Veckans blogg – Whisk and Stir

Jag heter Helena och driver sen ett par år tillbaka bakbloggen Whisk and Stir. Jag är 28 år och bor i en villa tillsammans med min sambo och sköldpadda. Jag jobbar som grafisk formgivare hos en whiskyproducent här i Gävle. På min fritid tycker jag om att träna, vara ute i min trädgård, träffa nära och kära och givetvis att baka!
.
Min största prestation inom bakning måste vara att jag vann en tävling hos bakboxen för några år sedan (bakboxen finns tyvärr inte längre) och fick ta fram recepten till deras jubileumsbox. Det var så himla roligt! En annan sak som var så himla roligt var att jag bakade ett par födelsedagstårtor till en släktings kalas. På kalaset så fanns även en gäst som varit på ett par nobelmiddagar och han blev helt kär i min tårta. Han gillade den verkligen och sa det också. Jag lovar att det värme mig i hela kroppen och gör det fortfarande när jag tänker på det.
.
Slutligen vill jag bara säga, fortsätt baka – vi bakar världen lite bättre en tugga i taget. Ibland går det på skit (fråga bara min sambo som flyr hemifrån med jämna mellanrum) men vad gör det om hundra år. Bakverket kanske är ful som stryk men den är ändå bakad med kärlek och smakar säkert fantastiskt!❤️
.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Just nu är jag inne i en period då jag vill ha mycket av det jag bakar och använder gärna stora formar eller långpanna. Jag vill ha enkla robusta bakverk utan massa pill och små detaljer (jag har såna perioder också men det är inte en av dom just nu). Så det blir en hel del bullar, mjuka kakor och långpannekakor.

Hur ofta brukar du baka?
– Det är väldigt olika hur ofta jag bakar. Ibland blir det helt vansinnigt mycket (som till jul tillexempel) och ibland kan det gå ett par veckor mellan. Men i och med att jag har valt att arbeta med bloggen lite mer seriöst går det aldrig jättelänge utan att jag bakar. Jag vill ju ha någon nytt och visa er alla! Det som blir över äts alltid upp. Antingen av mig och min sambo, min bror, min familj eller mina eller sambons arbetskamrater. Jag hatar att slänga mat och använder alltid allt jag kan när jag bakar även om det ibland krävs att jag är lite kreativ för att få till det. Men det leder ofta till nya spännande bakverk .

Vad är ditt bästa bakminne?
– Bästa bakminnet måste vara det årliga pepparkaksbaket hemma hos farmor. Vi samlades alla barnbarnen och bakade av farmors hemgjorda pepparkaksdeg en hel dag. Sen hade vi pepparkakor hela julen. Första gången min mormor lärde mig och min bror att göra scones är också ett inne som har fastnat. Sen måste jag givetvis nämna den första bröllopstårtan jag gjorde, den kommer jag garanterat inte att glömma!

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Antingen beställer jag någon av mina favoriter, bananbakelser eller någon typ av bulle. Eller så prövar jag något helt nytt för mig, något som gärna är just det konditoriets specialitet. Ett knep jag brukar försöka få till är att fika med någon som tycker att det är okej att köpa varsin bit och sedan dela så att man får smaka två sorter.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Oj, det här är en svår fråga. Jag måste säga Ernst Kirchsteiger, mer lättsam och mysig människa kan jag inte komma på. Den andra jag skulle vilja bjuda är konditorn och kocken My Feldt. Hon verkar ju helt enkelt så himla härlig! Den sista jag skulle vilja bjuda är nog Rosanna Pansino. Hennes bakverk och spralliga personlighet får mig alltid att bli på bra humör och vilja baka någonting. Tänk vad intressanta samtal vi skulle kunna ha!

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Det finns otroligt många som jag hämtar min inspiration från. Jag följer så otroligt många duktiga bagare på Instagram (både hobby och utbildade) så att scrolla några minuter där är alltid en bra idé. Sedan hämtar jag även mycket inspiration från Emma Brink Rask, Camilla Hamid, Rosanna Pansino, Roy Fares och My Feldt som är lite mer välkända ansikten.

Brioschbullar med blåbär- och färskostfyllning
Recept: Här

Brownie med hasselnötskola och mörk chokladganach
Recept: Här

Smore’s snittar
Recept: Här

Hallon Cookies
Recept: Här

Japanskt mjölbröd
Recept: Här

Blogg: Whisk and Stir
Drivs av: Helena Limér
Instagram: Här

Stort tack Helena för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.