Veckans blogg: Whisk and Stir

Då har vi återigen tagit klivit in i en ny vecka med nya härliga möjligheter. Den här veckan är också den sista perioden med sommartid för på söndag rullar vi över till vintertid vilket innebär att vi då vrider tillbaka klockan en timme. Men hav tröst, det är inte så långt kvar innan det vänder för den 21 december är det vintersolstånd och därefter går vi åter mot ljusare tider och söndagen den 25 mars blir det åter sommartid.

I vanlig ordning presenterar jag en ny bloggare med fokus på bakning varje måndag och denna vecka är det Helena Limér som driver Whisk and Stir som står i rampljuset. Det här inlägget sparas även under fliken veckans blogg. Ha en härlig vecka och kom ihåg att det största misstaget du kan göra i livet är att ständigt oroa dig för att du skall begå ett.

Hallå! Mitt namn är Helena Limér. Jag är 26 år och bor i Gävle tillsammans med min sambo. På dagen jobbar jag som grafisk formgivare och på fritiden brukar jag säga att jag är en hobbybagare. Jag började ”baka på allvar” för ca 4 år sedan. Då var jag klar med min högskoleutbildning i Borlänge och flyttade hem till Gävle. Medan jag bodde i Borlänge bodde jag nämligen i en liten studentlägenhet med bara två kokplattor och helt utan ugn så där blev det enbart den livsnödvändiga matlagningen som blev av. När jag flyttade hem till Gävle igen och fick ett riktigt kök började jag baka lite smått. Det blev mer och mer och har nu växt till ett av mina största intressen.

Jag driver bakbloggen Whisk & Stir sedan januari det här året så jag är en relativt ny bloggare. Jag hade aldrig riktigt haft en tanke på att börja blogga om bakning innan jag träffade Manuela Kjeilen (passion4baking) på tidskriften Hembakats bakmässa förra året. Vi stod och pratade lite om bakning och hon sa ”du borde börja blogga”, efter det fastnade tanken lite och i slutet på 2016 bestämde jag mig för att börja förbereda lite och i januari satte jag alltså igång.

För mig är bloggen ett sätt att dela med mig av alla fantastiska recept jag snubbar över. En del är recept som jag hittat någonstans och sedan justerat lite så att jag tycker att det blir bättre och några är recept som jag experimenterat fram själv. Du hittar allt möjligt från godis, till tårtor och lättare mellanmål på min blogg. Jag snubblar ofta över recept som ”jag bara måste prova” och då är det så bra att kunna ha bloggen som ett litet arkiv för mig själv samtidigt som jag får chansen att dela med mig av det till andra.

För mig var det väldigt stort när jag i somras var med i Bakboxens tävling ”Bakboxen 2 år”. Mitt recept på munkar med hallon och vit chokladfyllning gick till final och sedan till min stora förvåning gick det och vann också! Så otroligt roligt och vinsten var att mitt recept kommer vara med i Bakboxen nu i oktober. Det ska bli så spännande att få se sin egen box med mitt recept och mina bilder. Jag har fortfarande lite svårt att förstå det faktiskt.

I mellandagarna förra året gifte sig ett par kompisar till mig. Hon är också väldigt bakintresserad och gjorde tårtan alldeles själv och hon bad mig att göra kakor som passade till. Det var superroligt, ett riktigt hedersuppdrag och förhoppningsvis inte sista gången man bakar någonting i bröllopssammanhang.

Jag drömmer i framtiden om att kunna jobba med bakning, kanske halvtid bakning och halvtid grafisk formgivning? Drömmen vore helt klart att kunna öppna eget café och jag har alltid sagt att när jag är 50 år ska jag göra det. Då har jag gott om tid på mig att samla erfarenhet och massa tips och trix som jag kan komma att behöva då. Men fram till dess bakar jag vidare som den glada amatör jag är.

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Kan man svara allt? Haha men jag älskar ju att baka! Men om jag måste svara så får det bli beställningstårtor och bullar. Tårtorna för att ingen tårta är den andra lik liksom ingen av de som beställer är den andra lik heller. Att planera en beställningstårta kan ta flera veckor för mig. Jag brukar oftast först komma på hur jag vill att tårtan ska se ut för där har oftast beställaren någon form av idé själv som jag kan arbeta utifrån.

Sedan lägger jag till fyllningar och bottnar eftersom och ofta beroende på vad beställaren själv vill ha. Jag har ett block som enbart är tillägnat tårtor där jag både ritar en snabb skiss på tårtan och sedan skriver upp de smakerna jag vill arbeta utifrån. Sen fyller jag på med fyllningar och bottnar när jag väl bestämt mig. Hittills har jag bara bakat födelsedagstårtor och studenttårtor. Jag har fått några förfrågningar på bröllopstårtor också men inte vågat mig på det ännu. Det får bli nästa steg.

Bullar svarar jag eftersom det är det bakverket jag äter mest av själv när jag bakar. Kakor och annat tröttnar jag på ganska snabbt när jag har bakat dom, det slutar oftast med att jag ger bort det mesta av dom. Men bullarna, där ska man vara glad om man hinner sno åt sig en bulle innan dom är slut! Sedan är det någonting speciellt att se degen jäsa och få knåda och forma den med händerna. Min lillebror sa till mig en gång när han var liten ”Helena du är alltid glad när du bakar” och han har rätt. Att baka gör mig glad och att baka bullar gör mig extra glad!

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Det blir alltid minst två saker jag beställer. Oftast blir det en bulle av något slag sen brukar jag försöka välja någonting som jag antingen inte smakat förut eller som jag själv inte bakar. Jag brukar dessutom ofta tvinga den stackaren som är med och fikar att dela på sakerna. Då får man smaka på båda och ibland händer det att man kan beställa tre saker och äta hälften var på allt, det är helt perfekt!

Vad är ditt bästa bakminne?
Här har jag faktiskt två stycken, igen. Ett är från min familj. Mamma bakade inte väldigt gärna när vi var små men när någon fyllde ställde hon sig och bakade bullar, då var det kalas på riktigt! Annars var det Pappa som bakade banankaka och sen på senare år jag och min lillebror som bakade kladdkaka (den smeten hann inte alltid ner i formen innan den var slut).

Det andra minnet är pepparkaksbaket hos farmor. Strax innan advent samlas vi alla barnbarn en helg och bakar pepparkakor. Farmor gör alltid den godaste pepparkaksdegen jag vet så att inte äta av den under tiden man bakar är helt omöjligt. Vi samlas fortfarande hos farmor och bakar varje år men nu är det inte bara barnbarnen som är med utan också barnbarnsbarnen.

Genom året har det blivit en och annan degklump både i munnen och på golvet och vissa år har det även hänt att någon av de mindre har blivit ”diskade” efter att ha ätit för mycket deg! Men det blir liksom inte riktig julstämning förens man varit hos farmor och bakat pepparkakor.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Den första jag skulle bjuda in är Ernst Kirchsteiger. Han är ju så mysig! Dessutom verkar han alltid så positiv och kreativ. Jag tror han skulle bidra till en väldigt härlig stämning. Sedan skulle jag bjuda in Birgitta Rasmusson från Hela Sverige bakar. Hela Sveriges kakdrottning måste ha massa tips och tricks som man kan lära sig av. Förhoppningsvis kan man locka ur henne några av dom också.

Den sista jag bjuder in är Lovisa ”Lofsan” Sandström. En PT som verkar ha enormt med energi och som inspirerar mig jättemycket när det kommer till träning (ett annat av mina intressen). Jag tror hon skulle uppskatta en god fika (balans är det viktigaste) och hon verkar vara en så härligt driven person. Tänk vilka spännande samtal vi skulle ha tillsammans!

Har du tips på några bra fikaställen?
Det beror lite på vart du befinner dig men i Stockholm måste jag bara få tipsa om nyöppnade MR Cake som drivs av Roy Fares och Mattias Ljungberg, nya roliga spännande och snygga bakverk som smakar helt fantastiskt! Sedan också det anrika konditoriet Vete-Katten. Så goda bakverk och bara att få sitta där inne och njuta är en riktig lyx. Här på hemmaplan i Gävle måste jag få tipsa om Café Lido. Ett gammalt café med klassiska kakor som är extremt mysigt och bra på alla sätt.

Drömmar
Recept: Här

Daimbollar
Recept: Här

Glass
Recept: Här

Limehjärtan
Recept: Här

Fyllda munkar
Recept: Här

Vit chokladfudge
Recept: Här

Blogg: Whisk and Stir
Drivs av: Helena Limér
E-post: Här
Instagram: Här

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.