Veckans blogg: Cookies and sweets

Då har vi åter klivit in i perioden med vintertid vilket innebär något ljusare morgnar men med snabbt mörkare eftermiddagar. Jag har inga problem med kyla men mörker tycker jag är jobbigt och så är det vemodigt när alla träd och buskar tappat sina blad och det mesta upplevs som grått och tråkigt. Men hav tålamod, i nästa månad börjar julmarknaderna (först ut är Taxinge julmarknad) och snart julpyntas Stockholm och är det något som Stockholms stad skall ha cred för så är det de senaste årens satsning på ljus och dekoration. Bloggandet fortsätter dock oavsett årstid och nu börjar hemmabagarna så smått att planera och finslipa på vilka bakverk som skall skapas och publiceras denna säsong. Om huruvida Simona Muntean börjat planera för pepparkakor, saffransbröd, pepparkakscheesecakes, vintercupcakes och chokladkolor kan jag inte svara på, däremot bjuder hon på ett stort antal recept med tillhörande snygga foton som du måste spana in. Jag hälsar Cookies and sweets välkommen som veckans blogg.

choco_cake_15_fotor_5507227e2a6b22205bb13ba0

 

Jag heter Simona Muntean, bor i södra Stockholm med min man, mina två barn 19 och 16 och min sladdis till katt, perser Blendy. Ekonomicontroller på Apoteksgruppen på dagtid och baktokig bloggare resten av tiden. För exakt två år sen startade jag bloggen cookiesandsweets.se och även min Facebook sidan. Älskar att skapa både vackert och gott och framför allt att föreviga i bilder. Innan jag blev intresserad på riktigt av att fotografera mina bakverk hade jag hört alldeles för många gånger uttrycket ”Det viktigaste är smaken, inte hur det ser ut”. För mig är båda lika viktiga. Har aldrig gått en baknings- eller fotokurs utan allt jag har lärt mig har varit tack vare Instagram, Pinterest och gurun Google. Att vara envis, ge inte upp i första taget och alltid vilja överträffa mig själv har också hjälpt mig på vägen. Att gå loss i köket, bli kreativ i smaker och sen bilder är terapi för själen. Idag vill jag vara mitt bästa jag hittills. Imorgon blir en ny dag. Önskar bara att dygnet hade fler timmar. När jag inte bakar eller fotar går jag helst ut och går i skogen, har Nackareservatet precis ”runt hörnet”.

Det finns två saker jag skulle vilja ha mer tid till för att lära mig. Den ena är att kunna spritsa cupcakes och tårtor, så klart, för om sanningen ska fram så är jag rätt så dålig på det. Och den andra skulle det vara att lära mig mer om hur system kameran fungerar och hur man redigerar i Photoshop. Det största min blogg har varit med om under dessa två år har varit att få min chokladtårta med i tidningen Baka. En annan stor grej för mig har varit att för första gången anordna en Rosa Bandet-tårtauktion på min Facebooksida och pengarna gick oavkortat till Cancerfondens RB.

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Svår fråga men om jag bara får välja en sak så är det att baka med choklad. Nu fuskade jag lite med choklad i alla former, paj, bakelser, mjuka kakor och framför allt tårtor, definitivt tårtor. Alltså chokladtårtor går att variera i oändlighet och det är något förföriskt och mystiskt över. Ha ha ha… låter kanske lite hm mysko. Men ärligt talad vem älskar inte choklad? Innan jag började baka på allvar hade jag inte ätit en ruta mörk choklad och bakade sällan med kakao. Nu duger inte blockchoklad längre till bakning utan bara de fina chokladsorterna och fin kvalitets kakao.

Det som är så roligt med att baka tårtor är att planera både in- och utsidan, smaker och utseende i perfekt harmoni och som passar för just det tillfället. All planering, research, bilderna jag får i huvudet och olika smakkombinationer. Det är en process som tar tid och det är sällan tårtan ser ut precis som jag hade tänkt mig från början. Jag har så många idéer och vill hinna baka så många så det kommer att ta två livstider.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Tyvärr har jag blivit besviken alldeles för många gånger när jag har beställt med ”ögat” oavsett om det har varit hemma i Sverige eller utomlands. Stora vackra bakelser kan vara en lika stor besvikelse. Det ögat ser går inte alltid ihop med förväntningarna jag har byggt upp innan jag tagit första tuggan. Därför beställer jag sällan något bakverk när jag är på konditori men blir det något så blir det ofta någon cheesecake. Är jag på ett bra ställe då är det bara att gå loss och beställa.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Jag har massor av fina dessertminnen från barndomen. Alla barn har sina favoritkakor som de kan äta hela tiden, om och om igen. Chokladsalami var en av mina favoriter när jag var liten. Vi hade jämt någon salamirulle i kylen, även i frysen. När jag hade vaknat mitt i natten av en mardröm och inte lät mamma gå och lägga sig igen, kunde hon ta fram en eller två skivor åt mig, värmde ett glas mjölk och satt på min sängkant tills jag fick i mig de sista smulorna och drack den sista klunken mjölk. Hela tiden klappade hon mig lätt på huvudet och viskade lugnande ord. Hon fick alltid mig att känna mig trygg. Jag var en mammig liten tös så du förstår att det var mycket chokladsalami jag åt som liten … men sånt tröttnar man aldrig på. Ett annat favoritminne är om kakdeg, bulldeg och framförallt att slicka rent alla skålar. Lyckan för alla småbarn och många vuxna för den delen.

Som barn smög jag alltid bakom min farmor när hon bakade och snodde en rejäl bit deg. Försökte göra samma sak hemma när mamma bakade men hon hade ögonen på mig och min bror, fick aldrig mer en större bit än som en valnöt. ”Ni får ont i magen och degen kommer börja jäsa i er”, sa hon jämt och gjorde grimaser, blåste upp sina kinder och himlade med ögonen. Vi gick på det jag och min bror men det är det barn gör. Men nu kan jag äta kakdeg och ingen säger något till mig längre. Men mamma kan jag inte ens få att smaka… ja ja det blir hennes förlust .

Men det bästa minnet av alla är när min dotter såg sin överraskningstårta jag hade bakat till hennes 18-årsdag. En pyramid av 101 rosor med massor av rosa pärlor och spetsfjärilar. ”Mitt hjärta tog precis ett skutt mamma”, sa hon med tårar i ögonen. Då var alla sömnlösa nätterna och tröttheten som bortblåsta. Du kan se bild på tårtan här.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Oh vad svårt. Det är så många som jag skulle vilja bjuda på fika men om man bara får välja tre så är den ena Frau Herzblut som har otroligt vackra och inspirerande bilder på Instagram och härliga recept på bloggen. Den andra personligheten är nog Manuela Kjeilen, hjärnan bakom Passion 4 baking. Hon har ALLT, recept, bilder, goda råd och det där lilla extra som gör att man bara längtar tills nästa bild och recept hon lägger upp. Sen tror jag tjejerna behöver sällskap av en kille och här velar jag lite. Ska det vara Roy Fares eller Jamie Oliver? Jag vet faktiskt inte men jag kanske kan få bjuda båda.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Ibland kommer det frågor om man kan byta ut den ena eller den andra ingrediensen i något recept. Ofta berömmer folk bilderna och det roligaste kommentaren jag fick en gång var från en tjej som tyckte jag var skyldig henne ett nytt tangentbord. Sen tycker folk att mina barn är lyckligt lottade som får så vackra personliga tårtor när de fyller år. Men för det mesta är det positiva kommentarer om att det ser gott ut och att bilderna är fina. Det gäller både på Instagram och på bloggen.

fotorcreated1_1_562a7329e087c3691dd0f182

Choklad och hallonmousse tårta med bränt maräng
Recept: Här

2015-10-06-0126_5613071c2a6b228f0308026b

Kanelbulletårta med glasyr
Recept: Här

choco_caramel_paj_31_553bd903ddf2b32b89fa18ca

Mörk choklad & salt karamell Oreo paj
Recept: Här

chocolate_bundt_cake_9_1_55955b53ddf2b34cfa02ea86

Choklad & kaffe kaka med glasyr
Recept: Här

11805715_1195853873764200_1263356877_n_fotor_55be76e69606ee4490439699

Mörk choklad tårta med rostad marshmallows- och vaniljkräm
Recept: Här

peanut_cake_7_5533ca472a6b22bc9bc04556

Choklad- och jordnöts dacqoise-tårta med nougat och jordnötskräm
Recept: Här

messy_cake_6_55622f332a6b226c85e8588b

A perfect mess- En tårta med allt och lite till
Recept: Här

choco_cake_15_fotor_5507227e2a6b22205bb13ba0

Chokladtårta med tryffel och karamell – En dröm i choklad
Recept: Här

peanut_choco_mousse_9_5558bff19606ee4800b232d8

Choklad- och jordnötsmoussetårta
Recept: Här

midsommar_7_559521f29606ee14d69050cd

Jordgubbs- & champagne tårta – Midsommar dröm
Recept: Här

poppy_seed_twist_roll_9_55e31c319606ee6cb0cea422

Vetebröd med vallmo fyllning- Babka
Recept: Här

2015-10-14-1457_561e5128ddf2b3355c89daee

Chokladbollar med en twist
Recept: Här

—————————————————————–-

untitlededited

Blogg: Cookies and sweets
Drivs av: Simona Muntean
E-post: si-mu-001@hotmail.com
Facebook: Här
Instagram: Här
Pinterest: Här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.