Veckans blogg: Smaskelismaskens

I går var det en bra märklig dag för när Kirunaborna vaknade så låg det fullt med snö på marken och i Stockholm hade vi närmare 30 grader varmt. Snacka om kontraster. Men säg det som varar för evigt för i veckan blir det åter kallare. Något som värmer mig är att varje måndag få möjlighet att presentera en härlig bloggare med fokus på mat och bakning och den här veckan är det Erika Skogly och hennes blogg Smaskelismaskens som jag valt att lyfta fram.

Ha en härlig vecka och kom ihåg att vara lycklig är att ha ett gott humör.

Mitt namn är Erika Skogly, 42 år gammal, gift och är mamma till tre pojkar. När jag inte står i köket bland kastruller och stekpannor jobbar jag som lärare.  Jag är utbildad i hemkunskap och engelska.

Jag har drivit bloggen Smaskelismaskens sedan 2010. Matlagning har alltid varit ett stort intresse, vilket jag fick av min mamma som tyvärr inte lever längre. Vi lagade ofta mat ihop och jag minns hur mamma lät som en tv-kock, just för att hon hela tiden högt kommenterade vad hon gjorde. Ett av mina bästa matminnen är när hon grillade lammfilé som absolut smälte i munnen. Hon var sannerligen bra på att laga mat.

Den absolut sämsta minne jag har kring en måltid var under en språkresa till England i min ungdom. Vi hade fått ta del av menyn i förväg och det skulle serveras mixed salad till förrätt, till varmrätt grillad kyckling och till efterrätt fruktsallad. Förrättstallriken kom in och bestod av några salladsblad med löss på, samt majonnäs. Sedan kom kycklingen in, som mer liknade en nyligen avrättad gatuduva, en roadkill, vilket ingen av oss ens vågade ta en tugga ur. Så, dags för efterrätt, fruktsallad. Vilken bestod av en oskalad apelsin och inget mer. I slutändan behövde vi tack och lov endast betala för vår dryck och sällskapet gick vidare till McDonalds.

Sedan bloggstarten 2010 har mina recept varit med i tidningen Mitt kök vid två tillfällen, Ica Kuriren, Skellefteås lokala tidning Norran samt i Skellefteå-guiden. Det är roligt att få sina recept publicerade i tidningar som ett komplement till bloggen då många får inspiration från andra källor än internet.

Det är alltid väldigt trevligt att bli tillfrågad eftersom min devis här i livet är att man ska dela med sig av det goda.

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Kladdkaka är det jag helst bakar. Det är snabbt, enkelt och går i princip inte att misslyckas. Jag undviker att baka med jäst efter som jästen och jag alltid är ovänner.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Jag beställer en Prinsessbakelse, marsipan är gott!

Vad är ditt bästa bakminne?
Vi var med i ett föräldrakooperativ där varje sommar firades in med tårtfrossa, vilket innebar att var och en tog med en tårta till en uppskattad buffé. Ett år tog jag med en frusen fluffig polkagrispaj med chokladkolasås. Den blev väldigt uppskattad och receptet delades flitigt.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Till mitt fikabord skulle jag gärna bjuda in Gunilla Persson. För att ta reda på om hon är lika galen som hon verkar, och för att en tillställning med henne aldrig skulle riskera att bli tråkig. Jonas Gardell skulle också vara väldigt välkommen. För att han är en rolig och intressant person samt att han skrivit mycket som är riktigt bra, särskilt manuset till ”De halvt dolda”. Och som tredje och sista person väljer jag Jimmie Åkesson. Inte för att han skulle få någon plats kring vårt bord förvisso, jag gillar varken hans människosyn eller hans politik, men han får stå utanför och titta på medan vi andra har kul. Kanske skulle det lära honom något om hur rolig gemenskap faktiskt är.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
De vanligaste frågorna jag får handlar om specifika livsmedel i ett aktuellt recept, var det finns att köpa. Det händer även ofta att jag blir mailad recept från mina läsare, sådant som de tycker att jag borde testa, vilket jag ofta gör.

Glasstårta med kaffe och chokladtryffel
Recept: Här

Nutellabollar
Recept: Här

Dajmmousse
Recept: Här

Geléhallonpannacotta
Recept: Här

Crisp delicato
Recept: Här

Blogg: Smaskelismaskens
Drivs av: Erika Skogly
Instagram: Här

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.