är definitivt ett ställe jag rekommenderas att besöka – ett lantligt fik i storstan. Om det är första gången du besöker Brygghuset så är min rekommendation att kika in på deras hemsida för att se aktuella öppettider samt kolla på kartan så att du navigerar rätt. Det är bara 10-15 minuters gångväg från Sickla köpcentrum.

Om du gillar grönska, historiska byggnader, fågelkvitter och närhet till vatten – ja då är Brygghuset ett fik för dig.

Svindersviks Brygghus
Miljö/omgivning:
Natur/park
Utomhusplatser: Ja
Utbud: Bakverk, smörgåsar, glass, soppa, enklare lunchrätter

Robbans bästa tycker
+ Hembakat
+ Charmigt
+ Vacker omgivning
+ Picknickområde under äppelträden
☞ Äppelkaksbuffén i september är att rekommendera

Svindersviks Brygghus
Adress: Svindersviksvägen 15, Nacka
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Nordiska Museet Svindersvik: Här

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.