Veckans blogg: By Diadonna

Jag har under hösten publicerat ett par inlägg om matfotografering som på senare tid väckt mitt intresse då jag tycker om att titta på vackra och kreativa matfoton. Matpresentation är konsten att modifiera, bearbeta och dekorera för att öka den estetiska och visuella balansen. En matfotografs viktigaste uppgift är att visuellt försöka att skapa samma känsla som annars upplevs genom sinnena smak, lukt och känsel och ett bra matfoto väcker matminnen, stimulerar fantasin och ökar matlusten. En som är duktig på att få mat att se aptitlig ut är matkreatören Diana Dontsova som driver bloggen By Diadonna. Hon har gjort frilandsuppdrag åt Lagerhaus, Skånemejerier, Skånska Dagbladet, Västerbottensost, Expressen och Femina samt medverkat i Nyhetsmorgon på TV4 där hon lagat mat och i höstas var Diana nominerad till bästa foto hos Matbloggspriset. Spana in ett urval av hennes fantastiska foton med tillhörande recept.

vasterbottenpaj-ostpaj-fikon-galette-gloggfest-1000x1142

Mitt namn är Diana Dontsova och jag jobbar som matstylist och fotograf samtidigt som jag matbloggar på Femina.se. Hos mig hittar du både sött och salt, samt en hel del glutenfria recept. När jag lagar mat tänker jag på smak, färg och upplägg. En rätt får gärna se inbjudande ut utan att för den delen vara komplicerad. Matlagning ska vara enkelt och något att njuta av i sällskap med andra. Matbordet är trots allt den mest naturliga samlingspunkten i ett hem. Mer av mig kan du se på Instagram @diadonna och på min blogg By Diadonna. Jag har även en Facebook By Diadonna där du kan följa vad jag lagar och bakar. Välkommen till mig och min mat!

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Jag älskar att baka paj. Variationen av fyllningar är oändlig vilket gör att jag aldrig tröttnar. Till sommaren blir det bär och till hösten gärna ost, fikon och nötter. Alla nya mjölsorter som finns att få tag på är ännu en anledning till att jag bakar det så ofta som jag gör.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Det brukar bli morotskaka eller cheesecake, enkelt och gott. Är jag på ett klassiskt konditori föredrar jag en semla eller Budapestbakelse. Jag erkänner att jag är väldigt svag för bakelser med grädde!

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Det bakades väldigt mycket hemma hos oss när jag var barn, framförallt bröd. Under hela min uppväxt var polarbröd nog det enda köpebröd jag åt och det var i skolan när det serverades soppa. Vi hade alltid hembakat bröd och det är inte förrän idag jag förstår att det var lyx. Då tyckte jag att sirapsbröd var lyxigt till frukost. Mitt bästa bakminne är när jag som liten hjälpte min farmor med burek, en filodegspaj med feta som är vanlig på Balkan. Degen ska nämligen dras ut så pass mycket att den nästan är genomskinlig. De gånger burek bakades hemma var det glädjens dag. Så gott är det!

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Jag skulle bjuda in människor som kan underhålla medan jag lagar mat eller bakar åt dem. Laleh är helt självklar då hon är Sveriges bästa sångerska, om du frågar mig.  Johan Glans för hans underbara humor och charm. Monika Ahlberg som jag nyligen träffade i Stockholm. En stark kvinna med mycket utstrålning och humor. Jag blev väldigt förtjust i henne och tänker att hon har mycket att dela med sig av när det gäller kokböcker.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
De vanligaste frågorna är om jag har en studio hemma och vilket redigeringsprogram jag använder mig av. Många undrar också om filter på mina Instagrambilder. Jag kan berätta att till bloggen använder jag redigeringsprogrammet Lightroom och i mobilen är det appen VSCO cam som gäller. I stort sett alla bilder på Instagram är tagna med min iPhone 6. Jag har faktiskt skrivit ett inlägg på bloggen om mina favoritfilter och om matstyling. Att ha en egen studio är en dröm! Idag fotar jag allt i mitt eget vardagsrum så ni kan tänka er hur stökigt det blir. Anledningen till att jag fotar just där är för att rummet är ljust och har stora fönster. Jag fotar nämligen alltid i dagsljus utan lampa. Men visst hade en studio varit skönt. Det tror jag att min familj hade uppskattat lika mycket som jag.

munkar-julfika-vit-choklad-gloggfest-adventsmingel

Saffransmunkar med vit chokladdipp
Recept: Här

pumpapaj-halloween-pumpkin-pie

Pumapaj med marängtäcke
Recept: Här

saffransbullar-mandelmassa-vit-choklad-advent-jul-lussekatter

Lussebullar
Recept: Här

vasterbottenpaj-ostpaj-fikon-galette-gloggfest-1000x1142

Västerbottenpaj med fikon och valnötter
Recept: Här

pepparkaka-adelost-advent-gloggfest-gloggmingel

Pepparkakor med ädelost
Recept: Här

—————————————————————–-

Diana_om (1)

Blogg: By Diadonna
Drivs av: Diana Dontsova
E-post: diadonna@live.com
Facebook: Här
Instagram: Här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.