Veckans blogg: Made by Helena

Oavsett årstid så presenterar jag en ny bak och- dessertrelaterad bloggare varje vecka och denna vecka är inget undantag. Made by Helena drivs av Helena Bergstrand Fischer och hon blir den 134:e bloggaren som jag har äran att lyfta fram sedan starten i januari 2015. Om du mot all förmodan missat att läsa om någon tidigare publicerad bloggare så kan du alltid gå till arkivet.

Ha en underbar vecka och kom ihåg, att vara lycklig är att ha ett gott humör.

Helena heter jag och är en baktokig 34-årig kvinna som tar alla chanser till att baka då det är min största passion. Bor med min man, två döttrar, bonusdotter och hund i ett 1800-tals generations hus på landet utanför Lidköping som vi nu har bott i det sista året efter en total makeover då huset var ett gammalt ruckel som idag blev vårat drömhus. Min farmor är född här och det gör det extra roligt att få kunnat ta över det här huset.

Älskar lugnet och livet på landet med dess miljö och nästa dröm är att få skaffa höns här på gården så man kan gå ut och plocka sina färska ägg till sin bakning, nu får det bli grannens ägg och oj vilken skillnad på ägg ifrån affären till dagsfärska ägg .

Något som jag nyligen öppnat ögonen för är att odla egna grönsaker och jag skapade bland annat ett jordgubbsland till barnen som förhoppningsvis växer till sig till nästa år, då vi hoppas på storskörd av dessa underbara bär😉

Till vardags jobbar jag heltid som undersköterska inom hemtjänsten i kommunen där jag bor. För några år sedan utbildade jag mig till konditor/bagare i Kalmar som jag sedan valde att använda som min hobby. Har dragit stor nytta av min utbildning sedan dess. När man sitter med två yrkesroller så är jag tacksam att få nyttja båda då jag även älskar att vårda och ta hand om andra människor.

Mitt bloggande om bakverk är en rolig och praktisk hobby då jag tycker det är roligt att samla mina bilder och recept för att sedan titta tillbaka till. Älskar även att läsa andras bloggar för att bli inspirerad och jag hoppas på att även kunna inspirera andra, det är på den vägen jag fick upp ögonen för mitt egna bloggande .

Mitt stora mat- och bakintresse grundar sig nog från min mamma då hon var en riktig husmor och matmamma. Har aldrig ätit så god mat som hennes, och det var jag inte ensam om att tycka. Det stora matintresset har gått i arv till mig och mina syskon, och nu även till mina barn då de mer än gärna vill stå i köket med mig. Något som vi i vår familj har börjat intressera oss för är att äta mer vegetariskt. Finns ju så otroligt mycket gott inom den världen, och där kommer även mitt intresse av odling av grönsaker in i bilden.

Mitt andra stora intresse är resor. Dels älskar jag värmen, och nya platser, men främst älskar jag att få uppleva andra matkulturer. USA är ju drömmen för mig som älskar att baka, och där hittar man så mycket inspiration. Har endast besökt New York men är otroligt taggad att få se mer av detta land.

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Jag älskar att baka tårtor, då det går att variera sig hur mycket som helst. Fantasin kan verkligen flöda. Allt från en klassisk gräddtårta till något mer utmanande som t.ex bröllopstårta. Bakar ofta tårtor till nära och kära när tiden räcker till. Den tårta som jag tycker allra bäst om att baka är min favorittårta red velvet cake som är en amerikansk klassiker, och som vi även valde som bröllopstårta när vi gifte oss. Den går att variera så mycket till utseendet bland annat med roliga spritningar eller göra den som en naked cake som blir mer åt det rustika hållet. Tycker även det blir så vackert med färska blommor på tårtan då det går till det romantiskt intryck.

Sedan vill jag helst baka efter säsong. Gå bananas på att baka efter säsongens frukter och bär eller efter högtider.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Jag går helst till ett klassiskt svenskt konditori där de erbjuder svenska klassiska bakelser. Väljer helst en budapestbakelse eller en knäckig paj av säsongens frukter eller bär. Föredrar att fika något mer rejält än en torr kaka eller vetebröd.

Vad är ditt bästa bakminne?
Det måste vara när jag bakade min egna bröllopstårta. Har drömt om att få baka min egna bröllopstårta i flera år, men när jag och min man gifte oss i New York så valde vi catering av praktiska skäl. Men när vi kom hem från New York så hade vi en bröllopsfest hemma i vår trädgård med familj och vänner som inte kunde närvara under bröllopet. Då fick jag äntligen chansen att få göra vår bröllopstårta.

Eller när man bodde hemma och vid varje jul få baka julgodis, t.ex knäck, snickerskaka och gammaldags marsipan, tillsammans med min mamma som idag inte lever längre. De tiderna kan jag sakna något otroligt.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Martha Stewart för hon är en stor inspirationskälla i både pyssel, matlagning och bakning och verkar vara en härlig människa. Sedan skulle jag vilja ha kafferep med Birgitta Rasmusson från hela Sverige bakar och skulle säkerligen få några ärliga tips. Sist men inte minst Sebastian Boudet då han är brödkungen. Skulle vilja lära mig ett och annat av honom då han sysslar mycket med surdeg. Han har en otroligt charmig personlighet dessutom.

Har du tips på några bra fikaställen?
I somras besökte vi gården Djupadal hos familjen Mandelmanns från tv-programmet Mandelmanns gård på TV4. Där fick man bakverk som var gjorda med omsorg med egenproducerade råvaror. Deras Wienerbröd var magiskt goda. Att få njuta av deras underbara bakverk i deras fantastiska trädgård var verkligen ett minne för livet!

Rekommenderar även Magnolia Bakery i New York där jag åt världens godaste red velvet cheesecake och banana pudding .

Devil´s chocolate food
Recept: Här

Blåbärstårta med italiensk maräng
Recept: Här

Hemmagjorda snickerskakor
Recept: Här

Daimglasstårta
Recept: Här

Cinnamon buns
Recept: Här

Blogg: Made by Helena
Drivs av: Helena Bergstrand Fischer
E-post: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.