Veckans blogg – The Nordic Kitchen

Jag heter Sofia, är 29 år, och bor i Stockholm tillsammans med min sambo och vår son Adam. Jag driver bloggen The Nordic Kitchen och jobbar hälften av tiden som fotograf, receptkreatör och stylist. Den andra halvan jobbar jag som AD på ett hälsokostföretag.
.
Det är mycket som händer bakom kulisserna i The Nordic Kitchen, men det mesta får jag inte prata om än. Min och familjens största dröm är just nu annars att lämna Stockholm för ett lugnare liv i en mindre stad. Vi vill köpa hus och växthus och prova på odling på allvar.
.
Jag älskar tidiga morgnar, löpning, frukost, hösten, dimma och att vara ute i friska luften. Jag har i stort sett alltid bara svart på mig. Jag är flygrädd, men älskar roadtrips. Jag hatar insekter och spindlar, men har inget emot ormar. Jag är minimalist och introvert. Kaffet dricker jag svart och gärna starkt. Jag kan spendera timmar med att kolla på kattklipp på YouTube.
.
Jag älskar jordgubbar, rostat cashewnötsmör, 99% choklad, blåbär, bröd och citroner. Vissa dagar lagar jag middag, bakar bröd och fyller skafferiet med granola, nötsmör och fröknäcke. Andra dagar äter jag bara några skivor bröd till middag. Jag tror att det är vad som menas med balans.
.
Jag är en planerare av rang och skriver lite för många att göra-listor, men jag är också en mästare på att prokrastinera. Jag lyssnar på metal och rock. Russel Crowe är min favoritskådis. Jag älskar fotboll och har varit ett fan av Real Madrid i 20 år. Jag tycker inte om godis. Jag älskar gammalt trä och allt som är rustikt. Jag älskar det nordiska ljuset och de olika årstiderna. Jag äter 100% växtbaserat och försöker äta så mycket som möjligt i säsong.
.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag skulle nog säga bröd eftersom det 1) är magiskt gott med nybakat bröd och 2) inte finns något som luktar godare än nybakat bröd. Plus att det är så bra att baka sitt eget bröd istället för att köpa i butik. När det gäller sötsaker är nog favoriten tårta. Det går att variera på så många olika sätt och det finns liksom inga gränser för hur mycket man kan dekorera dem. Tårtor är riktiga konstverk och jag tycker det är så roligt att låta kreativiteten och fantasin flöda.

Hur ofta brukar du baka?
– Det beror lite på, men jag bakar minst ett par gånger varje vecka. Exakt vad jag bakar varierar – jag bakar mycket bröd och det går åt som smör i solsken i vårt hem, så det blir aldrig något över av det. Sötsaker brukar vi frysa in, eller så bjuder vi över vänner och familj på fika. Ett knep jag brukar använda mig av är att göra mindre satser när det är möjligt. Om jag exempelvis ska baka muffins nöjer jag mig med att göra en halv sats, då räcker det fint för att ta bilder och det är så pass små mängder att man kan äta upp det själv på några dagar.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Det är nog från när jag var liten och hela familjen bakade pepparkakor tillsammans. Jag hade mini-pepparkaksmått och fick fylla en hel plåt med små pepparkakor som bara var mina. Sedan förvarade jag dem i en rund grön plåtburk med en tomte på. Hela köket doftade pepparkaka och varenda yta täcktes av plåtar och högar av pepparkakor.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Jag är så tråkig, jag beställer nästan alltid bara en kaffe. Ofta en bryggkaffe eller en havrecappucino. Om jag får för mig att äta något till så blir det oftast en surdegsfralla med hummus, grönsaker och annan göttig fyllning. Får jag för mig att beställa något sött så blir det i så fall en kanelbulle eller en raw food chokladboll.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Oj, denna var svår, det finns ju så många jag skulle vilja bjuda in. Men, Barack och Michelle Obama hade ju varit superintressanta att träffa och sen skulle jag nog bjuda in min idol sedan 6-årsåldern – David Beckham. En spännande trio tänker jag.

Finns det några personer du hämtar inspiration från?
– Ja, absolut. Det finns väldigt många som inspirerar mig dagligen med vackra bilder och bakverk. Det är så otroligt många duktiga kreatörer där ute och alla inspirerar ju på sitt sätt. Om jag behöver inspiration sätter jag mig oftast vid Pinterest, men jag hittar såklart också inspiration på Instagram.

Veganska semlor
Recept: Här

Veganska kanelbullar
Recept: Här

Chokladmockakaka (vegansk)
Recept: Här

Spelt bröd (dinkel)
Recept: Här

Galette med jordgubbar och rabarber
Recept: Här

Blogg: The Nordic Kitchen
Drivs av: Sofia Tegnefur
Instagram: Här
Facebook: Här

Stort tack Sofia för din medverkan🙏
Se fler veckans blogg inlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.