Var finns Stockholms godaste semlor?


Vid den här perioden på året brukar semmeltesterna dugga tätt runt om i landet och oftast är det olika tidskrifter som brukar vara avsändare. De flesta tester återfinns i Stockholm men i år har antalet tester minskat dramatiskt.

SvD och Thatsup har inte genomfört några tester i år och efter fiaskot i fjol så har ej heller Arla stans bästa semla genomförts. Arla valde förra året att lägga ned tävlingen en vecka innan fettisdagen vilket jag skrev om här och som vållade stora rabalder.

För övrigt är det sex år sedan jag genomförde mitt sista semmeltest där jag testade 45 semlor från lika många bagerier/konditorier i Stockholm. Tre år i rad genomförde jag testerna då jag under 4-5 veckor åt runt 100 semlor för att skapa en ranking 1-45 med bedömning/kommentarer och foton (jag gjorde liknande upplägg med kanelbullar tre år i rad. Läs sista testet här)

Frågan är vem som har ”Stans bästa semla 2022”? Läs testerna så får du svaret.

Expressen – 13 testade semlor
1. Ritorno och Lillebrors bageri

Läs testet här (prenumeration artikel)

Krogguiden – 13 testade semlor
1. Stora bageriet
2. S:t Paul bageri
3. Bullar & Bröd stenugnsbageri

Läs testet här

Bäst i test/PriceRunner – 21 testade semlor
1. Santa Fé bageri & konditori
2. Tössebageriet
3. Mr Cake

Läs testet här

Robbans reflektioner

☛ Om man summerar snittresultatet från de tre testerna så är Ritorno (1:a Expressen, 4:a Krogguiden, 9:a Bäst-i-test) ”Stans bästa semla 2022”. Förra året var det Vallentuna stenugnsbageri som stod högst upp på pallen tätt följt av Ritorno. Notera att 2021 testade även SvD och Thatsup semlor vilket de inte gör i år.

☛ Trenden med spansk mandelmassa med större bitar i för optimal chrunch ser ut att ha nått sin peak i Stockholm. Allt fler bagerier/konditorier börjar återgå till den klassiska semlan med slät mandelmassa.

☛ Då bagerier/konditorier mer eller mindre slutat ”tävla” i att ta fram knasiga hybrider så har det istället blivit vanligare att ta fram specialsemlor varje vecka/helg som ett komplement till den klassiska semlan. Ena veckan kör man croissantsemlor för att veckan efter erbjuda chokladsemlor och så vidare.

☛ Bagerierna har fått höjda råvarupriser och energipriserna är som bekant också höga. Det medför att priserna på bröd och bakverk höjts på många håll den senaste tiden.

2021-års dyraste semla i Stockholm var Sébastien på söder (numera stängd) där priset låg på 62 kr, vilket var cirka 15 kr dyrare (eller mer) jämfört med de flesta semlorna i stan.

I år har ett flertal bagerier tagit klivet över 50-kronors gränsen för en semla. Dyrt tycker vissa, rimligt anser andra. Den dyraste semlan i Stockholm som jag känner till hittar du på Viggbyholms stationscafé i Täby. 69 kr kostar semlan (59 kr förra året). Om folk skruvar på sig för en semla som kostar runt 50 kr så förstår man hur reaktionen blir när den kostar 69 kr!

Oavsett var någonstans du inhandlar dina semlor, älska dem, vårda dem ömt och ät upp dem😜

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.