Veckans blogg: Bonsmammans bak

Jag heter Lena Ryhnell och bor i Falun med min yngsta son David och vår lilla tax Edit. Jag har också två utflugna söner och två barnbarn. När mitt äldsta barnbarn Elvira 7 år är hos mig så vill hon alltid baka och jag tror och hoppas att jag har väckt bakintresset hos henne.

Bakning har verkligen blivit en del av mitt liv, både på fritiden och på mitt jobb. Jag jobbar som kock på en förskola i Falun och bakar i stort sett varje dag. Jag formar gärna mina bröd till olika figurer som nallar, krokodiler och igelkottar för att göra barnen nyfikna och glada.

Jag får också utlopp för min kreativitet och kan utveckla mina idéer och recept på mitt jobb vilket är en stor tillgång för mig. Behöver jag tillägga att jag älskar mitt jobb😉

Mitt stora intresse för bakning började när Elvira skulle döpas och det skulle bakas tårtor och jag upptäckte vilka fantastiska tårtor man kunde göra med sockerpasta. Jag kollade in andras bakbloggar och lärde mig på så vis hur man skulle göra.

Jag startade min bakblogg och sedan har det bara rullat på. Jag bakar inte längre så mycket med sockerpasta utan vill utmana mig själv och lära mig nya tekniker.

Jag har haft förmånen att synas i både tidningar, tv och radio. Första gången var 2017 då SVT:s lokala nyheter i Dalarna var här och filmade när jag bakade vörtbröd i form av julgrisar på förskolan.

Jag var en av deltagarna i Hela Sverige bakar 2018. Det var en otroligt rolig resa både innan, under och efter inspelningen. Tyvärr så tog stressen över där i tältet och mitt deltagande tog slut redan i första tävlingen. Jag hade lagt ner otroligt mycket jobb, tid och kärlek på alla mina paradbak hela våren innan inspelningen, så när hösten kom och programmet sändes så bakade jag allt jag hade skapat och la upp recepten allt eftersom med bilder på min blogg och de finns att kika på under kategorin Hela Sverige bakar.

Tidningen Kommunalarbetaren och tidningen Magasin Måltid gjorde reportage med mig och mina små minikockar på förskolan som är med mig i köket på förskolan och bakar en gång i veckan. Jag fick också förmånen att vara med i tidningen Bagaren och Kocken där jag pratade om bröd och bakning.

Jag har även bakat en midsommartårta i Radio Dalarna som sändes på midsommarafton som jag är så glad och stolt över. Lite kul också att det fungerar att baka i radio.

Surdegspizza med lax, hollandaisesås och sparris

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag älskar att baka tårtor och dekoren är alltid det roligaste. Matbröd ligger också högt på min lista och gärna surdegsbröd. Jag gillar att snitta mina bröd i fina mönster och att använda surdeg i både pizzadegen och focaccian. Focaccian är också en favorit för att man kan dekorera dem så fint med färgglada grönsaker.

Hur ofta brukar du baka?
Hemma så bakar jag minst en gång i vecka. Jag delar gärna med mig av det jag bakar, min närmsta granne får en del och ofta så tar jag med mig till mina fina arbetskollegor. Jag har också lottat ut ett surdegsbröd på mitt insta vid ett tillfälle.

Vad är ditt bästa bakminne?
Mina bakstunder med Elvira kommer jag alltid att bära med mig med glädje. Vi hade en fin stund nu innan jul då vi bakade pepparkakor och dekorerade med kristyr. Jag sa till henne “hoppas det börjar snöa stora fina snöflingor nu så att det blir massor av snö nu till julafton, vill inte du det också ” Hon svarade direkt, “Det spelar ingen roll för mig huvudsaken är att jag får vara med dig farmor“. Jag kan inte tänka mig ett finare bakminne.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– När jag ska beställa på konditori så har jag alltid svårt att bestämma mig. Ett säkert kort är prinsessbakelse och semla och finns kombon prinsess-semla så är valet enkelt.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Jag skulle bjuda Johan Östling och Zeina Mourtada för att de är så härliga och ödmjuka personer och duktiga på att baka. Sedan skulle jag gärna bjuda Paul Svensson för att kunna prata lite bra mat i förskolan och för att jag gillar honom också.

Finns det några personer som du hämtar inspiration ifrån?
Min inspiration får jag från flera olika Instagramkonton till exempel Erika på Erikas fikastund och Hanna på Baka med fru Nilsson som båda gör fantastiska tårtor. Instagram är min största inspirationsplats och där hänger jag gärna.

Surdegsfocaccia
Recept: Här

Finaltårtan i tävlingen Hela Sverige bakar 2018 i form av en trädstubbe
Recept: Här

Tulpantårtan i tävlingen Hela Sverige Bakar 2018
Recept: Här

Midsommartårta med jordgubbar, flädercurdgrädde och marängkrans
Recept: Här

Smörgåstårta med rökt lax och skinkfyllning
Recept: Här

Blogg: Bonsmammans bak
Drivs av: Lena Ryhnell
Facebook: Här
Instagram: Här

Stort tack Lena för din medverkan🙏
Se fler veckans blogg inlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.