Ut med semlan – in med glassen

För många bagerier och konditorier har det nyligen varit säsongsavslutning för den populära semlan men hav tröst, nu tar glassen över istället.

Det är många glass och gelaterier som nu står och rycker i maskinerna runt om i landet och jag sticker knappast ut hakan när jag säger att glass och gelato kommer att vara en riktig storsäljare nu under den varmare årstiden.

2020 slog glassförsäljningen rekord i Sverige och växte med nio procent enligt de tre största aktörerna Triumfglass, SIA Glass och GB Glace. Även Hemglass och andra glassbilar såsom Trudeluttglass ökade försäljningen kraftigt i fjol.

Vi svenskar har en förkärlek till glass och vi konsumerar det året runt och vi ligger även i den absoluta europatoppen tillsammans med finnarna när det kommer till konsumtion per capita. Vi äter cirka 12 liter glass per person och år. Detta enligt Föreningen Svenska glasstillverkare.

Nu finns det även många småskaliga glass- och gelatotillverkare runt om i landet och de är ofta säsongsberoende och deras tid börjar nu. 2017 skrev jag i min nyårskrönika där jag förutspådde att glass/gelatotillverkning skulle ta fart bland landets konditorier/bagerier. Sakta men säkert har det genom åren tagit fart men ännu inte slagit fullt ut. En förklaring kan vara att själva investeringen av en glassmaskin är kostsam och det tar således en längre period att räkna hem affären för ägaren. Det handlar även om att investera tid med utbildning och personal.

I Stockholm där jag bor har många konditorier/bagerier de senaste åren påbörjat glass/gelatotillverkning och senaste i raden är Magnus Johansson som öppnat Glass & Konfektyr i Hammarby Sjöstad. Även Robin Delselius är på gång med tillverkning och det kommer att ske i den nya enheten i Sickla köpcentrum. Likaså kommer Lillebrors att köra igång med glass/gelatotillverkning.

Sedan ett par år tillbaka arrangeras även svenska mästerskapen i glass. Förra året blev tävlingen inställd på grund av rådande pandemi och även årets tävling är inställd. Nu siktar arrangören på våren 2022.

Gå nu ut och njut av glass/gelato, visa respekt och hänsyn till dina medmänniskor och stöd ditt lokala fik❤

Läs även mitt inlägg den 24 mars om gelato här. Du kan även ta del av min glassguide för Stockholm här (kommer att uppdateras inom kort).

Bild jag fotograferade från SM-tävlingarna 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.