Veckans blogg: Made by Pernilla

Håll i hatten för på fredag är det exakt en månad kvar till julafton. Helt galet vad tiden flyger iväg och nu börjar det bli hög tid att planera för julklappar, julpyssel, mat och bakning. Även julmarknaderna har så smått kickat igång och häromdagen publicerade jag ett inlägg om aktuella marknader i Stockholm, Södermanland och Uppland.

Nu börjar även perioden då jag frossar i mig saffransbullar, lussekatter och vörtbröd och i helgen har jag hunnit med att avverka en hel hög med goda saffransbullar. Nu på onsdag slinker det säkert ned något wienerbröd då det är wienerbrödets dag.

Veckans blogg är Made by Pernilla som drivs av Pernilla Lundin som bor i en liten by utanför Ullared i Halland. I vanlig ordning spar jag inlägget i fliken veckans blogg. Ha en fin vecka och kom ihåg att bra vanor är lika beroendeframkallande som dåliga, men de bygger upp ditt liv istället för att riva ned det.

Hej, Pernilla heter jag och jag är inne på mitt 45:e år, kallar mig Made by Pernilla på Instagram där jag varit i ett par år. Jag är en glad och kreativ tjej som fullkomligt älskar att laga mat och baka. Och blir det så där perfekt operfekt älskar jag att fota det jag gjort, och då i mitt gamla uthus som är mörkt och murrigt! Vad vore livet utan det? Så tomt och tråkigt.

Jag är en ny bloggare hos Foodfolder. De frågade mig för ett tag sedan om jag ville vara med i deras fina gemenskap, så det är så jag hamnat i bloggvärlden, och det var ju en ära att bli tillfrågad, så där finns jag att hitta.

Mat och bakning har alltid funnits omkring mig sedan jag var liten. Min mamma jobbade på ett värdshus då på den tiden. Och efter skolan gick jag dit och fick sitta i ett hörn och kolla på alla kockar som for fram och tillbaka med schnitzlar och härliga desserter. Min mormor hade alltid minst sju sorters kakor när man hälsade på hos dem. Små perfekta kakor som ur en tidning.

Jag utbildade mig en gång till kock, storhushållskock. Började sommarjobba som 17-åring på ett kök för äldreboende, jobbade där i dryga 10 år och när jag började där fanns en av de gamla sköna kokerskorna, Margareta. Hon inspirerade mig mycket och hon hade en sådan kärlek till hur hon behandlade råvaran tills att det blev en fantastisk rätt. Oavsett om det handlade om rotmos eller om det var ett julbord hon gjorde.

Jag bor på landet i en pytteliten by utanför Ullared. Där har jag en man, två söner, tre hundar och på sommaren finns det kossor och får som betar och håller våra hagar öppna. Finaste platsen om du frågar mig.

Jag jobbar på ICA Nära som butiksbiträde till vardags, och när jag är ledig då bakas det och fotas det så mycket jag kan. De dagar jag är ledig och inte hinner baka, är det som att det fattas mig något, då har jag inte varit ledig om du förstår vad jag menar😉
Så bakning är min mindfulness, mitt sätt att koppla av och rensa skallen! Kanske skulle det varit bättre om jag rensade skallen med att springa i skogen men gu så tråkigt.

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Det som jag tycker bäst om och som jag bakar allra mest är surdegsbröd och bullar. Min surdeg älskar jag så pass mycket att jag tog med ”henne” på semestern när vi var i Kroatien i 10 dagar! Hon tyckte det var jätteroligt:) Småkakor händer att jag bakar men oftast blir dom knasiga och då tycker jag mindre om dem.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Jag fikar sällan på konditori och när jag fikar då vill jag äta något som jag inte bakar hemma, så då tar jag en god lyxig räkmacka! Räkmacka de lux liksom!

Vad är ditt bästa bakminne?
Mitt bästa bakminne är nog när jag var liten och satt vid köksbordet hemma och tittade på när min mamma och mormor gjorde flottringar innan jul. Donuts. Det var roligt och underhållande, för dom hade ju alltid lite gnabb sinsemellan och det pruttades smet och olja över hela köket, och julmusiken skrålade ur en gammal halvrepig grammofonspelare.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Jag skulle vilja bjuda in Ernst Kirchteiger så skulle han kunna ge mig lite tips på hur jag gör mitt hem så där underbart som bara han får till det. Sen skulle jag bjuda Linda Lomelino för att få inside information om styling. Sedan skulle jag bjuda in Jude Law för han tycker jag är den snyggaste som går på jorden😉

Har du tips på några bra fikaställen?
Ett fikaställe jag rekommenderar är Bolins bageri i Fagered. Det är ett surdegsbageri med fokus på långa jästider, schyssta råvaror och mycket passion där jag fick glädjen att lära mig det jag kan om surdegar. Och Lena Bolin kan baka världens godaste kardemummabullar.

Fuskbrioche med vaniljkräm och lingon
Recept: Här

Crinkle Cookies
Recept: Här

Bananmuffins med vallmo
Recept: Här

Mazarinmuffins
Recept: Här

Blogg: Made by Pernilla
Drivs av: Pernilla Lundin
E-post: Här
Instagram: Här

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.