Veckans blogg: Livsaptit

Då har det blivit dags att släppa fram ännu en kreativ och duktig bloggare och denna vecka är det Linda Ljungskog som driver Livsaptit som står i rampljuset. Linda driver sedan 2009 företaget Livsaptit som erbjuder konsult-, utbildnings- och journalistisk verksamhet inom kost, mat, friskvård och hälsa. Läs mer om Linda och ta del av hennes härliga recept.

rabarberpaj-med-mandelmjc3b6l-och-aprikoser-glutenfri-och-fri-frc3a5n-vitt-socker-recept-hc3a4lsa-livsaptit1

 

Jag heter Linda Ljungskog och är en tränings- och matlagningsnörd i en havsälskande smålännings kropp. Jag bor i Majorna i Göteborg sedan ett par år tillbaka då en lugn, rolig och genomsnäll göteborgare med chokladbruna ögon och smilgropar lurade ner mig dit från Högsbohöjd. Det var det bästa ”luret” jag har varit med om hittills i mitt liv!

Jag är kost- och idrottsvetare med en examen från Göteborgs universitet. Uppenbarligen har jag separationsångest från skolvärlden (i kombination med att jag vill lära mig saker mest hela tiden), vilket tar sig uttryck i att jag hela tiden anmäler mig till nya högskolekurser. Jag har läst allt från kreativt skrivande, engelska och nybörjaritalienska till arbets- och organisationspsykologi, hälsopsykologi och digital bildbehandling på högskolenivå. Utöver att samla på mig högskolepoäng ägnar jag min fritid åt att experimentera fram nya recept, provlaga, fota och blogga om mat och bakverk, samt åt att träna yoga, pulsbaserad styrketräning och löpning. Jag har även ett extrajobb som lektör, vilket innebär att jag recenserar böcker om kost och hälsa för bibliotekstjänst. I övrigt är något av det bästa jag vet att gå långa promenader vid havet eller på en mjuk skogsväg eller att ägna hela dagar och kvällar åt att läsa böcker. Att laga mat och baka med familjemedlemmar och nära vänner är en annan favorit som gör mig varm och lycklig!

Sedan ett par år tillbaka arbetar jag heltid på Medborgarskolan i Göteborg som verksamhetsansvarig för kursutbudet inom bland annat Mat & dryck och Kropp & själ. Tidigare arbetade jag mestadels med mitt mat- och hälsoföretag Livsaptit samt med att hålla kurser och föreläsningar för Medborgarskolan i Gislaved och Göteborg. Drömmen har sedan jag var liten varit att bli författare och jag skulle gärna vilja ägna min tid åt att skriva såväl kokböcker som skönlitterära böcker. Jag har många idéer men har svårt att välja bara en att fokusera på, men jag ser det som att det är bättre att vilja göra många saker än att inte känna för att göra något alls.

På min blogg Livsaptit.nu hittar man allt från snabblagad vardagsmat på hälsovis till matlagningsprojekt för helgen som får ta sin tid. Jag vill hjälpa fler att få ett mer balanserat förhållande till ätande och visa att grönsaksrikt och näringsrikt är smakrikt, färgglatt och tokgott. Samtidigt tror jag inte på förbud utan att man behöver få hitta sin egen balans och att ett gott liv bör få innehålla lite sötare saker också – om man tycker om det. Därför finns det på bloggen gott om recept på de sötaste sötsaker och ljusa bröd, men även på smartare bakverk och desserter som är supergoda samtidigt som de tillför kroppen bra energi och näring. Jag vill också möjliggöra för fler att njuta tillsammans och visa att det inte behöver vara svårt eller ses som ett andrahandsalternativ att äta saker utan gluten, mjölk eller vitt socker, så numera finns det en hel del allergivänliga alternativ inne på min blogg också.

Jag försöker att leva efter devisen, våga prova nytt, försök att vara ödmjuk för att vi alla är lika samtidigt som vi är olika, och kom ihåg att det är lättare att ändra din egen inställning än att ändra människor och saker i din omgivning:).

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Desserter och bakverk med choklad. För ett par år sedan var jag kursledare för en bakningskurs vid namn Chocoholic där deltagarna i mindre grupper fick baka inte mindre än 24 godsaker med choklad. Efter allt provbakande inför kursen var jag lite trött på choklad ett tag, men det gick över:). Choklad är nästan alltid gott, samtidigt som choklad och kakao är mångsidiga ingredienser som går att variera i det oändliga och som passar lika bra i sockerstinna ohälsosamma sötsaker som i mer smarta varianter med avokado, bönor eller pumpa. Dessutom tycker de allra flesta om choklad (med undantag för min sambo, oturligt nog!).

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Eftersom jag tycker om att baka själv äter jag sällan på konditori och när jag gör det blir jag lätt besviken eftersom många bakverk numera är så ruskigt söta och ganska smaklösa! Cafékedjor är generellt ingen favorit hos mig om man säger så. Men om det finns pekannötspaj är det en given favorit, liksom en croissant eller en bit hederlig kladdkaka med vispgrädde.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Jag har många så det är svårt att välja. Men min mormors hembakade frasiga wienerbröd eller smördegskammar (vilka endast gjordes till jul) står i en klass för sig och är något jag kan längta efter och sakna. Att hon lärde mig hur man bakar kammar på hennes sätt innan hon slutade baka är ett fint minne jag har. Ett annat är hur min farmor stekte torra skivor av hembakade kardemummalängder i rikligt med smör i gjutjärnspannan i hennes stuga vid en sjö i Småland, vilka sedan doppades i rikligt med strösocker. Hjälp så gott det var! Våra årliga pepparkaksbak hemma hos mina föräldrar står också ut som härliga bakminnen – och mormor övervakade noga så att degen kavlades ut tunnare än tunnast!

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Anna Bergenström, Fanny Bergenström och Elisabeth Johansson. I och för sig skulle det vara lite läskigt att bjuda tre så ofantligt duktiga och inspirerande kvinnor på fika, men de är mina favoriter när det kommer till kokboksförfattare. Jag tror att vi skulle kunna ha trevligt ihop eftersom alla tre verkar så jordnära och mysiga och vi alla tycker om både mat och sötsaker. Jag skulle utan tvekan kunna lära mig massor av dem!

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare?
Jag får ganska sällan frågor från mina bloggläsare och det är numera få som kommenterar mina inlägg trots att jag ser att många fler hittar till bloggen idag än för ett par år sedan. Men den vanligaste förfrågan jag får är om jag kan hålla baknings/-cupcakes-/dekorationskurser för företag och möhippor. Jag arbetade en del med detta tidigare men numera håller jag ytterst sällan kurser. Tiden räcker tyvärr inte till allt man vill.

rabarberpaj-med-mandelmjc3b6l-och-aprikoser-glutenfri-och-fri-frc3a5n-vitt-socker-recept-hc3a4lsa-livsaptit1

Rabarberpaj med mandel- och aprikossmul (glutenfritt, utan vitt socker)
Recept: Här

seg-kladdig-chokladbrownie-med-pumpa-toppad-med-lc3b6nnsirapspekantosca-recept-livsaptit-glutenfritt

Chokladsega brownies med pumpa och pekannötstosca med lönnsirap
(glutenfritt, utan vitt socker)
Recept: Här

hallonhavrebollar-smarta-sc3b6tsaker-glutenfritt-mjc3b6lkfritt-recept-livsaptit

Hallonhavrebollar (glutenfritt, mjölkfritt, veganskt) 
Recept: Här

nc3a4rbild-nyc3a5rsdessert-passionerad-pannacotta-med-hallon-och-pekanflarn-passionsfrukt-och-physalis-recept-livsaptit

Passionerade pannacottaägg med hallon och pekannötsflarn
Recept: Här

chokladchiamousse-med-kc3b6rsbc3a4r-och-saltrostade-mandlar-ovanifrc3a5n-dessert-allergivc3a4nligt-vegan-recept-livsaptit

Chokladchiamousse med körsbär och saltrostade mandlar
(glutenfritt, mjölkfritt, veganskt) 
Recept: Här

—————————————————————–-

Linda Ljungskog, livsaptit.nu

Blogg: Livsaptit
Drivs av: Linda Ljungskog
E-post: livsaptit@gmail.com
Facebook: här
Instagram: här

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.