Veckans blogg: Peter bakar

Jag heter Peter Dahlberg och är en baktokig förskollärare, uppvuxen i en Sörmländsk idyll med barndomsminnen fylld med bakverk. Idag bor jag tillsammans med min sambo Johan i Nyköping.
.
Bakning har alltid funnits i min vardag i form av en mamma som bakade bröd, kakor och tårtor till alla högtider och tillfällen. Jag tycker att man ska tillvara på livet och fylla det med upplevelser. Förutom att baka tycker jag om att styrketräna, vandra i naturen och spela sällskapsspel!
.
2015 var jag med i tv-programmet Hela Sverige Bakar och hamnade på en sjätte plats. I samband med min medverkan skapade jag min blogg och Instagram som jag driver på min fritid. Jag har under åren som gått haft äran att samarbeta med flera olika företag och idag är jag ambassadör för varumärket Khoisan Tea samt smakinspiratör för Smakbox. Detta är en rolig resa att åka med på och det ska bli spännande att se vad framtiden har att erbjuda.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag har alltid älskat att baka tårtor, dels för att man kan variera smakerna i olika kombinationer men även för att man kan dekorera en tårta på så många vis. Men på senare tid har jag uppskattat bakverk som är enkla och snabba att baka, främst då småkakor. Det behöver inte vara många ingredienser för att det ska smaka gott.

Hur ofta brukar du baka?
– Det varierar från månad till månad – som mest under försommaren och innan jul – men skulle jag dra något sorts medelvärde på när jag bakar skulle det landa på runt fem gånger i månaden. Varje baksession resulterar då oftast i 1-4 nya unika recept till bloggen och sociala medier.

Mycket grundar sig i hur mycket tid jag har, om inspiration finns och om jag har lust att baka. När jag bakar brukar jag oftast göra små satser för att vara säker på att det jag gör är gott istället för ett stort antal halvdana cupcakes. När jag bakar som mest blir det flera spontana kafferep, eller fredagsfika mitt i veckan på jobbet – något som uppskattas!

Vad är ditt bästa bakminne?
– Jag har flera härliga bakminnen tillsammans med min syster och min mamma från när jag var liten, då bakningen alltid funnits nära under min uppväxt. Men idag känner jag mig välsignad att kunna skapa nya bakminnen tillsammans med min fantastiska systerson! Att jag kan lära vidare vad jag kan för att han ska skapa sina egna bakminnen att titta tillbaka på när han blir äldre. Att kunna smaka sig fram till en god chokladbollssmet, att slicka skålen eller provsmaka en nygräddad kanelbulle.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Jag försöker att alltid beställa något som jag själv inte bakar hemma. Något jag inte kan eller har lust att baka. Det blir oftast en tårtbit tillsammans med en bakelse eller biskvi. Ibland beställer jag morotskaka som jag är väldigt förtjust i och som oftast brukar vara välsmakad och god.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Greta Thunberg, Bianca Ingrosso och Ernst Kirschsteiger!

Finns det några personer du hämtar inspiration ifrån?
– Sociala medier flödar av daglig inspiration och det finns alltid något du blir sugen på att baka eller testa. Jag upplever även att det utvecklats en annan sorts delningskultur på sociala medier idag än för fem år sedan, där man lyfter fram personer i sitt flöde för att väcka andras ögon för något man själv inspireras av, vilket är riktigt roligt!

På så vis kan en själv fortsätta att inspireras av andra och hitta nya personer att följa och ta del av. Sen hämtar jag även inspiration från kokböcker, tv-program, filmer, ja, allt som kommer i min väg:)

Key lime pie
Recept: Här

Jordgubbsglass
Recept: Här

Nougatfyllda chocolate chip cookies
Recept: Här

Chokladpavlova med vaniljkräm
Recept: Här

Choklad- och lakritstårta med hallonmousse
Recept: Här

Blogg: Peter bakar
Drivs av: Peter Dahlberg
Facebook: Här
Instagram: Här
Pinterest: Här

Stort tack Peter för din medverkan🙏
Se fler veckans blogg inlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.