Veckans blogg – Cake by Mary

Maria Culha heter jag och är personen bakom bloggen CakeByMary. Min bakblogg har jag haft i fem år nu och där kan du hitta alla typer av bakverk – allt från klassiska bakverk till det senaste inom bakvärlden. Särskilt roligt är det att få sätta en liten twist på de klassiska bakverken och prova dem i nya varianter.

Bakningen har alltid varit ett intresse och jag började samla recept redan som liten. Det var först när min syster fick barn som det blev en stor hobby, då det skulle bakas till barnkalas. Gav mig på avancerade figurtårtor direkt, men vad gör man inte för sina syskonbarn?! Det var sjukt stressigt och kämpigt många gånger att ihop tårtorna, men att se glädjen i deras ögon när de fick deras önskade tårta gjorde det värt allt besvär. Nu blir det sällan några figurtårtor och det jag tycker är extra roligt när det gäller bakningen är att få ta fram egna recept. Förutom bakningen så får jag även utlopp för min kreativa sida genom att styla och fotografera bakverken. Sedan finns det ju massor av härliga och spännande recept som andra tar fram som jag tycker är roligt att få prova!

Via mitt Instagramkonto som jag har för bloggen har jag kommit i kontakt med andra mat- och bakbloggare, vilket är fantastiskt roligt! Kul att lära känna likasinnade och det är rätt mycket igenkänning när vi träffas och pratar om vårt arbete med bloggen. Det där med att låta familjen vänta med att äta fikat/maten tills man fotograferat klart känner man ju lätt igen! Med bloggen vill jag inspirera andra till att baka, och det är alltid roligt att få se när mina följare har provat något av mina bakverk.

Jag är uppvuxen i Jönköping och har mina föräldrar och bröder kvar där. Jag brukar försöka ta mig dit och hälsa på med jämna mellanrum, särskilt nu när jag har syskonbarn där också. Annars bor jag i Stockholm sedan 12 år och det var jobbet som gjorde att jag flyttade hit vilket jag är glad för. Jag blev ganska snart förälskad i Stockholm och trivs otroligt bra här i storstan. Då jobbade jag som redovisningsekonom, idag jobbar jag som marknadskoordinator sedan några år. Jobbet är på heltid, vilket gör att det ibland blir tufft att hinna med bakandet till bloggen.

Förutom all bakning jag försöker hinna med på fritiden så gillar jag att träna (särskilt mina powerwalks i härliga Hagaparken), kopplar gärna av med att kolla på film och serier, umgås med mina vänner och jag älskar att äta ute och här i Stockholm finns många bra restauranger att testa som serverar mycket gott!

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Oj, den frågan är så svår att svara på för jag gillar att baka alla typer av bakverk, men tycker det är roligt när man bakar med lite ovanliga ingredienser som t.ex. ostbågar och där jag gjorde en kladdkaka med ostbågar som via OLW blev publicerad hos olika tidskrifter.

Hur ofta brukar du baka?
– Jag skulle egentligen vilja baka varje dag, men när man har ett heltidsjobb så finns inte alltid tiden till bakning. Det gör att det går i perioder, men minst en gång i veckan försöker jag få till. Det som blir över tar jag oftast med till jobbet eller knackar på hos grannarna.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Första gången jag lyckades med en figurtårta utan att det blev något fel som att sockerpastan sprack, fyllningen var för lös, tårtan inte var stabil nog. Den gången funkade allt som det skulle och tårtan blev jättefin, och det var en så härlig känsla när man tittade på slutresultatet och kände sig helt nöjd!

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Finns det något nytt och spännande som jag kan inspireras av så testar jag gärna det, annars något klassiskt bakverk som biskvier, budapestbakelse eller något gottigt med tosca!

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Ernst Kirchsteiger, för han verkar så himla mysig och härlig (fast helst hade jag velat att han bjöd mig på fika i Toscana!).
Lucifer Morningstar, tänker att det kan bli både roligt och intressant att ha med honom. Henrik Fexeus, är fascinerad över hur hjärnan och tankar fungerar det så det hade varit spännande att ha med Henrik.

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Jag hämtar mycket inspiration från sociala medier, främst Instagram. Det kan vara både stora och små konton, svenska och utländska. Några exempel är Tea Malmegård som gör vackra tårtor med underbara smaker och Roy Fares som gör mycket amerikanska bakverk med extra allt.

Daimrulltårta
Recept: Här

Kolaskumbollar med salt kolafyllning
Recept: Här

Co-Co kladdkaka
Recept: Här

Knäckiga havrecookies med Dumle
Recept: Här

Hasselnötspavlova med bär
Recept: Här

Blogg: Cake by Mary
Drivs av: Maria Culha
Instagram: Här
Facabook: Här

Stort tack Maria för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.