Veckans blogg: Heddas bagarstuga

Visst är det underbart med sommartid och ljusets återkomst! Men kan du historien bakom sommartiden? Det var USA:s dåvarande ambassadör Benjamin Franklin som i slutet på 1700-talet föreslog detta som en rolig idé men det var först omkring 1910 som man började överväga detta på allvar. Den 30 april 1916 införde Tyskland och Österrike som första länder sommartid för att spara på energi och därmed olja som var en bristvara pga första världskriget. Flera länder, däribland Sverige, följde efter månaden efter. Sommartid återkom även under andra världskriget men det var inte förrän 1980 som sommartid blev ett årligt återkommande inslag. 1996 infördes sommartid i samtliga EU-länder och sammanlagt är det nu 70 länder runt om i världen som anammar sommartid.

Oavsett årstid så presenterar jag en ny bak och- dessertrelaterad bloggare varje vecka och denna vecka är inget undantag. Heddas bagarstuga drivs av Therese Back och hon blir den 53:e bloggaren som jag har äran att lyfta fram sedan starten i januari 2015. Om du mot all förmodan missat att läsa om någon tidigare publicerad bloggare så kan du alltid gå till arkivet.

imageedit_22_3558504711

Jag heter Therese Back och är 32 år. Till vardags jobbar jag på Coop färskvaruterminal och på somrarna turnerar jag med min sambos motorcirkus. Mitt intresse för bakning vaknade för något år sedan när jag köpte med mig ett par baktidningar hem och blev sängliggandes ett par dagar. Jag låg hemma i sängen med snorig näsa och ond hals och läste bullrecept. När jag sen tillfrisknade och var lite rastlös så provbakade jag alla de där recepten som hade sett så goda ut när jag inte kunde äta annat än glass.

Jag märkte efterhand att bakning var väldigt avkopplande och det blev till sist ett sätt för mig att koppla bort hjärnan ett tag. Jag blev medlem i några bakgrupper på Facebook och lärde mig massor av smarta knep och jag insåg att en sockerkaka inte bara behöver vara en ”tråkig kaka” utan att man faktiskt kan dekorera den på alla möjliga sätt. Man kan nog säga att jag hittade ett sätt för min kreativa ådra att yttra sig.

Jag har fått två av mina bakverk publicerade i tidningen Bagaren och Kocken och vunnit bakböcker för det, några andra meriter har jag inte hunnit med än. Jag har inga idéer på att sluta baka, så jag hinner nog med mer. Drömmen vore att kunna baka mer än bara på fritiden. Vissa äter lyckopiller, jag bakar och Instagramar istället.

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Jag tycker att det ska vara lätt och gott att baka . Oftast bakar jag mjuka kakor och muffins. Dom kan man smaksätta och dekorera på nya sätt varje gång man bakar. Matbröd är något nytt som jag också ofta bakar och försöker lära mig mer om. Det är lite av en utmaning att få till den perfekta bröddegen, ibland fungerar det och ibland inte.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
När jag är ute och fikar beställer jag det jag är sugen på för stunden, jag tycker att det mesta är gott och har ofta svårt att bestämma mig. Men för det mesta blir det en stor bulle eller någon gräddig bakelse, exempelvis en budapestrulle eller Napoleonbakelse.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Det är från förra sommaren, när jag och min vän Therese (förövrigt samma person som fick mig att börja med Instagram och att starta min blogg) var på Elsa Anderssons Konditori i Norberg. Jag beställde en budapestbakelse med kokos och hallon. Det var tyvärr sista gången vi besökte Elsas. Bara några veckor senare brann hela konditoriet ned till grunden.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Jag skulle bjuda in Jonas Gardell, Astrid Lindgren och Linda Andersson från Lindas bakskola. Jag skulle bjuda på traditionellt kafferep en fin sommardag i trädgården. Vi skulle prata om bakning och om andra världsliga ting med Jonas och Astrid (vi låtsas att hon fortfarande lever). Jag är övertygad om att det skulle bli en väldigt trevlig stund.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Jag får inte så mycket frågor på min blogg. På Instagram är nog den vanligaste frågan helt enkelt om hur jag har gjort en specifik sak eller vart jag har köpt mina verktyg ifrån.

imageedit_6_2376860234

Blåbärskaka
Recept: Här

imageedit_3_5943213518

Ananaskaka
Recept: Här

imageedit_8_8693160239

Äppelhjärtan
Recept: Här

imageedit_13_5544373258

Brownie cupcakes deluxe med kaka
Recept: Här

imageedit_15_3022562816

Vårpaj
Recept: Här

—————————————————————–-

imageedit_19_8712724514

Blogg: Heddas bagarstuga
Drivs av: Therese Back
E-post: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.