Utsökt semla från Ett bageri

Idag beslöt sig bagarmästare Per-Olof Henriksson (bageri Lundmark) och jag för att testa några semlor och valet föll på Valhallabageriet, Ett bageri och Bullar & Bröd.

Ett bageri

Vi köpte semlor hos Valhallabageriet och Ett bageri och sedan åkte vi till Bullar & Bröd för fika och utvärdering. Det var tre stycken mycket bra semlor och rangordningen blev enligt följande:

1. Ett bageri
2. Bullar & Bröd
3. Valhallabageriet

Ett bageri

Ett bageri levererade en semla som hade allt. Bra bulle som var lagom stor och ej för kompakt, utsökt och smakrik mandelmassa som fördelats jämt över semlan och ej enbart som en klump i mitten samt en poröst spritsad grädde. Som så många andra bagerier/konditorier i Stockholmsområdet har Ett bageri mindre bitar av rostade mandlar, dock i lagom dos.

Smaksättning, balans och utseende var i en klass för sig enligt Pelle och mig. Gediget hantverk och bra proportioner skapar en helhet som föll oss i smaken. Mycket bra och grattis till ägare Hans Berg och c/o på bageriet.
Betyg: 5
Adress: Jungfrugatan 70, Stockholm

Bullar & Bröd

Bullar & Bröd hade också en väldigt god semla men vår version var lite obalanserad. Bullen var låg, porös och god. Fyllningen (mandel från Sicilien) var smakrik men vi anser att man borde fördelat den mer jämt över semlan och inte enbart låtit fyllningen ligga som en klump i mitten. Som det nu var så fick vi inte med någon fyllning i början av våra tuggor. Semlan blev även lite ostadig vid lyft i och med att all fyllning låg i mitten vilket tyngde ned den lätta och låga bullen.

Jag köpte även med en semla till min fru Annie (som tidigare medverkade på semmeltesterna vi gjorde tillsammans mellan 2014-2017 då vi årligen testade 45 semlor från lika många bagerier/konditorier i STH-området). Annie höll med Pelle och mig om vår summering och delade vår betygssättning för Bullar & Bröds semla. Summa summarum – en väldigt god semla och betyget blir högt.
Betyg: 4
Adress: Valhallavägen 65

Valhallabageriet

Valhallabageriet är nästan som en institution i Stockholm och har massor av godsaker att erbjuda och givetvis har de även semlor i sortimentet. Semlan som Pelle och jag utvärderade var bra, dock utan att nå magiska höjder. Det fanns inga anmärkningar på bulle och grädde, däremot var fyllningen lite smaklös och alltför snålt tilltagen vilket drog ned betyget rejält. Med några småjusteringar kan denna semla lyfta.
Betyg: 3
Adress: Valhallavägen 174, Östermalmsgatan 92, Odengatan 19

✶✶✶

Trenden i Stockholm är överlag att strö på större/mindre bitar av rostade Valencia eller Marconamandlar. Vissa bagerier/konditorier har även en tendens att saltrosta dem lite väl mycket enligt mig. Fyllningen är visserligen semlans hjärta men den skall balansera bulle och grädde väl.

Om jag vill ha en ”påse nötter” så köper jag det läste jag någonstans gällandes att vissa bagerier/konditorier strör på allt för mycket och allt för stora bitar av mandlar. Frågan är – när är semlan en semla?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.