Veckans blogg: Zeinas Kitchen

Då har vi äntligen klivit in i en ny vecka och det innebär i vanlig ordning att strålkastarljuset riktas mot en ny bloggare och denna vecka är det Zeina Mourtada och hennes blogg Zeinas Kitchen som står i fokus. Zeina startade sin blogg 2014 med syftet att samla samtliga av hennes recept på ett och samma ställe. Hennes recept på mat, bröd och bakelser från hela världen blev ganska snabbt populärt och förra året började hon att blogga mer frekvent.

I november i fjol fick jag äran att träffa Zeina då vi båda vann varsitt pris på Matbloggsprisets årliga tillställning på Mitt Kök-mässan. Idag är Zeinas Kitchen en av landets största matbloggar och som om inte det vore nog så driver hon och Fatoma Mourtada matgruppen Mat & Bak – Recept från hela världen på Facebook med över 20 000 medlemmar.

Vad är då nyckeln till hennes enorma popularitet? Jag tror det stavas enkelhet, Zeina lagar mat utan krusiduller som vanliga människor kan relatera till, hon är tydlig och pedagogisk och recepten är lättbegripliga. Läs mer om Zeina nedan och i vanlig ordning spar jag alla som medverkat som veckans blogg här.

IMG_0242

Mitt namn är Zeina och jag är 33 år gammal och bor i Stockholm tillsammans med min man och tre barn. Nu är jag föräldraledig och hemma med dottern Aliya men innan dess studerade jag psykologi och hade som mål att bli socionom. Innan jag började studera hade jag gått igenom en av de svåraste prövningarna i mitt liv. Min son, som idag är 5 år, föddes med ett hjärtfel och fick genomgå en stor operation när han var fyra månader gammal. Idag är han frisk som en nötkärna. Den lilla kämpen fick mig att se livet med andra ögon, jag lärde mig att vara tacksam över det jag har. Jag hade aldrig en plan på att skaffa fler barn, målet var att en vacker dag kunna hjälpa folk i behov av stöd i mitt framtida yrke som socionom. Mitt i mina studier blev jag dock med barn igen och allt tog en lustig vändning. Jag visste varken ut eller in och vad jag skulle göra nu, allt var så väl planerat! Men det finns en mening med allt så jag fick tacka och ta emot, det fanns en annan plan för mig I guess:).

Jag har alltid haft en stor kärlek till mat och matlagning. Hösten 2014, samtidigt som jag var mammaledig, provade jag på att starta en blogg. Jag la upp väldigt enkla recept och bilder mer som en rolig grej. Jag gjorde det för att kunna ha mina recept samlade på en plats och uppdaterade bloggen väldigt sällan. Jag märkte så småningom att besökarna på bloggen ökade för varje dag som gick. Mail droppade in där folk tackade för mina recept och för att jag fått dem att hitta glädje i köket igen. Jag trodde aldrig att det skulle bli så här stort.

Våren 2015, närmare bestämt i slutet av april bestämde jag mig för att rycka upp mig och börja tro på mig själv. Jag älskar att blogga så varför inte satsa fullt ut på det? Efter mitt beslut har det bara gått framåt. Jag har pratat i livesändning i radio, uppmärksammats i media flera ggr, jag har en av Facebooks största matsidor och idag är min blogg en av Sveriges mest besökta matbloggar. Jag har vunnit Matbloggspriset i kategorin Folkets val 2015 där jag för övrigt slog rekord flera gånger om i omröstningen och kammade hem priset med mer än 7200 röster. Min blogg blev nyligen listad som en av Sveriges bästa matbloggar av Mitt Kök/Expressen och jag har min egen matkassa i samarbete med Mat.se. Allt detta på drygt ett år dessutom, helt crazy. Kommer jag återgå till mina studier efter detta? Nej! Jag vill aldrig sluta blogga eller jobba med mat. Min dröm är att kunna ha min blogg som en heltidssyssla.

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Jag älskar att baka bröd. Man kan skapa magi av lite mjöl, vatten och jäst. Jag hade en period där jag experimenterade med surdeg, egen vildjäst och levain. Under ett helt år köpte jag inte ett enda bröd eller fralla i affären, allt bakades hemma och jag gjorde alla möjliga bröd. Det är något alldeles speciellt med hemmabakat bröd. Finns inget som slår doften av ett nybakat bröd, en varm skiva bröd och en klick smör som smälter på brödet, fantastiskt.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Oftast blir det något med choklad men jag testar gärna något nytt. Ser jag ett bakverk som jag aldrig smakat förut beställer jag den.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
När jag var liten laddade min mamma frysen med hemmabakade pitabröd en gång i månaden. Det var den bästa dagen på månaden. Jag minns inte hur många hon gjorde men det var ett berg av dem. Min mamma och morbrors fru stod en hel dag i köket och pratade om allt mellan himmel och jord samtidigt som det bakades pitabröd. Jag fick hjälpa till och åh så kul det var. Jag älskade att se hur de blåstes upp som en ballong och för att sedan sjunka ihop igen. Lyckan var komplett när jag fick provsmaka ett rykande hett bröd. Jag sitter med ett stort leende på läpparna i skrivandes stund, det är verkligen ett av mina bästa minnen i livet.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Men så rolig fråga, ja hur ska jag tänka här då? Det får bli svenska kändisar. Jaaa Zlatan förstås, han hade jag gärna velat bjuda på fika. Han är en stor inspiration för många unga och en gigantisk stjärna. Tänk att få bjuda honom på fika! Min man kallar mig för matbloggarnas Zlatan, Zeina meets Zlatan, det skulle vara nåt.

Per Morberg är en till inspirerande människa. Hans sätt att laga mat och stå i köket är ju bara för himla härligt. Han kör sitt eget race och lagar fantastiska rätter. Hade snarare velat att han bjöd mig på fika. Skulle vara en ära att smaka på hans mat.

Varje gång jag ser Tilde Paula på tv eller i sociala medier blir jag glad. Hon verkar så härlig och positiv. Jag gillar personer som sprider glädje och hon är verkligen en sån människa. Zlatan, Moberg, Tilde och lilla jag på fika i mitt kök. VILKEN KVÄLL!

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Hur hinner du med och vad gör du med all mat är de två vanligaste frågorna? De allra flesta av mina recept är varken avancerade eller tidskrävande. Det är verkligen vardagsmat som jag erbjuder som middag till min familj varje dag.  Jag lagar mat som ska räcka till middag samma dag och till lunch nästa dag. Maken tar en matlåda med sig till jobbet, jag och dottern äter vår lunch på öppna förskolan. Mina matbilder som jag lägger upp på bloggen är inte så värst “stylade”, jag har inte tid att stå och plåta varje rätt för länge så det blir att jag fotar snabbt och då får jag tid över att lägga upp många recept i veckan. Jag lägger dock ner mycket tid på att planera mina maträtter, det är jätteviktigt för mig att jag erbjuder mina läsare bra recept.

imageedit_8_8056814037

Esh el saraya – Libanesisk brödpudding
Recept: Här

IMG_1484

Chokladbaklava
Recept: Här

03102015-20151003_095050

Persiskt berberibröd
Recept: Här

Fotor_144352953818931

Amerikanska chokladmuffins
Recept: Här

Fotor_144500086736245

Barasek – sesamkakor
Recept: Här

2-2

Butterkaka med saffran och vaniljkräm
Recept: Här

—————————————————————–-

 imageedit_11_7380674291

Blogg: Zeinas Kitchen
Drivs av: Zeina Mourtada
E-post: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.