Veckans blogg – Fikaplaneten

Jag heter Svea och driver sedan ett halvår tillbaka bloggen och Instagramkontot Fikaplaneten. Jag bor tillsammans med min mamma, pappa, lillasyster och katten Alvar. Jag bakar så fort jag får chansen och trivs bäst med en slev i handen.

Utöver bakningen är jag intresserad av historia, framför allt början av 1900-talet. Jag dansar även allt ifrån balett och modern dans till hiphop och locking. I framtiden vill jag gärna jobba inom baktidningsbranchen.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag tycker bäst om att baka macarons. Man är lika spänd varje gång; Kommer de att resa sig? Rörde jag i smeten tillräckligt mycket? Rörde jag för lite i smeten? Tänk om de spricker? Minsta lilla snedsteg kan förstöra hela kakan, vilket gör att man känner sig lite extra stolt de gånger det går bra.

Hur ofta brukar du baka?
– Jag bakar en eller två gånger i veckan, oftast på helgen. Jag bakar nästan alltid mindre satser, så att det bara blir tre-fyra bakelser, eller ett dussin bullar. Resten ger jag bort till fikaglada släktingar, vänner och lärare.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Kokostoppar och sockerkaka skriker morfars födelsedag för mig! Varje år, så länge jag kan minnas har vi på morfars födelsedag i maj fikat just kokostoppar och sockerkaka i paviljongen, omgivna av allt grönt i trädgården som precis vaknat till liv efter vintern. Det är så synd att man lätt glömmer bort klassikerna, en ljummen sockerkaka är väl något av det godaste som finns, eller hur?

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Nu var det länge sedan jag var på kondis, men morotskaka är ju en riktig favorit. Annars skulle jag nog säga att jag tar en kanelbulle.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Paul McCartney. Får man välja fiktiva personer? I så fall bjuder jag även in Mrs Patmore från Downton Abbey och Anne på Grönkulla.

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Linnea Seidel (linneasskafferi) och Ana Zelic’ (anasbakingchronicles) inspireras jag väldigt mycket av, men även många mindre konton såsom Baksystrarna, Vetekonst och Sockerform, Hela Kerstin bakar samt Kostymbagaren.

Citron och vallmosnurror
Recept: Här

Kardemummakaka med brynt smör och rabarber
Recept: Här

Äppeldessert i glas
Recept: Här

Dumle-sandwich
Recept: Här

Mandelkakor med flingsalt
Recept: Här

Blogg: Fikaplaneten
Drivs av: Svea Borgström
Instagram: Här

Stort tack Svea för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.