Veckans blogg – Kostymbagaren

Jag heter Mattias Celinder och är en passionerad hemmabagare. Jag bloggar under namnet Kostymbagaren och bjuder på både traditionella klassiker men också nya recept med oväntade smaker och kombinationer. Jag vill inspirera alla att våga baka och inse att det inte är så svårt och dessutom väldigt roligt.

Jag bor tillsammans med min fru Anneli och våra barn Eric och Gustaf i en villa i Gamla Enskede strax söder om Södermalm i Stockholm. Till vardags arbetar jag sedan flera år tillbaka som affärsområdeschef Fastighet på det börsnoterade fastighetsbolaget Atrium Ljungberg.

Under vintern 2019 så anmälde min kollega Lena mig till Hela Sverige bakar utan att jag visste om det. Efter några sedvanliga auditions så blev jag utvald att vara med i programmet och det är nog bland det roligaste jag har gjort. Tänk att bara få baka tillsammans med massa andra nördar i några veckor – det var ju helt fantastiskt. Jag kom inte på prispallen med placerade mig ändock på en fjärde plats och var samtidigt den som kom längst i tävlingen bland oss killar.

Man skulle lätt kunna tro att det blir mindre bakning efter att ha bakat så intensivt under flera veckor men det är tvärtom och det håller i sig. Det finns så mycket som jag vill testa och prova. Mest blir det söta bakverk men det händer titt som tätt att jag knådar matbröd. Jag brinner för att värna den fina svenska fikatraditionen och försöker att göra allt för att hålla den fanan högt. Tänk om det någon gång i framtiden skulle kunna bli en bok?

Och varför Kostymbagaren – jo sanningen är den att jag till vardags ofta arbetar i kostym och det är inte sällan jag kommer hem och drar på mig förklädet över kostymen, startar min Kitchenaid och försvinner in i sockerdimman. Så värre än så är det inte.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag skulle vilja säga att jag gör allt för att inte hamna i ett speciellt fack av hemmabagare men får väl erkänna att jag är en riktig sockerråtta som gärna bakar det söta – kakor, tårtor och vetebröd. För att balansera sockret sätter jag gärna en surdeg, bakar matbröd eller inläggningar när tillfälle ges. Men det är det sockersöta som det blir mest av.

Hur ofta brukar du baka?
– Bakningen är för mig en avkoppling likaväl som att jag utöver bikramyoga. Jag gillar också att laga mat men föredrar bakningens exakthet mer. För mig är det som sagt en ren avkoppling och jag får erkänna att jag i stort sett bakar något varje dag. Mina kollegor på Atrium Ljungbergs huvudkontor blir flera gånger i veckan utsatta som provsmakare men det verkar de flesta kunna stå ut med:)

Vad är ditt bästa bakminne?
– Jag kan fortfarande komma ihåg första gången jag gjorde en riktigt bra vetedeg. Du vet, som har fått gå så länge i maskin att den utvecklat glutentrådar riktigt ordentligt och har en bra balans mellan mjöl, smör och vätska. En deg som känns riktigt mjuk och elastisk men där man inte behöver något mjöl alls när man bakar ut. Det är lycka det.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Brukar inte erkänna det men jag är faktiskt rätt konservativ. Jag gillar att prova det aktuella konditoriets specialiteter och jag anser också att det är lätt att bedöma ett bageris ambitionsnivå genom att beställa en klassisk kardemummabulle, mazarin eller liknande.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Jag tror att kombinationen Kronprinsessan Victoria, Barak Obama och Pernilla Månsson Colt skulle vara intressant. Det kunde bli ett spännande samtal över ett riktigt mormorsfika med vetebröd, mjuka kakor, småkakor och avsluta med en riktigt härlig jordgubbstårta. Att få prata om vår fina svenska fikatradition som förenar alla och om hur vi tillsammans skulle kunna hjälpas åt att sprida den vidare i dessa tider av distansering.

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Absolut. Jag hämtar inspiration från flera olika och det varierar över tid. Ägnar en del tid åt sociala medier och då främst Instagram. För att nämna några som jag gillar: Sebastien Boudet, Tea Malmegård, Magnus Johansson, Fredriks fika, Emma Brink Rask, Mia Öhrn och Erikas fikastund.

Karlsbaderbullar med blåbär och cream cheese
Recept: Här

Nötrosor
Recept: Här

Chokladpaj
Recept: Här

Rabarberkaka med kardemumma
Recept: Här

Rödbetstårta med färskostfyllning
Recept: Här

Gemfer
Recept: Här

Blogg: Kostymbagaren
Drivs av: Mattias Celinder
Instagram: Här

Stort tack Mattias för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.