Veckans blogg: Cake by Mary

Ny vecka och nya möjligheter, visst är det underbart? Det är bara vädret som inte är så uppmuntrande. I går upplevde jag regn, snö, hagel och lite solsken om vartannat, typiskt aprilväder och i dag skall det tydligen snöa i Norrland. Tråkigt, ostadigt och kallt väder, vilken tur att vi då har veckans bloggare att se fram emot som är Maria Culha som driver Cake by Mary. Ta del av Marias recept på jordgubbscheesecake, tre sorters tårtor, rabarberpaj och chokladkaka och i vanlig ordning sparas allt under fliken veckans blogg. Ha en bra vecka!

imageedit_1_7742890350

Mitt namn är Maria Culha och jag driver bloggen Cake by Mary. Bloggen startades för snart ett år sedan och en stor anledning var att jag skulle kunna ha mina recept samlade på ett ställe för att lätt kunna hitta dem. Jag är uppvuxen i Jönköping och flyttade till Stockholm för åtta år sedan. Jag är ofta i Jönköping och bakar mycket till min familj där, och det är inte alltid jag får med mig recepten jag behöver. Med hjälp av bloggen så kommer jag alltid åt mina recept oavsett var i världen jag befinner mig. Jag startade även ett Instagram-konto för några år sedan och där efterfrågades recept ibland, och jag kände att det var lättare att dela med mig av recepten via en blogg.

Bakintresset har jag haft sedan jag var liten. Jag var ofta med mamma i köket när hon bakade, och när jag och min syster blev äldre så brukade vi ofta baka tillsammans. När min syster fick barn blev bakningen min stora hobby. Jag skulle hjälpa till att göra 1-årstårta till hennes son. Det var så roligt att få utlopp för min kreativa sida, så till nästa kalas blev tårtan ännu mer avancerad. I början blev det bara tårtor till mina syskonbarn och i det arbetet gör man research för att hitta inspiration och recept. I samband med att jag gjorde min research så hittade jag alltid en massa andra roliga recept som jag bara var tvungen att prova, vilket ledde till att jag började baka mer och mer.

Till vardags arbetade jag som redovisningsekonom fram till för några månader sedan (ni förstår kanske nu varför jag behövde en mer kreativ hobby som bakning!). Efter att ha jobbat med ekonomi i ungefär 18 år har jag nu bytt till en marknadsavdelning och jobbar idag som marknadskoordinator. Förutom bakning så tycker jag det är väldigt roligt att fotografera. Jag märker själv att jag lockas av recept som har vackra bilder, och försöker nu att satsa mer på fotograferingen av mina egna bakverk.

Jag har fått några uppdrag av Göteborgs Kex som har blivit publicerade på webbsidor, mina Ballerina-bullar blev publicerade hos Allas och till Halloween publicerades vissa av mina Halloweenbakverk som jag gjort av Göteborgs Kex produkter på olika webbtidningar. Till ostbågens dag i förra månaden publicerade även Elle Mat & Vin min kladdkaka med ostbågar. Det känns jättekul att mina bakverk uppskattas och att andra inspireras av det jag bakar, och det är också det som gör att jag vill fortsätta baka.

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Oj, svår fråga. Jag gillar nog att baka allt – allt från avancerade tårtor till enkla kakor, bullar eller bröd, så det beror nog lite vilket humör jag är på. Är jag i behov att få utlopp för min kreativa sida, så blir det mer avancerade tårtor där man får lägga tid på dekorationer och utseendet på tårtan. Bakning kan också fungera som terapi och då är det härligt att sätta på lite skön musik och bara knåda ihop en enkel deg till några kakor eller bullar. Sedan gillar jag att testa nya recept och smaker, så jag bakar sällan samma sak flera gånger utan provar nya bakverk hela tiden.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Jag brukar alltid kolla om det finns något roligt och spännande som jag aldrig ätit tidigare. Är nyfiken av mig och söker ständigt inspiration till nya bakverk och smaker, vilket också är stor anledning till att jag gärna smakar på nya bakverk istället för gamla favoriter.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Jag är den som gör tårtorna när mina syskonbarn fyller år. När de var riktigt små så valde jag tillsammans med deras föräldrar ut temat för tårtan efter vad som för tillfället var deras favorit, och nu när de är större så får de själva bestämma temat. Det tar väldigt lång tid att göra dessa tårtor och ofta är det väldigt stressigt. Men att få se den glädjen i deras ansikten när de får se deras tårta gör det hela värt det! Senast var nu i höstas när min brorsdotter fyllde tre år och hon hade i över ett halvår pratat om sin Hello Kitty-tårta som hon ville ha. Det var så härligt att få ge henne tårtan som hon längtat så mycket efter och hon blev så glad för den! Än idag pratar hon om sin Hello Kitty-tårta.

Ett annat minne jag har är när jag och min syster bakade tillsammans när vi var små. Det bästa var ju att få slicka rent skålen, men mamma brukade alltid skrapa rent den ordentligt så vi brukade tycka att det var rätt snålt med smet kvar till oss. Så en gång när mamma inte var hemma passade vi på att göra en smet som vi glatt slevade i. Tror vi lyckades få i oss hela smeten, men undra om jag inte mådde lite illa efteråt:):).

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Roy Fares – en stor inspiratör och precis som mig så gillar han amerikanska bakverk med extra allt. Älskar hans recept!

Linda Lomelino – Hon har fantastiska recept och hennes bilder är ju så otroligt vackra, och som inspirerar mig till att ta bättre bilder. Jag kanske kan få några tips om hur jag kan förbättra mina bilder.

Tony Irving – Let’s Dance är ett av mina favoritprogram, blir så glad av dans och älskar att dansa. Skulle inte ha något emot att ta en svängom med Tony.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Det verkar vara problem med att skriva kommentarer på min blogg just nu, vet inte hur länge det har varit så, men jag håller på att kollar upp vad felet kan vara. Så jag har inte många kommentarer på bloggen, men de jag har hunnit få är frågor om man kan byta ut ingredienser (vilket man oftast kan) och frågor om tillvägagångssätt.

rsz_krämig_rabarberpaj_med_mandelsmul

Krämig rabarberpaj med mandelsmul
Recept: Här

rsz_passionsfruktsmoussetaÌŠrta

Passionsfruktsmoussetårta
Recept: Här

rsz_belgisk_jordgubbstaÌŠrtaedited

Belgisk jordgubbstårta
Recept: Här

rsz_ballerinataÌŠrtaedited

Ballerinatårta
Recept: Här

rsz_no-bake_jordgubbscheesecakeedited

No-bake Jordgubbscheesecake
Recept: Här

rsz_sofias_chokladkaka

Sofias Chokladkaka
Recept: Här

—————————————————————–-

rsz_profilbild

Blogg: Cake by Mary
Drivs av: Maria Culha
E-post: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.