Ut med semlan – in med glassen


För många bagerier och konditorier är det säsongsavslutning för den populära semlan den här veckan men hav tröst, nu tar glassen över istället.

Det är många glassmakare som nu står och rycker i maskinerna runt om i landet och häromveckan arrangerades Glass-SM på GastroNord i Stockholm som jag tidigare skrivit om här.

2021 slog glassförsäljningen rekord i Sverige och totalt åt svensken nära 85 miljoner glass enligt statistik från dagligvaruhandeln. Det innebar att vi svenskar åt 8,1 liter glass per invånare, vilket är en halv liter glass mer per invånare än före pandemin.

Vad gäller glassätande sett till antal liter per person i landets olika delar ligger Norra Norrland (Västerbotten och Norrbotten) och Södra Norrland (Gävleborg, Västernorrland, Jämtland) i topp.

På delad andraplats hittar vi Östra Götaland (Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronobergs, Gotland) och Västra Svealand (Värmland, Örebro, Dalarna). Trot eller ej men minst liter glass per person äts det i Stockholmsregionen. Statistiken är baserad på Nielsens försäljningsstatistik från dagligvaruhandeln som redovisar regional och nationell statistik för svenskens glassätande.

De största glastillverkarna är Triumfglass, SIA Glass och GB Glace och samtliga ökade sina försäljningar i fjol, vilket även Hemglass gjorde.

Nu finns det även många småskaliga glass- och gelatotillverkare runt om i landet och de är ofta säsongsberoende och deras tid börjar i regel nu. 2017 skrev jag i min nyårskrönika där jag förutspådde att glass/gelatotillverkning skulle ta fart bland landets konditorier/bagerier. Sakta men säkert har det genom åren ökat och allt fler bagerier/konditorier kompletterar nu bröd och bakverk med att även erbjuda egentillverkad glass/gelato.

I Stockholm där jag bor har många konditorier/bagerier de senaste åren påbörjat glass/gelatotillverkning och i år kommer även Lillebrors att köra igång med det. Lillebrors smygstartade redan i fjol med att testa och experimentera och sålde även glass under några dagar. Med tanke på hur duktiga de är inom bageri så blir jag inte ett dugg förvånad om de lyckas lansera innovativa och goda smaker.

Gå nu ut och njut av glass/gelato och stöd ditt lokala fik❤

Mer om glass
Njut av schysst och reko glass
Gelato – äkta vara eller fake?
Glass – en historia i tid och rum
Stockholms godaste glass
Gelato – en sann njutning
Landets glassigaste mästare
Dagens boktips – Gelato från Gelato Scarfó
Trendig glass i stora lass
Hans Berg – glassens okrönte kung
Glass på Snö

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är imageedit_5_8925846196.jpg
Gelato som jag fotade från SM-tävlingarna 2019.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.