Veckans blogg: Bakahemma

Jag älskar bröd i alla dess former och självklart handlar jag mitt bröd från en bageri. Jag äter både mörkt och vitt bröd och gärna ett fruktbröd med enbart smör på. Knäckebröd är också något jag uppskattar och det var en höjdare för mig att besöka Skedvi bröd i Dalarna i februari där allt bröd bakas för hand som sedan gräddas i stora vedeldade ugnar. Utöver knäckebrödstillverkning så finns det en hel del mathantverk att kika på i den stora byggnaden och givetvis att köpa med sig hem.

En person som delar min kärlek till bröd är Pernilla Nyberg som driver bloggen Bakahemma. Pernilla bakar en hel del bröd och hon gör det väldigt bra. Ta del av hennes inlägg och recept och i vanlig ordning spar jag inlägget i fliken “Veckans blogg“.

Jag heter Pernilla Nyberg, är 35 år och bor i Enköping med man och två söner på 4 respektive 8 år. Jag jobbar som redovisningsansvarig på en mäklarbyrå i Stockholm. Sedan några år driver jag bloggen Bakahemma, helt på fritiden för att jag tycker det är roligt. Förutom att baka bröd och umgås med mina killar älskar jag löpning. Jag är extremt morgonpigg (därför är det lätt för mig att hinna få till nybakat bröd till frukost) och springer minst 10 km varje morgon innan den övriga familjen vaknar. Vardag som helg.

Jag har nog alltid tyckt att det har varit roligt att baka även om det inte är något jag gjort extremt mycket. Däremot skulle det aldrig falla mig in att köpa fikabröd när jag får gäster. Då har det alltid varit självklart att baka själv. Det borde vara lika självklart med matbröd, vilket det har blivit för mig.

Numera köper jag aldrig vare sig mjukt eller hårt bröd. Jag fastnade för brödbak för några år sedan när jag ville äta lite nyttigare bröd. Jag började äta lite grövre bröd och kom på att det var väldigt gott. Dock ledsnade jag på de som finns att köpa i affärerna och började experimentera själv. Jag åt i stort sett aldrig knäckebröd tidigare, tyckte det var tråkigt. Så hittade jag recept på fröknäcke och blev fast. Det har blivit många olika varianter på knäcken, med olika fröer och kryddor. Numera äter jag oftare knäckebröd än annat bröd och älskar det.

Jag startade bloggen när intresset för bröd uppstod och det är helt enkelt ett sätt att spara recepten på. Det är så ofta man bakar något och sedan glömmer man hur man gjorde. Det är synd, för ofta har man åstadkommit något man gärna gör igen.

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Det finns bara ett svar på den frågan: matbröd. Jag älskar att baka bröd. Mer specifikt kan jag säga lite grövre bröd med mycket frön och nötter, av den enkla anledningen att jag tycker det är så oerhört gott. Jag har gärna kaffe i bröden jag bakar. Det får en lite bränd smak och det blir väldigt mycket smak av det.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Jag är inte speciellt förtjust i fikabröd eller bakverk egentligen, men är det något jag är svag för så är det choklad. En riktigt kladdig kladdkaka, gärna med nötter och helst också någon choklad- eller kolasmet på, är riktigt gott, så det skulle nog bli det jag beställer.

Vad är ditt bästa bakminne?
När jag var liten bakade jag ofta bröd med min mormor. Hon bakade nästan alltid samma sorts bröd, en ganska vanlig filmjölkslimpa gjord på bakpulver. Brödet fick namnet “mormors limpa” och det tog många år innan jag förstod att mina kusiner sa farmors limpa om brödet. För mig var och är det ett namn på det brödet och jag har aldrig tänkt på det som min mormors bröd, även om jag vet att det givetvis kom från henne. Än idag kan jag känna igen smaken och urskilja just detta bröd från alla andra, även om det finns många snarlika recept.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Svår fråga, men den första skulle nog bli Pernilla Wahlgren, mest för att jag tror att hon är en väldigt rolig person att umgås med. Camilla Läckberg för att jag gillar hennes böcker och tycker att hon har en väldigt stark personlighet. Den tredje personen jag bjuder in är Roy Fares, för att han gör oerhört läckra chokladdesserter som jag kanske kan få lite tips om. Sedan tycker jag han verkar så lugn och snäll, vilket passar mig.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Jag får inte så mycket frågor på bloggen utan mer på Instagram eller personligen av personer jag träffar. Den vanligaste frågan är hur jag hinner med att baka så mycket som jag gör samt vad jag föredrar att baka för bröd. Varifrån jag får alla recept. Mitt svar är att det är ett bra sätt att roa barnen. De tycker det är kul att hjälpa till och de får annat att göra än att reta varandra. Jag bakar ju som sagt, helst grova bröd, men jag låter gärna barnen välja recept så att de får känna att de är med och får vad de vill ha. Jag testar mig gärna fram till recepten. Jag har en utgångspunkt och tar bort och lägger till ingredienser.

Surdegslimpa med äpple
Recept: Här

Glutenfritt mandelknäcke
Recept: Här

Grovt lingonbröd
Recept: Här

Kryddiga frukostfrallor med blåmögelost
Recept: Här

Gluten- och laktosfritt rotfruktsbröd
Recept: Här


Blogg: Bakahemma
Drivs av: Pernilla Nyberg
E-post: Här
Instagram: Här

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.