Veckans blogg – Tina Mejri

Hej jag heter Tina Mejri och jag är precis där i livet jag vill vara. Jag har tagit steget in 50 och känner en inre trygghet som är så behagligt. Visst känns det lite konstigt att printa ner det så här – är jag gammal nu och får man hålla på att blogga då! Men nej, jag känner att min bästa tid är nu och jag har roligt nästan varje dag.

Jag driver bloggen tinamejri.se sedan 2015 och har hunnit byta namn två gånger innan jag landade i att rätt och slätt heta mitt egna namn.
På bloggen bjuder jag på växtbaserad mat och bakverk. Egentligen så var det just de söta som från början lockade mig att börja blogga. Idag går jag nog mer och mer tillbaka åt det hållet. Jag började blogga om vegomat precis innan det blev hett och var på allas läppar. Men det var inget nytt för mig redan på 90-talet så jobbade jag med vego på Hermas restauranger. Både den på Fjällgatan i Hälsans hus med Stockholms vackraste utsikt och Hermans lilla Gröna på Katarina Bangatan som numera är Chutney bar & matsal sedan många år tillbaka.

Herman öppnar sedan upp i Söderhallarna med Greenman en restaurang där vi serverade grön fastfood. Det var roligt, fartfyllt och spännande. Inget köttsubstitut så långt ögat nådde.

Jag gifte mig och vi fick tre barn under några intensiva år där vi också utvecklade vårt företag inom service och mat. Idag driver min man tillsammans med hans kompanjon ett företag där de serverar skolmat till ett stort antal skolor runt om i Stockholmsregionen. Det är spännande att verka i en sådan miljö. Oftast så är den utskällda skolmaten mycket mer uppskattad och gillad än de ger sken av att vara. Genom dem har jag bland annat skapat en vegansk glutenfri bön- och linsburgare till Vigårda som fick jättebra genomslag och säljs både i Stockholm, Göteborg och Malmö. Den lanserades 2016 och idag när det tämligen svämmar det över av allehanda olika vegoburgare på serveringar och restauranger har den lite mer konkurrens. Men då när den kom var den nyskapande och cool.

Vidare har jag ett hjärteprojekt när jag går in och kör vegansk matvecka på någon av våra skolor. Det är jag och några av våra fantastiska medarbetare som gör det tillsammans. Då kör vi 100 % veganskt och bäst är absolut när tvivlarna kommer fram och berömmer vår mat. Förra julen avslutade jag veckan med ett fantastiskt 100% veganskt julbord som blev mycket uppskattat. Genom bloggen har jag b.la fått uppdrag som receptkreatör till tidningen Vegomagasinet och den numera nedlagda tidningen Glutenfri matlust. Att blogga tar både tid och energi. I början av det här året kände jag mig mätt och oinspirerad på allt vad blogg och sociala medier var.

Jag längtade efter att göra något som var utmanande och roligt. Men då slog Corona till och vi alla vet ju vad som kom med det. Min dotter började med distansundervisning och jag ramlade över Crystal Dawn Culinary. En certifierad raw food dessert utbildning. Jag hoppade på kursen och kom snabbt igång. Torkugnen gick för fullt på 42 °C, det blötlades, groddas och färdiga arbetsuppgifter skickades in för bedömning. Jag hittade tillbaka till inspirationen och kreativiteten.

Jag är nu på slutfasen av kursen och ska alldeles strax börja med min examensuppgift. Jag har inte ännu riktigt landat i hur jag tar detta vidare eller hur jag ska använda mina nya kunskaper. Men för den nyfikne så kommer min finaldessert att läggas upp på mitt Instagramkonto i en inte alltför avlägsen framtid.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag skulle säga att jag bakar “alternativa” bakverk och desserter. Det är allt från tårtor, pajer, cookies och glass utan inbördes ordning. Jag gillar all slags dessert. Jag gillar tanken på att bakverk och fikastunder ska vara inkluderande för den stora massan. Det finns en stor grupp människor ute i samhället som pga av allergier inte kan äta det traditionella och vanligaste bakverken. Bakverk innehåller ju oftast av tradition både gluten, nötter, ägg och mejerier.

Jag har valt att baka “alternativa” bakverk för att det både är en utmaning, ett intresse och rent nöje att få till smaken och utseendet på begränsande och annorlunda ingredienser. Personligen ställer jag stora krav på att de ska se lika fint ut som de med traditionella ingredienser. Jag rentav stör mig på att vissa så kallade nyttiga desserter ser så fula och oaptitliga ut. Som om att bara för att det är mer nyttigt så behöver det inte se vackert och lustfyllt ut. En trevlig matupplevelse börjar alltid med ögat.

Hur ofta brukar du baka?
– Eftersom jag nu är i slutfasen av en Raw food dessertkurs som jag gör online så donas det en hel del i mitt kök – så absolut flera gånger i veckan pågår det både förberedelser och bakning i mitt kök. Efter avslutad kurs är jag certifierad raw food dessert chef. Raw food desserter är smarta för de förvaras bäst i frysen. Tyvärr tycker jag Sverige halkat efter lite när det kommer till det söta inom raw food. De är fortfarande 15 dadlar, en sked kokosolja och en handfull nötter. Smakerna är ganska tama och utan nyanser. Men det anses nyttigt och då funkar det. Jag vill ha smak och lite mer utvecklade tekniker för att falla.

Självklart förstår jag att det många gånger kan vara en kostnadsfråga, tyvärr är raw food ingredienser inte det billigaste. Dessutom krävs det att man investerar i vissa proffsmaskiner för ett riktigt lyckat resultat. Jag njuter gärna av dessert till helgen, det blir lite extra trevlig om det finns något gott efter middagen eller till filmen på kvällen. Här hemma går inget till spillo, livslängden på raw desserter är lång eftersom de förvaras i frysen. Det enda som påverkas av att de förvaras allt för länge i frysen är att smaken avtar något.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Här vill jag nog lyfta både det värsta och bästa minnet. Mitt värsta barndoms minne är när chokladpuddingen gjorde entré som halvfabrikat på påse (yes känns som 100 år sedan) och min mamma gjorde den till helgens stjärna och huvudroll, dekorerad med spritsade gräddtoppar. Det pågick allt för länge och har gjort mig ärrad för resten av livet.

Det bästa minnet är nog när min man och jag för ca 20 år sedan bilade genom Europa och stannade till en vecka i Marseille. Vi åt middag nästan varje kväll nere i hamnen och en av alla restauranger fattade vi lite extra tycke för. Skaldjur till förrätt, dagens fångst till varmrätt som avslutades med ljuvlig tarte tatin med en god skopa vaniljglass. Varje kväll exakt samma dessert. Så enkelt men så utsökt gott. Det är ett matminne som vi ofta återkommer till när vi pratar matminnen.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Jag uppskattar att de flesta fik och konditorier idag har goda alternativa desserter på menyn. I Stockholm har vi för att nämna några Mr Cake, Haga Tårtcompani & bageri, Chokladfabriken, Magnus Johansson bageri & konditori och Gateau som satsat på veganska desserter. Jag är nyfiken och beställer gärna det som är nytt och något som jag inte testat innan. Med andra ord inte speciellt trogen en sort utan uppskattar när det är mycket smak. Jag gillar både choklad, syrliga eller lätta fruktiga desserter. Vad jag dock inte gillar är när en dessert eller bakverk blir allt för söt och sliskig. Då föredrar jag hellre att den är åt det syrliga hållet. En dessert måste ha balanserad sötma för att kvala in bland mina favoriter.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Då bjuder jag in den välkända domartrion från Masterchef Australien som tyvärr gjorde sin sista säsong förra året. Tänk att ha dem som fikagäster och deras gillande lyriska blickar möts, som bara deras blickar kan mötas. Ett happy moment för mig när de avnjuter mina desserter. Ja vilket önsketänkande. Skämt och sido jag har kollat på Masterchef Australien slaviskt genom åren och hoppas verkligen inte det magiska försvinner nu när det har en ny domartrio

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– För att nämna några av alla jag inspireras av vill jag börja med att nämna Ulrika Hoffer och hennes bästsäljande bok Smarta sötsaker. Hon och boken banade vägen för mitt intresse för nyttigare och alternativ fika. Jag gick senare hennes diplomerade raw food kock utbildningar. Rent visuellt är jag ett stort fan av David vidal. Hans flöde på Instagram är en vid ström av inspiration.

Inom raw food dessert inspireras jag av min nuvarande lärare Crystal Dawn (Instagram). Hon är smaksäker och hennes recept sitter som en smäck. En annan jag inspireras av och tar del av hennes stora kunskap är Amy Levin (Instagram) Hon är skolad från den traditionella konditorn världen för att sedan sadla om till växtbaserad raw choklad och desserter.

Raw food kanelbullar
Recept: Här

Björnbärs slice
Recept: Här

Chaikryddad granola
Recept: Här

Citron- och vallmorutor
Recept: Här

Pistage Bliss Balls med ros & kardemumma
Recept: Här

Blogg: Tina Mejri
Drivs av: Tina Mejri
Instagram: Här

Stort tack Tina för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.