Veckans blogg: Bara en kaka till

Helena Elm driver den stilfulla bloggen ”Bara en kaka till” vars namn syftar på hennes dåliga karaktär när det ligger godsaker framme. Helena bloggar inte enbart om bakverk och desserter utan det blir en hel del mat, familjeliv och Ölandsrelaterade tips också. Hon startade bloggen 2009 och vid den tidpunkten fanns det inte många som bloggade om mat och bakverk. Idag däremot råder ett stort bloggbrus och det är bara att välja och vraka bland sina favoriter men ”Bara en kaka till” står sig fortfarande stark i konkurrensen med de övriga. Ta del av Helenas härliga recept och foton.

_MG_5243

 

Jag heter Helena Elm, och jag älskar mat. Jag älskar allt som har med mat att göra, att äta den, att laga den och framförallt att skriva om den. Det enda jag inte gillar är att diska. Jag bor i ett hus på Öland tillsammans med min man Olof som är fotograf, vår sladdtuggande lilla dotter Lily och vår välgödda lilla hund Bally. När jag inte bloggar eller experimenterar i köket arbetar jag i Kalmar med marknadsföring samt som frilansande matskribent. Bloggen Bara en kaka till har jag drivit ända sedan 2009 då det fortfarande var relativt nytt med matbloggar. Sedan dess har bloggen nominerats till Folkets Val i matbloggspriset och vunnit priset som Årets Grillblogg. Jag har varit med i tidningar som Hembakat, BAKA och Buffé, samt medverkat ett flertal gånger på radio i P4 samt i radioprogrammet Meny på P1. En gång i månaden har jag matuppslaget Helenas Kök i dagstidningarna Barometern och Smålandsposten.

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Jag tycker mest om att baka säkra kort. Avancerade garneringar är inget för mig, det har jag inget tålamod för och i ärlighetens namn är jag faktiskt ganska kass på det också. Jag experimenterar gärna med smaker och sedan garnerar jag det på svennebanan-nivå. Alla ska klara av det (utom möjligtvis min man, men han är duktig på att grilla istället). Till favoriterna hör kladdkaka med salt dulce de leche-rippel, en sjukt god kaka om jag får lägga blygsamheten åt sidan och skryta lite. Den ser också mycket mer avancerad ut än vad den är, vilket alltid är bra. Sedan gillar jag att baka klassiska kolasnittar också för att det alltid blir bra och för att det går fort som attan. Oftast har man alla ingredienserna hemma.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
På ett bageri beställer jag alltid det flådigaste de har bakom glasvisiret. Om man ändå är på kondis, varför snåla? Torra, tragiska kakor göre sig icke besvär på min tallrik.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Jag har många finfina bak- och dessertminnen, vissa bättre än andra. Mitt allra första sådana minne är från när jag var riktigt liten och åt min första banana split på en restaurang i Brasilien. Min pappa jobbade till sjöss och min mamma, syster och jag brukade få följa med ett par månader åt gången, därav besöket till de sydliga breddgraderna. Banana spliten serverades i avlång skål av glas som sig bör med ett berg av glass, vispgrädde och cocktailbär. Den var garnerad med en lila papegoja gjord av piprensare på en pinne vilket jag minns att jag tyckte var helt fantastiskt. Jag tror faktiskt att jag har kvar den där papegojan än idag.

 Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Till fikat skulle jag bjuda in Martha Stewart för att hon är en hemmaguru med kultstatus och för att jag gärna skulle vilja höra hur hon hade det i fängelset under den tiden hon satt inne. Sedan skulle jag nog även bjuda in Niklas Ekstedt och Leila Lindholm. Deras ärliga och roliga podcast har gjort att jag tycker ännu mer om dem än vad jag redan gjorde tidigare.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare?
Mina bloggläsare brukar inte ha så många bakrelaterade frågor till mig. Frågorna brukar mer kretsa kring vilka ställen jag tycker att de bör besöka när de åker till Öland. Eftersom jag bor på Öland brukar jag tipsa om olika restauranger, caféer och utflyktsmål på ön och den kategorin på bloggen har blivit väldigt populär. Så det är nog faktiskt Ölandsrelaterade tips som läsarna vill ha i största grad.

kladdkaka dulce de leche

Kladdkaka med dulce de leche
Recept: här

_MG_5243

Drömgod jordgubbsmilksake
Recept: här

IMG_3308

Crème brulée med smak av lakrits
Recept: här

_MG_1641

Dulce de leche-glass med karamelliserade pecannötter
Recept: här

mintchokladt_rta

Mintchokladtårta
Recept: här

_MG_0232

Vaniljparfait med saltstänktkolasås
Recept: här

IMG_4308

Tiramisu 2.0
Recept: här

—————————————————————–-

Helena-Elm-web

Blogg: Bara en kaka till
Drivs av: Helena Elm
E-post: h.sjogren@gmail.com
Facebook: här
Instagram: här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.