Veckans blogg – Lisas smaskiga bak

Jag heter Lisa Mattsson och driver Lisas smaskiga bak på Instagram och blogg. Det flesta blir väldigt förvånade när jag berättar om ett av min allra största intressen, bakning, och att jag faktiskt bakar varje dag. Mitt arbete är så långt ifrån bakning jag kan tänka mig. På dagarna jobbar jag med ledarskap, ekonomi och affärsrelationer på en bank. Kanske just därför jag tycker så mycket om att sätta händerna i en deg, skapa fina mönster på en pralin eller testa fram smakerna i en chokladtårta. Att få skapa någon konkret och som andra kan njuta av.

Jag tycker om att bjuda på det lilla men goda. Bra råvaror ihopsatta med känsla gör att kakorna inte behöver vara mastodontstora eller att praliner behövs ätas i massor. Det räcker med en, med lite. Och så en god kopp kok-kaffe till. Det passar oss perfekt. Min man har diabetes och ska inte äta för mycket socker och jag har en gång i tiden gått ner 35 kg och kan inte äta mer än det lilla. Och barnen, ja, de får helt enkelt inte äta för mycket sötsaker.

Många av mina bakverk lägger jag upp på mitt Instagramkonto så följ mig gärna där och på bloggen.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Att få skapa ett surdegsbröd är en underbar känsla. Att med endast vatten, mjöl, salt och tid få fram smak, doft och struktur som kan bli magisk. Surdegen är levande, du vet aldrig riktigt hur just det bröd som du bakar blir. Den är nyttig och det finns så många bra mjöler från kvarnar runt om i Sverige att experimentera med. Ofta maler jag mitt egna mjöl.

Surdegsgrunden jag har är många år och kommer från min bror som gav mig en klick för flera år sedan. Det blir en del av min och vår historia och samma surdeg kan ges bort till en annan människa eller finnas kvar långt efter jag själv gått bort. Och den finns alltid hemma hos mig, redo att bakas på. Det känns genuint, kärleksfullt och hållbart.

Hur ofta brukar du baka?
– I stort sett varje morgon bakar jag surdegsbröd till frukosten här hemma. Det är faktiskt lättare än det kan låta med lite rutin. Jag förbereder brödet dagen innan och det får jäsa under natten. På kvällen ställer jag ugnen på timer så den är varm på morgonen och så är det bara att slänga in brödet eller frallorna när jag vaknat och någon halvtimme senare har vi nybakat bröd på bordet. Under tiden sysslar vi med de vanliga morgonbestyren och barn som ska iväg till skola och förskola.

På söndagar fikar vi, söndagsfikan! En av veckans höjdpunkter. Då bakar jag bullar eller någon kaka. Vi äter egentligen inte så mycket, något litet och gott. Resten får ofta min mormor ta över eller någon som kommer och hälsar på.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Oslagbara minnen är alla kvällar vi själva eller tillsammans med vänner och familj har bakat surdegspizzor i vedugnen. Fantastiskt att både äta något gott med fina råvaror och samtidigt baka och grädda pizzorna tillsammans.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– När jag är på ett fik brukar jag fråga konditorn om vad hen rekommenderar. Jag tycker om det mesta som innehåller socker, smör och kärlek och vill gärna passa på att testa nya smaker, något som den som skapat bakverket är riktigt nöjd över. Nummer ett, favoriten, är semlan.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Jag har svårt att tänka mig att jag skulle vilja bjuda på fika för att någon är känd. Jag bjuder helst på fika till någon som är fikasugen…. Äh, skämt åsido. Jag skulle vilja bjuda någon på fika som hade ett konditori på 50-talet och då skulle jag vilja prata massor om hur smaker och trender har förändrats. Smakar bakverk likadant idag eller är det skillnad? Det skulle även vara väldigt intressant att bjuda in en person som håller på med självhushållning. Och få massa tips och ideer att ha med sig i sin egna vardag.

Jag skulle också vilja fika tillsammans med någon som inte har någon annan att fika med och prata om precis vad som helst.

Finns det några personligheter du hämtar inspiration från?
– Jag googlar en hel del och får mycket inspiration från internet och ibland ringer jag mamma eller min mormor för att få hjälp. Men oftast har jag hittat inspiration i två Facebookgrupper, surdegsbagarna och pralinmakare. Tack till er.

Mangotårta med choklad
Recept: Här

Surdegspizza – grundrecept
Recept: Här

Pralin – mintkola
Recept: Här

Chokladrutor med nötter
Recept: Här

Rustik limpa
Recept: Här

Blogg: Lisas smaskiga bak
Drivs av: Lisa Mattsson
Instagram: Här

Stort tack Lisa för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.