Veckans blogg: Bonsmammans bak

Då har det blivit dags att släppa fram ännu en kreativ och duktig bloggare och denna vecka är det Lena Ryhnell som driver Bonsmammans bak som står i rampljuset. Lena bor i Falun och till vardags jobbar hon som kock på en förskola. Hon är en riktig hejare på att baka kreativa och snygga barntårtor och hade jag haft småbarn så hade jag definitivt beställt en specialdesignad tårta av Lena. Nu bakar hon inte enbart barntårtor utan en hel del annat smått och gott också. I vanlig ordning spar jag inlägget i fliken veckans blogg.

Ha en underbar vecka och tänk på att optimisten är en förespråkare för en doktrin som säger att svart är vitt.

Jag heter Lena och bor i Falun tillsammans med min 17 åriga son David och våra två små långhåriga taxar. Jag har också två vuxna söner och ett barnbarn (snart två). Mitt barnbarn Elvira är 4 år och vi brukar baka tillsammans, hon är en hejare på att rulla kakdeg. Det var när hon skulle döpas och det skulle bakas tårtor som jag upptäckte vilka fantastiska tårtor man kunde göra med sockerpasta. Jag kollade andra bakbloggar och lärde mig på så vis hur jag skulle göra.

Jag startade min bakblogg och sedan har det bara rullat på.  Jag sökte till Hela Sverige bakar och fick komma ner till Stockholm på en intervju, jag tror aldrig jag varit så glad och förväntansfull som då och det var verkligen en upplevelse. Tyvärr blev det inget mer men jag lever än på det roliga minnet. Jag vann en baktävling som Hela Sverige hade på Facebook med min djungeltårta och vann en fin köksmaskin och massa bakgrejer och det är jag väldigt glad och stolt över. Jag har världens roligaste jobb som kock på en förskola här i Falun. Jag lagar mat från grunden med mycket ekologiskt och bakar allt bröd själv. Jag är omgiven av härliga barn och trevliga kollegor och får massor av kärlek och uppskattning varje dag.

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Jag älskar att baka tårtor och att dekorera. Roligast är barntårtor. Att få göra tårta med barnens favoritfigurer och få det så likt som det bara går, inte alltid så lätt men det är den utmaningen som är kul. Sedan att få se lyckan hos barnet när tårtan överlämnas, den känslan är underbar. Baka surdegsbröd är också spännande. Surdeg kan bete sig annorlunda från gång till gång och man vet aldrig riktigt hur slutresultatet blir.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
När jag ska beställa på konditori så har jag alltid så svårt att bestämma mig. Ett säkert kort är prinsessbakelse och semla, skulle det då finnas prinsess-semla så skulle jag inte tveka.

Vad är ditt bästa bakminne?
När jag äter något riktigt gott så tänker jag alltid, -det här var det godaste jag någonsin ätit, för det är ju det just då, det senaste var när jag smakade på prinsess-semlan jag bakat, det var så otroligt gott, mycket bättre än jag hade förväntat mig. Mandelmassan med hallonsylten och alltihop blev en wow-upplevelse.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Jag skulle bjuda in Johan Sörberg och Birgitta Rasmusson, mest för att det skulle vara roligt bara att få  träffa dem och sedan få bjuda på mina bakverk och få tips vad jag kan göra bättre. Sedan skulle jag bjuda Paul Svensson och prata om bra mat i förskolan, få tips och inspiration.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Jag får sällan frågor på bloggen, de jag har fått har mest varit -Jag gjorde si och så men resultatet blev så här, vad har jag gjort för fel?

Tigertårta
Recept: Här

Pippitårta
Recept: Här

Häxprinsesstårta
Recept: Här

Prinsess-semlor
Recept: Här

Sommarwraps
Recept: Här

Surdegsbröd med frukt och rostade frön
Recept: Här

Blogg: Bonsmammans bak
Drivs av: Lena Ryhnell
E-post: Här
Instagram: Här

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.