Värmländska bakverk

Jag fortsätter att resa land och rike runt och sedan den 1 februari har jag hunnit med att besökt 112 stycken bagerier och konditorier och hittills har jag enbart mött glada och trevliga ägare, bagare och konditorer. Självklart skiljer det sig åt att bedriva en verksamhet i en storstad kontra en mindre ort men det finns även många gemensamma nämnare såsom konkurrens, prispress och svårigheten att rekrytera kompetent personal.


Molusk

Den här veckan har jag bilat omkring i vackra Värmland och när jag besöker ett bageri/konditori brukar jag ha för vana att fråga om de har något regionalt eller lokalt bakverk och på Wienerkonditoriet i Torsby finns det ett bakverk som heter Molusk som är en chokladbollsdeg som man kavlar ut till en korv, delar i lämpligt stora bitar och doppar i mörk choklad. Molusken går även att finna på Citykonditoriet i Sunne och säkerligen på någon eller några andra orter i Värmland. Personligen tycker jag den är alldeles för sötsliskig men smaken är som bekant som baken, delad. Och tur är väl det😉


Teboll

Ett bakverk som är väldigt lokalt är tebollen som är en petit-chouxbakelse full med vaniljgrädde. Den finner man på Nordells i Arvika men är annars inte speciellt vanligt förekommande. De äldre stamkunderna brukar tindra med ögonen när de får syn på tebollen enligt personalen på Nordells. Jag var givetvis tvungen att smaka på bakelsen men den innehöll på tok för mycket vaniljgrädde för att falla mig i smaken.


Vackra vyer från Värmland

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.