Veckans blogg: Lindas Matstuga

Då har vi tagit klivet in i den ”galna veckan” då vi svenskar frossar i oss semlor. På tisdag kommer vi smälla i oss ett par miljoner semlor och alla turister som är på besök i landet kommer förundras (och förstummas) över vår kärlek till detta bakverk. Vi får se hur många semlor jag kan trycka i mig i morgon men det lär säkerligen bli två stycken, ett för varje ben så att jag står stadigt *smile*.

Veckans blogg är Lindas Matstuga som drivs av Linda Råberg som bor i Nacka. Ta del av Lindas inlägg och recept och i vanlig ordning spar jag inlägget i ”veckans blogg”. Ha en fantastisk vecka och kom ihåg att framgång är inte nyckeln till lycka. Lycka är nyckeln till framgång.

Min älskade mormor sa alltid att det var bortkastat att gå ut och äta när man kan laga allt mycket godare hemma. Så, alltså lagades allt hemma. Jag är delvis uppvuxen med min mormor och morfar. Det lagades och bakades mest hela tiden. Det tog jag med mig. För mig har matlagning och bakning alltid varit väldigt positivt, meditativt och avkopplande. Inget får mig att bli så lugn som att få röra i en gryta, knåda ett bröd eller så kreativ som att tänka ut nya recept att testa. Man är så i nuet då man bakar och lagar mat.

Älskar även det där sociala med att samlas runt en middag och prata, vid frukosten för att göra planer och vid en lunch för att avhandla livet. Mat och fika är en social företeelse för mig. Jag är ensamstående mamma med två döttrar, Annie 9 år och Magda 5 år. Vi bor i Nacka, lite utanför Stockholm. Vi har rätt ofta vänner hemma hos oss och jag bakar ofta tillsammans med barnen. Det är faktiskt mitt nyårslöfte 2017, att baka mer tillsammans med barnen.

Jag startade min blogg december 2010. Ett år senare fick jag en fråga om jag ville delta i en tävling som hette ’Det vita julbordet’. Jag trodde först att det var någon som skämtade med mig. Min lilla blogg? Jag? Tävlingen gick ut på att göra ett julbord på enbart kyckling och kalkonprodukter. Hur som, jag vann den tävlingen. Vinsten var att Filip Fastén – Årets Kock 2014 – kom hem till mig och lagade en trerätters med dryck och allt för sex personer. Den kvällen kändes som att man var en filmstjärna med en egen kock. Ren lyxkväll.

Sedan deltog jag i ett antal tävlingar. Jag var med i Pippi på svensk fågel. En tävling med många matbloggare. Jag vann 2 av de 5 deltävlingarna. I en annan tävling som Norsk fisk anordnade, och där Tom Sjöstedt var domare, kom jag tvåa med min ceviche. 2015 gick jag vidare i Sveriges Mästerkock. Gjorde min filmade audition för Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billing. Bland det läskigaste jag har gjort. När jag stod där inne framför juryn gick det upp för mig att jag hade glömt att skala vannameiräkorna, vilket Aujalay såklart såg direkt. Ville bara sjunka genom jorden och kände mig som den största idioten. Men Mannerström räddade mig med att säga att på fina restauranger så har man minsann skalet kvar. Jag fick tre JA av juryn och förklädet. Känslan!

Jag jobbar dock inte med mat på heltid utan är gymnasielärare i engelska och svenska. Skulle vilja jobba på heltid med mat, en dag. Det är min dröm.

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Jag skulle vilja svara att jag gillar att baka något exotiskt, men vad slår en kladdkaka? Det är ett så flexibelt bakverk som du kan ändra på tusen sätt. Du rör ihop den på nolltid dessutom. Bästa oväntade-gäster-bakverket dessutom. Här är bara några av mina favoriter: Lakritskladdkaka, vit saffranskladdkaka, pollykladdkaka, citruskladdkaka, mjölkfri kladdkaka med jordnötssmörfudge kladdkaka och kladdkaka med glögg. Sedan måste jag ta med granola. Det är lite samma sak som med kladdkaka. Man kan variera i oändlighet. Jag brukar ha olika frön, nötter och kryddor. Efter rostningen lägger jag till t ex kokos eller bananchips, för det älskar mina barn.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Dammsugare. Barnsligt förtjust i dammsugare. Vill gärna ha dem stora och tjocka. Tycker aldrig att de blir lika bra hemma som på konditori. Man kan sätta betyg på ett konditori på hur bra deras dammsugare är. Den bästa jag ätit var på Thelins på Fältöversten. Drömmer om deras dammsugare, men vågar inte gå tillbaka och testa. Tänk om de ändrat dem och jag blir besviken.

Vad är ditt bästa bakminne?
Det måste vara Fotografiskas desserter med inslag av grönsaker. Stort fan av Paul Svensson. Den äppelpizzan med fänkålsfrön och citronmeliss han gjorde på ett event glömmer man inte i första taget. Sedan är min mormors drömmar och hennes bakande ett minne som alltid hänger kvar. Hon bakade alltid och det låg ständigt en doft av vanilj i köket.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Låt oss säga att allt är möjligt. Drömscenariet. Då skulle jag bjuda den amerikanska modellen Chrissy Teigen som har gett ut en succékokbok och deltagit i flera matprogram. Hon är gift med John Legend. Jag följer henne på Instagram. Hon är vansinnigt rolig och har sådan självdistans. Sedan skulle jag bjuda Shakespeare. Jag har studerat flera Shakespearekurser vid Oxford University, Lunds Universitet och Örebro Universitet. Så fascinerad av honom och hans verk. Han har otrolig insikt i människans inre. Sist men inte minst så skulle jag bjuda en av mina allra närmsta vänner Jessica Frej. Man har aldrig tråkigt i hennes sällskap. Hon är ett socialt geni och en fantastisk människa.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Det är nog vad man ska bjuda på vid olika tillfällen som till exempel bröllop, dop och midsommar.

Chokladsnittar
Recept: Här

Marängrulle med färsk frukt och bär
Recept: Här

Vegansk chokladmousse gjord på avokado, banan och jordnötssmör
Recept: Här

Vit chokladmousse med yuzu
Recept: Här

Biskvier med hallon och chevre i fluffig smörkröm
Recept: Här

Cookies med valnötter och dadlar
Recept: Här

Blogg: Lindas Matstuga
Drivs av: Linda Råberg
E-post: Här
Instagram: Här

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.