Tårtan-utställning på Sofo Bageri och konditori

Kommer du ihåg det kultförklarade barnprogrammet Tårtan som gick på svensk tv i början på 70-talet? Programmet handlade om de tre bröderna Janos, Hilding och Frasse som lämnade sjömanslivet och blev ägare till Ellens bageri på Hornsgatan 32. Ingen av bröderna hade någon bakgrund som bagare men då den tidigare ägaren lämnat efter sig ett recept på en tårta så börjar de så smått smida planer.

Tårtan sändes första gången mellan 1972-1973 i 14 avsnitt och under många år ansågs serien som ett misslyckande och till och med på Sveriges Radio (där tv ingick på den tiden) var kritiken och motståndet massivt. Med sedan serien repriserats ett flertal gånger genom åren har anhängarna vuxit i antal och upphovsmännen Håkan Alexanderson och Carl Johan De Geer fått sin upprättelse. Numera är Tårtan kultförklarad.

Carl Johan De Geer har nu beslutat sig för att ställa ut svartvita fotografier från inspelningen. Vernissagen sker på SoFo bageri och konditori på Folkungagatan 58 den 5 maj och utställningen pågår till den 9 juni. Du kan även kika på serien på SVT:s öppna arkiv här.

Tartan-Pelle-och-Frasse1

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.