Veckans blogg: Fredagskakan

Vilka härlig vårdag vi hade i Stockholm i går med sol och värme och dessutom såg jag säsongens första fjärilar och humlor. Apropå humlor (och bin) så minskar de i antal i världen och utan pollinatörer så kommer trädgårdar, jordbruk och blomsterängar att försämras kraftigt. Numera säljs insektshotell på de flesta handelsträdgårdar, små söta trähus med bambupinnar men det är enkelt att göra egna insektshus. Ta en lerkruka (ca 15 cm i diameter) och fyll krukan med lite torrt gräs och kvistar/kottar och så vänder du krukan upp och ned och gräver ned i jorden (botten på krukan skall hamna i samma höjd som jordytan). En annan variant är att ta en träbit där du borrar flera hål (skall vara 5-8 centimeter djupa och använd även olika tjocklekar på borren (mellan 4-15 mm). Du kan även bunta ihop bamburör eller vass som binds ihop med ett snöre. Fiffigt va och det är även en aktivitet som barnen gillar att pyssla med!

Veckan startar i vanlig ordning med att jag presenterar en spännande bloggare som älskar att baka och denna vecka är det Jönköpingstjejen Malin Sahlberg som driver Fredagskakan som står i rampljuset. I vanlig ordning spar jag inlägget i arkivet.

imageedit_1_8958103500edited

Malin heter jag, är nybliven 30-åring från Jönköping. Till vardags jobbar jag som byggnadsingenjör inom kommunen med i huvudsak idrottsanläggningar men även kultur- och andra fritidsfastigheter. Ett kul jobb som är en härlig kontrast till min passion för bakning men där kreativitet är en gemensam nämnare för båda. Jag startade min blogg Fredagskakan för lite mer än ett år sedan och det är så kul att se den växa i besöksantal och få dela med sig av recept, tips och trix. En höjdpunkt i mitt bloggande var när jag vann pris hos Icas tidning Buffé för mitt recept på hemmagjorda Magnum mandelglassar. Det var väldigt roligt att uppmärksammas på det sättet. Men en kommentar på bloggen om att någon har testat ett recept och gillar det är egentligen minst lika roligt:).

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Det varierar men mördegskakor och tårtor är nog de absoluta favoriterna. Mördegskakor är mina favoritkakor utan konkurrens för de är ju underbart goda, går fort att baka och man kan variera smak och utseende på många sätt. Men även tårtor kommer högt upp på topplistan om vad jag gillar bäst att baka för att då kan jag verkligen få utlopp för min kreativitet både när det gäller dekoration, smaker och texturer. Det varierar det där med vilken typ av tårta jag tycker är roligast. Just nu är moussetårtor mina favoriter men ibland är det roligt att få pilla med dekorationer i sockerpasta och täcka tårtor i marsipan.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Där kanske jag är lite tråkig och oftast beställer en god macka istället för något sött när jag fikar på konditori. Helst ska den vara gjord på nått gott surdegsbröd och med någon god ost, brie eller så. Men annars blir det en bulle av nått slag och där gäller regeln ju mer fyllning, desto bättre enligt mig. Eftersom jag inte gärna bakar bullar själv så passar jag på att njuta av dem när någon annan har gjort dem.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Svår fråga, har ju många härliga minnen med bakverk och desserter. Men ett favorit dessertminne är från ungefär månad tillbaka när två av mina äldsta vänner firade min födelsedag på Tegel, en av Jönköpings bästa restauranger där vi åt den ena rätten godare än den andra och när man inte tror att man kan äta godare så kommer desserten in och är så god så man nästan blir lite ledsen när den tar slut. En bättre avslutning på en underbar matkväll gick inte att få.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Fick jag möjlighet skulle jag bjuda in Gert Wingårdh som är en stor förebild när det gäller mitt jobb, nämligen arkitektur. Jag skulle också bjuda in Clara Lidström (Underbara Clara)som jag inspireras av på så många sätt, allt från hennes entreprenörskap till tankarna kring vår miljö och ekologi. Som tredje och sista person skulle jag bjuda in Cecilia Blankens som likt Clara inspirerar med kreativitet, entreprenörskap och medvetenhet kring miljö. Vi skulle ha kakbuffé likt gamla tiders kafferep med allt från lite nyttigare glutenfria kakor till gräddtårta. Jag tror vi skulle få ett spännande samtal kring kreativitet i våra yrken och jag skulle ta till mig alla deras råd kring att starta och driva eget företag som de alla har lyckat fantastiskt bra med.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Vanligast är frågor om det går att byta ut någon ingrediens mot något annat, och det går ju ibland och ibland inte. Det funkar ju fint att byta hasselnötsmjöl rakt av mot mandelmjöl men att ersätta gelatin med agar-agar är betydligt trixigare. Sen undrar en del vad jag gör med allt jag bakar och det åker ofta med någon i familjen till jobbet. Ofta är det min pappa och hans kollegor som får vara testpanel.

imageedit_1_2528197608

Mostersbröd
Recept: Här

imageedit_10_2155696541

Strösselkakor
Recept: Här

imageedit_7_2902643539

Salt caramel glass
Recept: Här

imageedit_3_4305777031

Choklad- och limetårta
Recept: Här

imageedit_5_8637450173

Nationaldagstårta
Recept: Här

—————————————————————–-

imageedit_4_6534496925

Blogg: Fredagskakan
Drivs av: Malin Sahlberg
E-post: Här
Instagram: Här

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.