Vackra och kreativa chokladpåskägg

Snart är det åter påsk och under påskveckan konsumerar vi totalt 3000 ton ägg. I snitt äter vi dubbelt så många ägg under påskhelgen som en vanlig helg – fyra i stället för två. Allt kulmineras under påskafton då vi trycker i oss cirka sex miljoner ägg i timmen. Men vet du varför vi äter ägg till påsk?

I Sverige börjar påsken traditionellt firas på påskaftonen, det vill säga dagen före Jesus återuppståndelse i den bibliska berättelsen. Påsken innebär slutet på fastan, den 40 dagar långa period när man undvek att äta kött och ägg.

Alla ägg som värptes på vårkanten lades på hög och när fastan var över på påskdagen så fanns det mängder av ägg att äta. På medeltiden bar folk även med sig korgar med dekorerade ägg till kyrkan för att låta prästen välsigna dem.

En mer sentida påskfigur är påskharen. Det är en tysk tradition som kommit till Sverige från Tyskland under sent 1800-tal. Enligt den tyska traditionen var det påskharen som kom med äggen. Sannolikt har påskharens roll i påskfirandet förstärkts genom anglosaxisk påverkan under vår tid. Påskharens spridning i Europa och senare Sverige har sin förklaring i godisindustrins expansion under 1800-talet.

Johan Glans humoristiska och numera klassiska förklaring om påsken är episk och helt underbar. Se klippet nedan.

Hönsägg i all ära men chokladägg går inte heller av för hackor. Spana in alla stiliga chokladäggskreationer från världens alla hörn som jag samlat ihop och först ut är Per Klein från Lundbergs konditori i Stockholm.

Ät, njut och ta väl hand om dig. Glad Påsk❤

Per Klein

Kalle Bengtsson

Florent Margaillan

Jonathan Stenger

Monde du Chocolat

Adrien Bozzolo

Roberto Cantolacqua Pasticcere

Hill St.

Cinnamon Lady

Alfiya Gatina

Russ Thayer

Frank Haasnoot

Scott Green

Valrhona Frankrike

Oriol Balaguer

Ernst Knam

12818884_1668913080024635_1533457945_n

Pierre Abi Haila

David H. Chow

Jerome De Oliveira

Jimmy Mornet

Anna Polyviou

Burch & Purchese Sweet Studio

Sverre Sætre

10175268_265429743789103_2066126393_n

Ian Burch

Callebaut Chocolate

Fumiko Moreton

Julien Perrinet

Robin Hoedjes

Gregory Doyen

Miguel Guarro Carreras

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.