Trendig glass i stora lass

Jag är en riktig glassoman och har älskat glass och har så gjort så länge jag kan minnas. När jag var ung var det Piggelin, 88:an, Nogger, Igloo, Storstrut, Smuggler, GB Sandwich, Päronsplit och Top Hat som gällde. Idag är utbudet så otroligt mycket större och antalet glassleverantörer så många fler. Det sägs att ljud, smak och doft kan framkalla minnen från en svunnen tid och visst kan jag fortfarande njuta av de gamla klassikerna men smakmässigt är det inte samma sak då som nu. Själva smaken på glassen har nog inte förändrats, snarare så är det mina smaklökar som genom åren utvecklats.

Det går givetvis trender även inom glass men de populäraste smakerna år ut och år in är fortfarande vanilj, choklad, pekannöt, lakrits, romrussin, jordgubb, pistage, melon, polka och päron. En kommande trend i Europa är glass utformad som en ros. Den här trenden har funnits i Asien och Australien under en längre tid men börjat sprida sig runt om i världen och det finns otroligt många snygga kreationer.

I Thailand är glassrullar med olika typer av toppings populära och förra året nappade ett flertal glassbutiker i New York på trenden. Glassrullarna gör man genom att hälla flytande glass och toppings på en platta som håller en temperatur på mellan 23 och 26 minusgrader. Därefter blandas allt och sprids ut väl med en stekspade som sedan rullas ihop och vid behov fyller man på med ännu mer toppings.

En annan lite hipp skapelse är Gai dan jai eller äggvåffla på Kantonesiska. Kärt barn har som bekant många namn och de går även under namnen puffle cones, bubble waffles, eggettes samt Hong Kong cakes. Den har vissa likheter med vår våffla och består av ägg, mjöl, mjölk och socker och så formas de till små makron-liknande skapelser. I Hong Kong äter man dem oftast utan fyllning men de går givetvis att fylla dem med olika godsaker. Några som började experimentera med Gai dan jai som utgångspunkt var Couldron Ice Cream i Santa Ana i Kalifornien. De skapade en äggvåffla där de adderade glass och det tog inte lång tid innan den blev så populär att den spred sig runt om i landet och numera finns det otaliga varianter av äggvåfflan.

En något udda glass är snow cream eller shaved snow, shaved cream, fluff ice samt milk fluff . Som sagt, kärt barn har många namn och den här glassen är en favorit i Taiwan. Precis som namnet antyder så är det en glass vars konsistens påminner om snö. Den är lätt och fluffig och det finns ett stort antal olika smaker. Snöglassen har även letat sig till USA där den serveras på flera olika glassbarer.

Nedan har jag samlat tio glassiga Instagramkonton att följa och om du befinner dig i Stockholmsområdet och är sugen på glass, missa då inte att kika i min glassguide.

Amorino Gelato
Instagram: Här
Hemsida: Här

i-creamy Artisan Gelato
Instagram: Här
Hemsida: Här

Cauldron Ice Cream
Instagram: Här
Hemsida: Här

10Below Ice Cream
Instagram: Här
Hemsida: Här

Snowdays
Instagram: Här
Hemsida: Här

Gelato Messina
Instagram: Här
Hemsida: Här

Whisk Creamery
Instagram: Här
Hemsida: Här

Coolhaus
Instagram: Här

Popbar
Instagram: Här
Hemsida: Här

Steve’s Ice Cream
Instagram: Här
Hemsida: Här

Mer om glass
Njut av schysst och reko glass
Gelato – äkta vara eller fake?
Glass – en historia i tid och rum
Stockholms godaste glass
Gelato – en sann njutning
Ut med semlan – in med glassen
Landets glassigaste mästare
Dagens boktips – Gelato från Gelato Scarfó
Hans Berg – glassens okrönte kung
Glass på Snö

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.