Veckans blogg: Krii’s Kitchen

Jag heter Ulrica Krii och bor tillsammans med min man och dotter i Stockholm. Jag jobbar som grafisk formgivare på kommunikationsbyrån Food & Friends som enbart jobbar med mat- och dryckesrelaterade kunder.

Bloggen startade jag 2010 då jag skaffade min första systemkamera och ville ha ett mål och mening med det jag fotograferade. Det blev en mat- och bakblogg eftersom jag tyckte att vi åt samma saker hela. Jag behövde en sporre till att baka och laga ny mat för man vill ju inte fotografera samma saker hela tiden, eller hur?

På senare år har bloggandet fått stå tillbaka eftersom jobbet och familjen tar den mesta av tiden, men då och då dyker det upp nya recept när tiden finns. Till stor del så har jag bloggen som familjens egen kokbok och därför har upplägget av bloggen ändrats till att bli mer som en receptsida istället för en klassisk bloggsida som den var från början. Nu för tiden handlar det bara om receptet och jag skriver sällan personliga saker om det inte är relaterat till det jag lagat eller bakat.

2019 vann jag Matbloggspriset i kategorin Bästa foto (bland annat för mitt Instagram-konto) vilket kändes fantastiskt roligt och hedrande. Det var ju för att utveckla mitt fotograferande som jag startade bloggen från första början.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag älskar att laga glass i alla dess former och jag brukar göra den både med eller utan glassmaskin. De flesta tycker om glass, både barn och vuxna, och smakerna går att kombinera i det oändliga. En läskande isglass om sommaren eller en gräddig variant med bär efter en god middag. Det är bara att välja.

Hur ofta brukar du baka?
– Tyvärr blir det inte lika mycket bakande längre eftersom jobb och familjliv tar den mesta av tiden. Det blir mest att jag bakar till födelsedagar eller planerade fikastunder. Om jag inte fryser in det som blir över så har jag ett gäng med fikasugna arbetskamrater som gärna äter det som bjuds.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Min gammelmosters pepparkakor som jag på bloggen kallar för moster Gerds pepparkakor. Om jag inte bakar dessa varje år så känns det inte som att det är jul.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Jag har en förkärlek för choklad så det blir ofta att jag beställer något chokladrelaterat. Eller så väljer jag något jag aldrig skulle våga mig på att baka själv.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Det finns många jag skulle vilja bjuda in till en fika men här väljer jag tre som är matrelaterade. Donna Hay, eftersom jag vill veta alla hennes tips och trix när det gäller mat och matstyling samt var hon får sin inspiration ifrån. Henrik Ennart (och gärna då tillsammans med Niklas Ekstedt) för att samtala om mat och hälsa. David Loftus, för att han fortfarande är en av de bästa matfotografer jag vet.

Finns det några personer du hämtar inspiration från?
– När det gäller bakverk, glass, desserter och drinkar hämtar jag oftast min inspiration från Instagram eller Pinterest. Jag vänder lite på det och tänker ut vad jag skulle vilja fotografera och sen bakar eller lagar jag ihop något som smakmässigt passar ihop för just den bilden. Annars är Donna Hay och Systrarna Eisenman en stor inspirationskälla.

Småkakor med apelsinblomsvatten
Recept: Här

Vattenmelon-sherbet
Recept: Här

Blondies med chokladdoppad citronmaräng
Recept: Här

Pavlova
Recept: Här

Svartvinbärsglass
Recept: Här

Blogg: Krii’s Kitchen
Drivs av: Ulrica Krii
Instagram: Här
Facebook: Här

Stort tack Ulrica för din medverkan🙏
Se fler veckans blogg inlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.