Veckans blogg: Angelas Heaven

Då rockar vi loss med en ny vecka och den här veckan tar vi även klivet in i december med allt vad det innebär. Jag vill passa på att flagga för ArkDes årliga pepparkaksutställning som öppnar nu på torsdag på Skeppsholmen och som brukar vara en riktig höjdare för alla som älskar pepparkakshus i alla möjliga former. I tävlingen utser en jury vinnarna i ett flertal kategorier där de bedömer bidragen utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur verket svarade mot temat. Pris går även till publikens favorit som allmänheten har röstat fram. De tävlande delas in enligt följande 1. Arkitekter, formgivare och bagare 2. Upp till 12 år 3. Alla andra som bakar. För tävlingsregler, se ArkDes hemsida. Utställningen pågår mellan 30 november – 7 januari och är kostnadsfri att besöka.

Då har det åter blivit dags för mig att lyfta fram en duktig bloggare och den här veckan har jag valt att lyfta fram Angela Johansson som driver Angelas Heaven. Angela bor utanför Göteborg och har ett stort intresse för ekologisk och vegetarisk mat.

Ha en underbar vecka och om en person du talar med inte tycks lyssna, var tålmodig. Det kan helt enkelt vara så att han har lite ludd i ena örat. /Nalle Puh

Jag heter Angela och bor tillsammans med min sambo och våra två flickor i ett fint gammalt sekelskifteshus lite utanför Göteborg. Jag har alltid varit intresserad av hälsa och hur jag kan göra för att lära mig att ta hand om mig på bästa sätt för att vara så frisk och glad som möjligt.

Mitt intresse för nyttig mat började egentligen när vi fick vårt första barn och jag pratade med min svärmor om vindruvor och hur besprutade de var. Hon tyckte jag skulle undvika att ge dom till vår dotter och kanske börja fundera att köpa ekologisk frukt istället. Jag hade aldrig tidigare funderat över det och jag tyckte det var onödigt med ekologiska frukter eftersom de blev dåliga så fort. Jag var van vid att ha frukten framme i en stor skål på bordet för att det var så fint och de ekologiska frukterna blev skrumpna och dåliga bara efter någon dag.

Jag blev i alla fall lite nyfiken och började läsa på om vindruvor. Jag blev chokad över hur besprutade de var. Jag bestämde mig för att aldrig köpa annat än ekologiska druvor igen och nu hade mitt intresse väckts för vad jag köpte för mat till både mig själv och min familj. Jag läste mer och mer om både mat och hälsa och sedan började jag prova lite nya recept. Efter flera års experimenterande med vegetarisk mat och rawfoodgodsaker så bestämde jag mig för att starta en blogg för att dela med mig av mina recept.

Jag har alltid tyckt om att skapa, designa, fotografera och så har jag en stark känsla av att jag vill på något sätt inspirera andra. En blogg blev det perfekta sättet att kombinera alla de sakerna på.

Förutom mat och hälsointresset så älskar jag att dansa. Jag har precis börjat på en salsakurs och det är bland de roligaste jag gjort. Jag ser verkligen fram emot måndagar då jag skall få gå och dansa. Det händer ganska ofta att jag svänger loss hemma också. Så fort jag hör en bra låt brukar jag skaka loss och dansa som en galning. Det brukar alltid vara uppskattat av resten av familjen som är van vid att jag gör tokiga saker. Jag gillar att busa och skoja med familjen. Framförallt om jag får tillfälle att gömma mig och skrämma dom vid något tillfälle. Det är något alldeles speciellt roligt med att skrämma andra. Varför vet jag inte, men jag skrattar hysteriskt när andra blir rädda. Konstigt, men så är det.

Ha en riktig fin dag,

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Jag har alltid tyckt om att baka så länge jag kan minnas. När jag var liten stod jag hemma och vispade ihop enkla sockerkakor och sedan har jag fortsatt med alla olika sorters bakverk. Nuförtiden experimenterar jag mycket med rawfoodkakor och tårtor. Jag tycker det är kul att kunna njuta av goda saker som samtidigt är hälsosamma.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Det är alltid lika svårt att bestämma sig när man står på ett café fullt med goda saker, men ofta blir det nog en stor chokladmuffins om det finns. Framförallt om den är fylld med vaniljkräm eller choklad. Skall jag lyxa till det lite extra får det bli ett frasigt wienerbröd (gärna med mandelmassa i) eller en Budapestbakelse.

Vad är ditt bästa bakminne?
Mitt bästa bakminne är egentligen hela min barndom. Jag växte upp med min farmor som alltid var hemma och bakade hemma hos oss. Hon var min dagmamma och under hela min barndom kommer jag ihåg hur hon stod i köket och bakade goda bullar, kakor och bröd. Hon var världens bästa farmor som alltid hade lätt till skratt och spred massor av glädje och värme omkring sig. Den doften jag allra mest förknippar med henne är kardemumma som ofta fyllde hela köket med sin goda doft.

Varje gång jag luktar på nymalen kardemumma så tänker jag på henne och alla härliga minnen jag har från den tiden. Hon var världsbäst på alla sorters kakor och en av mina favoriter var en mjuk sockerkaka som hon kallade för björnkaka. Den var smaksatt med kanel och massor av kardemumma.

Ett annat minne är när vi varje år hade bakdag hemma på gården. Jag är uppväxt på en bondgård och där fanns det ett separat litet hus med vedeldad ugn som vi varje år hade ett storbak i. Både min farmor, min mamma och min faster hjälptes åt att sätta en stor deg och sedan bakade de hela dagen. Det lilla röda huset fylldes av en underbar doft och högarna med tunnbröd växte under dukarna.

Farmor stod vid ugnen och skyfflade in bröd med en stor träspade samtidigt som hon hela tiden snurrade på brödet för att det inte skulle brännas vid. Som barn behövde jag inte hjälpa till, men jag kommer väl ihåg den ljuvliga smaken av det där brödet. Det var mjukt och segt på samma gång och här och där var det små svarta prickar av sotflagor som landat på brödet. Det hade en underbar smak som inte går att jämföras med något annat bröd. Härliga barndomsminnen.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Får jag bjuda vem som helst? Hmm, svårt. Kanske skulle jag bjuda in Oprah Winfrey. Hon har varit med om så mycket i sitt liv och har säkert mycket spännande att berätta. Jag tycker hon verkar vara en väldigt varm, härlig människa med ett stort hjärta. Jag älskar att läsa om personlig utveckling och arbetar mycket med bland annat attraktionslagen. Jag tror att jag skulle kunna lära mig mycket av henne. Hon är en av de första människorna som pratade om hur viktigt det är att känna tacksamhet och att hon alltid säger ”tack” tyst för sig själv när hon är tacksam för något. Det är många år sedan jag hörde henne säga det och jag har alltid tänkt på det sedan dess och försökt att ta efter det. När jag sedan lärde mig om attraktionslagen som hon också pratar om förstod jag varför det är så viktigt – att tacksamhet drar till sig fler saker att vara tacksam för.

Den andra personen får bli Tony Robbins. Jag har lyssnat på många av hans videoklipp på YouTube och han är verkligen duktig på att inspirera. Han har ända sedan han var liten brunnit för att hjälpa andra, något som jag också alltid velat göra. Han är en förebild som jag gärna skulle vilja lära mig mer av. Tänk vad spännande att få sitta ner med honom över en kopp kaffe och en chokladmuffins och prata om livet…eller skulle jag våga bjuda på en rawfoddkaka? Ja, det skulle han nog gilla.

Det här låter kanske lite konstigt, men den tredje personen jag skulle vilja bjuda in på en fika är död så det går ju inte, men ändå. Om han levde så skulle det vara en dröm att få träffa honom. Dr. Wayne Dyer som är den som inspirerade mig att börja studera attraktionslagen. Vilken människa. Så mycket information i en kropp. Honom hade jag velat träffa och sitta ned med länge. Minst en vecka och bara prata om allt möjligt.

Har du tips på några bra fikaställen?
Jag bor i Göteborg och här finns det gott om fikaställen, men inte så många som har hemmabakade kakor vilket jag tycker är ett måste. Skall man äta kakor skall det vara goda, hemmabakade kakor gjorda med riktigt smör. Ett café som har riktigt goda bakverk är Brogyllen. Annars är nog mitt favoritställe Haga för mysfaktorn. Hela Hagagatan är full av både mysiga caféer, second hand-affärer och udda butiker.

Glutenfri rawfoodtårta
Recept: Här

Raw pepparkaksbollar
Recept: Här

Glutenfria lussebullar
Recept: Här

Energibar
Recept: Här

Tryffelfylls mandelmassa doppad i choklad
Recept: Här

Raw food snacks – Snickersbollar
Recept: Här

Blogg: Angelas Heaven
Drivs av: Angela Johansson
E-post: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.