Veckans blogg: Malins blogg

Då har vi tagit klivit in i midsommarveckan vilket innebär årets ljusaste nätter och en natur som badar i grönska. I bondesamhällets folktro var midsommarnatten en av årets mest magiska nätter. Midsommardaggen var eftertraktad och gick man barfota i den skulle man hålla sig frisk under hösten och vintern. Daggen samlades också för att bota sjukdomar och för att få bröd och öl att jäsa ordentligt under året. Nuförtiden tror jag inte det är allt för vanligt att folk tassar omkring barfota på ängar i tron om att de skall hålla sig friska året ut! Däremot kan jag tänka mig att det fortfarande finns en del som plockar blommor som de sedan lägger under huvudkudden för att drömma om den man de ska gifta sig med. Blommorna skulle dock enligt traditionen plockas under tystnad – bröts den var även magin bruten.

En annan spådomsmetod var att äta något väldigt salt exempelvis saltad sill eller strömming eller så kallad drömgröt (kokad på mjöl, vatten och salt). Sedan skulle man gå och lägga sig utan att dricka. Den blivande maken (eller makan) skulle då uppenbara sig i drömmen och erbjuda den sovande något att släcka törsten med. Drycken kunde också säga något om huruvida det gemensamma livet skulle bli rikt eller fattigt.

Veckans blogg är Malins blogg och drivs av Malin Båtmästar som är en finlandssvensk kock, restonom, företagare, matkreatör och kokboksförfattare. Läs mer om Malin och ta del av hennes recept och i vanlig ordning spar jag inlägget i fliken “Veckans blogg“. Ha en trevlig vecka och en underbar midsommar med nära och kära.

untitled

Jag heter Malin, är 27 år och bor i Vasa i Finland. Jag jobbar heltid som egen företagare och frilansande matkreatör. Jag driver en livsstilsaffär för matlagningsintresserade, skriver recept till tidningar och diverse företag. Jag jobbar också som bäst med min tredje bok (en bakningsbok den här gången) samtidigt som jag bloggar flitigt och snackar i en podcast!

Jag är utbildad kock och har också en bachelor i restaurant management. Efter examen upptäckte jag att det inte finns så många jobb här i trakten för en ambitiös typ som jag – så jag valde att starta eget. I 3 år drev jag ett eget bageri och lunchställe på landet. Men, efter ett tag började jag inse att jag ville andra (större) saker med mitt liv, men jag fortsatte ändå att driva caféet som förut. Jag var nog för stolt för att inse mitt misstag! Till slut blev dock situationen ohållbar då jag blev sjuk av att jobba så mycket och inte ta hand om mig själv! Man kan säga att jag fick en livskris. Jag bestämde mig för att lägga ner alltihopa och satsa allt på min näthandel, en liten sidobusiness som jag byggt upp själv om kvällarna. Nu är den en heltidsyssla med tillhörande fysisk affär.

I samma veva som jag stängde mitt bageri bestämde jag mig för att sluta äta gluten som jag haft problem med hela livet. Man kan säga att jag lade av med mitt levebröd bokstavligen! Men bara för att jag slängt ut mjölpåsarna ville jag inte ge upp min livsstil som kock och receptmakare. På ren ”jäklar anamma” skrev jag kokboken ”Malins nya mat – glutenfri mat för livsnjutare” och på den vägen är det. Tack vare den boken fick jag också nya uppdrag.

Jag jobbar som bäst med en uppföljare som jag kallar ”café glutenfritt”. Den är en modern bakningsbok som snyggt knyter ihop mina erfarenheter med att driva café och mina nya kunskaper inom glutenfri bakning. Jag hoppas att ni ska tycka om den! Vill ni följa min kreativa process så är ni välkomna att följa mig på bloggen och instagram.

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Jag tycker jättemycket om att baka tårtor av alla de slag, men det blir allt för sällan! Jag är den där typen som inte bakar bara för skojs skull utan jag går istället och väntar på ett ”giltigt tillfälle att baka”, som ett stundande kalas eller ett jobb! Det roligaste med tårtbakning är att få spritsa, jag har alltid tyckt att det är superroligt – och jag är ganska skicklig på det.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Jag spanar alltid efter något naturligt glutenfritt som pavlovabakelse eller budapestrulle.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
När jag var liten hade vi ofta bakningsklubbar med kompisarna efter skolan. Det var absolut inte en ”tjej-grej” för det var flera killar med också! Man var alltid så sjukt sötsugen när man promenerat/cyklat hem från skolan och man hade alltid någon timme på sig att hitta på hyss innan föräldrarna kom hem. På den tiden skulle ALLT göras i mikrovågsugnen. Jag minns att vi brukade röra ihop allt möjligt gott och sen slänga in det i mikron för att se vad som hände… Jag minns också att det började brinna hemma hos en kompis en gång. Vi hade glömt bort att vi bakade! Jag undrar om barn idag skulle få så fria händer i köket som vi hade, jag hoppas det. Det blev ju folk av oss ändå. Två kockar till och med. Och inget hus brann ner!

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Jag skulle bjuda in Daniel Paris, han verkar så otroligt snäll och trevlig, Underbara Clara, himla cool kvinna och DIG ROBBAN så att jag skulle få lära känna dig bättre (Robban svarar: åhh, vad smickrad jag blir. Jag tackar aldrig nej till en fika med trevligt sällskap:)).

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Eftersom jag nuförtiden bara bakar glutenfria bakverk får jag mest frågor om det. De flesta undrar om man kan byta ut ett mjöl till ett annat och det gör det oftast nog.

untitled

Mini Nutela Cupcakes
Recept: Här

untitled3

Glutenfria mandelbakelser med grädde och jordgubbar
Recept: Här

untitled4

Glutenfria chokladpajer med bär
Recept: Här

untitled7

Glutenfritt lantbröd
Recept: Här

untitled2

Kokospudding med mango
Recept: Här

—————————————————————–-

imageedit_1_9942594274

Blogg: Malins blogg
Drivs av: Malin Båtmästar
E-post: Här
Webshop: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Twitter: Här

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.