Veckans blogg: Sockersöta smulor

Nu är det inte långt kvar innan julruschen börjar på allvar! Julmarknaderna har så smått börjat och igår var det skyltsöndag med bland annat NK:s julskyltning och nu på lördag tänds Stockholms alla juleljus. 710 708 energismarta ljus på 35 gator, platser och torg i centrala stan kommer att lysa upp natthimlen även denna vinter. Det är ett riktigt bra iniativ som kom till för fem år sedan och som nu även blivit en turistattraktion.

Perioden med saffransbullar har kickat igång så smått och jag har redan sett ett flertal matbutiker och konditorier som säljer dem. På 1600-talet bakades saffransvetebullar av städernas yrkesbagare och saffranskringlor blev statusbröd. På 1800-talet blev det möjligt för gemene man att baka saffransbullar (mycket tack vare järnspisen) som då började förknippas med julen. Det mest välbekanta saffransbrödet är lussekatten som serveras kring lucia och om du vill ha lite mer bakgrund om saffransbröd så kan du läsa det på Sveriges bagare och konditorers hemsida här.

Jag känner inte till om Nadia Öberg är förtjust i saffransbullar men det jag däremot vet är hon en hejare på att skapa tårtor och sockerkonst så läs hennes inlägg och ta del av alla vackra skapelser.

DSC_0748

Mitt namn är Nadia Öberg och jag bor strax utanför Göteborg tillsammans med min sambo, våra 3 små barn, 3 hundar & 2 kaniner. Vi bytte lägenhet i stan mot villa på landet och trivs otroligt bra med det. Man skulle nog kunna säga att jag har fullt upp mest hela tiden och just nu är jag i slutet av min föräldraledighet. När jag inte är hemma och tar hand om små busungar jobbar jag hos fantastiska Tårtdecor som är specialiserade på tårttillbehör. Jag är också ägare till Sockersöta smulor och gör allt från barntårtor och bröllopstårtor till vackra dessertbord. Långt innan jag startade upp mitt företag började jag blogga för att kunna dela med mig av mina kreationer och lägga ut steg-för-steg beskrivningar och recept och liknande. Med tre små barn hemma bloggas det inte lika flitigt som förr men jag försöker hinna med det så mycket det går.

Allt startade för ca 5 år sedan fick jag förfrågan om att göra en bröllopstårta till en nära vän som visste att jag tyckte om att baka. Vi satt och tittade på tårtbilder och valde ut ett tema för tårtan och sedan gjorde jag min allra första bröllopstårta. Idag skrattar vi gott åt hur den såg och det är kul att se hur man utvecklats under åren. Efter den tårtan började jag intressera mig lite mer för sockerkonst och passade på att göra tårtor vid alla kalas och högtider för att få skapa, ja och på den vägen är det.

2014 fick jag chansen att visa upp lite av mitt arbete i Bröllopsguiden där jag tillsammans med otroligt duktiga Linnéa på The Wild Rose och Eva Fotograf gjorde en romantisk dukning. Otroligt vackra bilder tillsammans med tips och recept finns att läsa om i Bröllopsguidens upplaga från januari 2014. Under nästa år händer en massa kul och jag ser fram emot nya utmaningar och nya projekt för Sockersöta smulor.

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Det varierar rätt mycket men jag är väldigt förtjust i att baka efter säsong och går gärna “all in” vid olika högtider. Att få frossa i säsongens råvaror och smaker är underbart och att få vara kreativ och hitta på något nytt mot föregående år eller kanske göra om någon gammal favorit. Det allra roligaste är när jag har helt fria händer och får skapa utifrån ett tema, en färg eller mina egna tankar. Oftast har jag en idé när jag börjar och en helt annan när jag slutfört det hela och det är lite charmen med att baka tycker jag, att man kan skapa precis vad man känner för just där och då.

Sen älskar jag att göra människor glada med mina tårtor och bakverk och det är nog den absolut största glädjen med bakning att få göra någon glad. Ofta krävs det inte särskilt mycket och de behöver inte alltid vara jätte avancerat men är ändå precis lika uppskattat.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Vill jag fira något slår jag nog till med en prinsessbakelse. Den har varit min absoluta favorit sedan barnsben. Så länge jag kan minnas har jag fått en prinsessbakelse på min frukostbricka varje år på min födelsedag, först av min mamma och sedan av min sambo och nu får även mina barn en prinsessbakelse på sin frukostbricka när vi firar födelsedagar. En riktigt fin tradition som jag är glad att även mina barn får uppleva. Sen hade jag nog valt en eclaire för att den är så vansinnigt god. Sådär frasig på utsidan, fylld med mjuk underbar vaniljkräm på insidan och sen toppad med len glasyr.

Det faller mig i smaken på alla sätt och det finns ju oändligt med smakkombinationer vilket är kul. Och till sist hade jag nog valt blåbärpaj med vaniljsås. En till favorit från min barndom. Jag minns en gång när vi var uppe i Norr hos min pappa och plockade blåbär i skogen och så fort vi kom hem rensade vi rent och sköljde blåbären för att sedan täcka dom med smuldeg. Den där känslan när man stampat runt i skogen och tagit vara på fina råvaror och tillslut får landa i soffan med en nybakt varm bit blåbärspaj i knät och självklart med ett helt hav av vaniljsås till.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Oj vad svårt! Jag har så otroligt många fina minnen när det kommer till bakning men ett rätt så roligt minne där jag fortfarande så tydligt kan se bilden i mitt huvud var när vi hjälpte min pappa att baka kanelbullar och potatischips och sedan fick ligga i sängen och äta hur mycket vi ville. Jag minns hur min syster och jag skrattade åt alla smulor i sängen och hur obekvämt det var när vi väl skulle sova. Men kul hade vi.

Ett annat kärt minne är när jag gjorde min äldsta dotters 3års tårta och hon fick se den för första gången. Som ett barn på julafton skrek hon av glädje och sa att den var det vackraste hon sett. Precis som jag är hon väldigt levande i sina uttryck och hon log med hela kroppen samtidigt som hon hoppade upp och ner. Ren och skär glädje i hennes blick och det ögonblicket kommer jag aldrig någonsin glömma.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Jag skulle nog bjuda in The one and only Carola, Sveriges schlagerdrottning som nog skulle kunna bidra med både underhållning och berättelser. Hon verkar dessutom vara ett härligt energiknippe. Sedan skulle jag bjuda in Roy Fares för att kunna diskutera smaker och olika bakverk och dessutom ha något riktigt fint att vila ögonen på. Jag skulle även bjuda in “Ove Sundberg” från Solsidan för att få kittla skrattmusklerna lite. Ja det skulle bli ett riktigt rolig fikasällskap!

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
En av de vanligaste frågorna jag får är hur jag gör olika modellerade figurer och om jag kan lägga upp steg för steg beskrivningar. Jag försöker svara i den mån jag kan och tyvärr har jag inte tiden för den typen av blogginlägg just nu. Andra vanliga frågor jag får är vart jag köpt vissa baktillbehör och hur man bygger ihop en tårta. Och även där försöker jag hjälpa till och svara så gott jag kan. Med tre små busungar här hemma räcker tiden inte riktigt till för allt man skulle vilja få till.

DSC_0701

Choklad & vaniljbollar
Recept: Här

DSC_0086

Semlor
Recept: Här

_DSC0006 _DSC0054 _DSC0576 _DSC0589 cakepop DSC_0344 DSC_0347 DSC_0370 DSC_0379 DSC_0419 DSC_0850 sagolikt_1 spritsad_brollopstarta

—————————————————————–-

_DSC0646edited

Blogg: Sockersöta smulor
Drivs av: Nadia Öberg
E-post: sockersotasmulor@gmail.com
Facebook: Här
Instagram: Här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.