Veckans blogg: Anjaolaug

Då har vi tagit klivet in i månadens sista vecka och i fredags var det höstdagjämning vilket innebär att dag och natt är lika långa. Hösten var tidigare en årstid jag inte alls tyckte om men som jag genom åren lärt mig att uppskatta. Naturens vackra skiftningar, den klara luften och de mörka kvällarna med tända ljus och mys i soffan är något jag verkligen gillar.

Veckans blogg ligger mig varmt om hjärtat och jag gillar att upptäcka och lyfta fram andra bloggare med passion för bakning och matlagning. Glöm inte att nominera din favoritblogg på Matbloggsprisets hemsida. Fram till den 8 oktober kan du nominera den blogg som du gillar bäst och de tio bloggar som får flest röster går sedan till final i kategorin Folkets Val.

Den här veckan är det Anja Jelinek boendes i Göteborg som står i rampljuset och hon driver en blogg med fokus på vegetariska och veganska rätter. I vanlig ordning spar jag inlägget i arkivet där du finner samtliga bloggare som medverkat hos mig.

Jag heter Anja Jelinek, är 26 år och bor i Göteborg. Jag har bakat hela mitt liv och även lagat en hel del mat. Jag hade som barn en otrolig hunger och sug för diverse bakverk och började tidigt baka för att mätta det behovet. Jag minns när jag var liten och satt på vardagsrumsgolvet och läste mina föräldrars bak- och kokböcker från 70-80 talet från pärm till pärm dag ut och dag in. Jag började laborera i köket och fylla på vår källare med mer eller mindre misslyckade grejer. Mina föräldrar skall ha en eloge för deras tålamod och att de vågade ta ett steg tillbaka när jag körde igång. Jag var otroligt envis och drivande, så det var svårt att stoppa mig. Egenskaper som min sambo alla dagar i veckan skulle skriva under gäller även idag.

Min blogg bygger på det jag gillar bäst att laga eller att baka. Min hjärna går ständigt på högvarv och jag kan vakna mitt i natten och skriva ner recept. Jag har ständigt 20-30 recept nedskrivna på mobilen som bara väntar på att få testas. Jag gillar enkelhet och fotar mina recept med min mobilkamera. Om jag hade med avsikt att fota perfekt upplösta bilder med systemkamera hade det aldrig blivit av, jag har inte tid helt enkelt, tyvärr. Så länge det jag bakar eller lagar ser gott ut och inspirerar är jag nöjd.

Förutom min blogg så jobbar jag heltid som socialsekreterare med barn och unga i en förort i Göteborg och studerar 100 % på Göteborgs Universitet. Jag är en kvinna med tusen bollar i luften och ”för mycket” på min agenda, men det är då jag mår som bäst och det är då jag känner att livet är riktigt gött. Så länge jag får bestämma själv.

Jag brinner för det enkla, närproducerade och ekologiska med hög kvalité. Jag känner verkligen att jag har ett individuellt ansvar för min egen kropp och vad jag stoppar i mig men även för naturen. Jag önskar att jag hade resurserna att leva ett liv där jag kan odla själv och baka bra saker till snälla människor. Vi får se, det kanske blir så i framtiden!

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Jag älskar att baka det mesta som blir gott och som blir hur jag tänker mig att det skall bli. Mamma brukar alltid skämta om hur jag som liten bakade bröd utan vetemjöl eller kladdkaka utan smör eftersom att skafferiet inte kunde tillgodose mitt behov av dessa varor. Det blev ofta ganska äckligt och det åkte i soptunnan. Men mitt minne har liksom förträngt det som blivit dåligt så jag har ingen relation till äckliga eller misslyckade bakverk och därför blir allt som bakas och som blir lyckat något jag njuter av att baka. Jag måste även tacka mina föräldrar för deras tålamod i min galenskap.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Jag beställer nästan alltid det som jag inte bakar så ofta eller det jag inte kan baka själv. Croissanter är ju ett enskilt hantverk i sig själv och mitt tålamod har inte riktigt vågat ge mig på det bakverket till 100 % ännu, så det händer ofta att jag beställer det. Sen är jag ständigt ute efter den perfekta bullen och jag är inte feg för att smaka mig fram tills jag hittar den bästa, än så länge är det mina egna som har första plats. Jag kräver inga avancerade bakverk eller exotiska smaker.

Det bästa är enligt mig enkelhet med fantastiska råvaror och ett kärleksfullt hantverk. Enkelhet och kvalité kommer man långt med och jag har ett oändligt stort intresse för att smaka på allt, ibland kan en sked räcka. Men sanningen är den att jag mestadels köper hem fika och då är det oftast ovanstående som får följa med hem. Jag älskar små bakverk med klockren smakkombination så sitter jag på ett fik blir det nästan alltid en liten tartlett eller att en smakar på varandras bakverk för att få smaka och testa så mycket som möjligt, jag fikar sällan ensam.

Vad är ditt bästa bakminne?
Min mormor lärde mig att göra marsipanfigurer när jag var typ tre år gammal. Det är väl mitt första bakminne tror jag. Men mitt bästa måste vara när jag och min bästa kompis Madeleine skulle göra chokladmousse när vi var 11 år. Det var inte chokladmousse gjort på pulver, utan det var med de mest avancerade tekniker. Madeleine som egentligen bara tyckte det lät gott med ordet choklad i chokladmousse och bara ville äta separerade inte äggulan från äggvitan i något skede och jag blev så arg på henne att jag skrek. Hon blev ledsen och sprang hem till en annan kompis. Jag sprang efter henne sen för att be om ursäkt, men jag hittade henne inte. Det påvisar på ett ganska fint sätt den fina linjen mellan passion och galenskap och att jag som barn ALDRIG hade kunnat vara med Sveriges yngsta mästerkock. Idag är jag INTE så arg. Jag är jättesnäll😉

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Svår fråga! Det finns så himla många härliga människor jag skulle vilja träffa och inte minst lära mig av. Men jag kan tratta ner frågan lite till vilka tre kända personligheter inom bakning. Först och främst skulle jag vilja bjuda My Feldt. Hon är en stor inspiration, inte minst på grund av hennes otroliga skicklighet och hennes engagemang för det närproducerade, säsongsbaserade och ekologiska. Hon har en viktig roll och stor kunskap som jag skulle vilja ta del av.

Sedan skulle det vara Sébastien Boudet. Han verkar vara den mysigaste och härligaste av alla bagare. Hans passion för råvaror och sädesslag är helt fantastisk. Sist men inte minst skulle jag vilja dela en bulle med Magnus Johansson på grund av hans gedigna erfarenhet och hans fina skratt. Nu känner jag mig jättetaskig mot Roy Fares eftersom att han är en av de tre programledarna i Dessertmästarna, han är ju världens finaste men jag fick bara välja tre stycken tyvärr.

Har du tips på några bra fikaställen?
Jag bor i Göteborg och det finns oändligt många bra fik här. Jag gillar små personliga fik med ett tänk som sträcker sig bortanför bake-off och snabbkaffe. I mitt bostadsområde finns ett jättefint italienskt fik med tillhörande glassbar som heter Cafe Ilmoro på Danska vägen. Sedan har vi bageriet Cum Pane i Olskroken (finns även en enhet i Majorna) som främst är ett bageri, men de har ett finns runt bord där man kan sitta och avnjuta en otroligt god bulle med någon fyllning som är baserad på säsong. Älskar när bullarna varierar från dag till dag, då vill jag gå dit varje dag. I centrala Göteborg har jag en favorit som ligger vid Götaplatsen som heter Viktors kaffe, otroligt kaffe och goda små italienska bakverk.

Chokladglass med kakaonibs på kondenserad mjölk
Recept: Här

Hallonkola
Recept: Här

Kolatartlett med hasselnötsganache
Recept: Här

Mandelkaka på dadlar med rabarber
Recept: Här

Mazarinkaka på muscovadosocker med blåbär och lingon
Recept: Här

Ricottakaka med vallmo och blåbär
Recept: Här

Blogg: Anjaolaug
Drivs av: Anja Jelinek
E-post: Här
Instagram: Här

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.